charlotterudenstam

Forskning: När har småbarnsföräldrar tid för sex?

Räddaren i den sexuella nöden? Barnet vaknar. Jag är trött. Jag måste bara… Hur många har inte varit med om att det har varit knöligt ...Räddaren i den sexuella nöden?

Barnet vaknar. Jag är trött. Jag måste bara…
Hur många har inte varit med om att det har varit knöligt att kombinera att bra sexliv med att ha småbarn?
Malmöforskaren Lars Plantin har tittat närmare på detta, genom att borra sig in i den stora familjesajten familjeliv.se, berättar han om för Sydsvenskan.

Det finns märkligt nog relativt lite forskning om kopplingen mellan sexliv och föräldraskap. Lars Plantin har själv tidigare tillhört de forskare som intresserat sig för båda sakerna, men i skilda studier. En antologi om det moderna familjelivet gjorde att han bestämde sig för att titta närmare på kombinationen familjeliv och sexualitet.
Lars Plantin bestämde sig för att titta närmare på vad man tal
ade om kring sex och föräldraskap på hemsidan familjeliv.se, en hemsida som besöks av 40 000 unika besökare i veckan och där en majoritet är kvinnor i trettioårsåldern som är förstagångsföräldrar.
– Folk har ett enormt behov av erfarenhetsbaserad information. De struntar i vad experterna säger och ger sig ut för att ta reda på ”Hur gör du?”. Folk vill också gärna ha bekräftelse – ”Har ni det som vi?”, säger Lars Plantin.

Det Lars Plantin gjorde var att följa samtalstrådar som handlade om sex och föräldraskap och han kunde se att det fanns olika faser och olika slags bekymmer i de respektive faserna.

Under graviditeten kunde kvinnorna känna sig osexiga, efter barnets födsel kunde det ta en stund innan sexlusten kom tillbaka. Och det fanns många, många samtal som handlade om hur man kan få sig en snabbis, där Bolibompasex är ett uttryck för det.
 
Och det finns en klar vilja hos dem som skriver att hitta tillbaka till sitt sexliv. Så hät säger Lars Plantin till Sydsvenskan:

– Något som är jättevanligt är kvinnor, och män, som skriver att de egentligen inte har någon lust, men kör på ändå eftersom de uppfattar att sexuallivet är så viktigt för relationen. Det kan ju låta hemskt det här med att man ”ställer upp”. Men när jag tittar på de här inläggen så känns det inte alls hemskt. Man vill känna sexlust och hitta tillbaka till sin egen kropp. Att köra på är ett sätt att hitta dit.

Så jag blir glad både över att den här forskningen görs – och jag hoppas att fler följer i Lars Plantins fotspår. Att skildra vardagslivets vedermödor är viktigt. Sexualiteten är viktig… och att vi vågar erkänna att kåtheten också kan finnas där, även med små barn som tassar i små blöjpyjamasar.


Related

sex 8125656380726465254

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item