charlotterudenstam

Kvinnor är lika kåta som män - men vet inte alltid om det

Kåt, jag, nej, inte då, säger många kvinnor, som i själva verket har en kropp som har börjat tända. Orsaken till att kvinnor inte känn...


Kåt, jag, nej, inte då, säger många kvinnor, som i själva verket har en kropp som har börjat tända. Orsaken till att kvinnor inte känner sig kåta, inte tror att de är kåta, är, tror forskarna, att det inte är fint att vara kåt som kvinna. Är du kåt? Gå och skäms, vet jag är ungefär det kvinnor har mött och fortfarande möter och då är det klart att det är svårt att våga känna kåtheten.

Kanadensiska forskare har studerat om det är någon skillnad i kåthet mellan män och kvinnor.
Den traditionella bilden är ju att män är kåtare än kvinnor.
Den bilden stämmer inte, menar psykologen Meredith Chivers, från Queen's University i Kingston, Kanada.
Kvinnor är ungefär lika kåta som män, skillnaden är att det är ganska vanligt att de inte vet om det.
Och orsaken till att kvinnor inte vågar känna att de är kåta är kopplat till skuld och skam, menar Chivers.

Det är klart att en person som jag tycker det är skönt att läsa om forskning som bekräftar mina egna känslor och upplevelser. Ett viktigt skäl till att jag skrev Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft var ju för att jag vill bidra till att kvinnor ska våga leva ut och acceptera sin sexualitet.

Den kanadensiska forskningen visar också att det inte är så alldeles enkelt.

Så här beskriver forskarna situationen:
Medan de flesta män känner sig mentalt och fysiskt kåta på samma gång, så är det mindre troligt att kvinnors kroppar kan vara upphetsade, även om de inte erkänner det mentalt.
- Det kan bero på känslor av skuld och skam, säger Meredith Chivers i en pressrelase.
Det innebär att kvinnor kan visa kroppsliga tecken på att de är kåta (till exempel att de är våta), men att de inte känner sig kåta. Och det kan i sin tur hindra kvinnor för att få ett tillfredsställande sexliv.

Forskarna har tittat på 134 studier, som utförts under 40 år och där 4000 personer ingår. Frivilliga fixk exempelvis beskriv hur upphetsade de kände sig när de blev utsatta för erotisk stimuli, som att titta på porrfilm eller fantisera. Samtidigt så mättes bland annat deras blodflöde.

Och för män var det rätt enkelt. De var kåta i kroppen och i huvdet samtidigt. Det rådde en samstämmighet. Så alltså inte för kvinnorna.

– Vi ville upptäcka hur nära människors subjektiva upplevelse av kåthet speglades i de kroppsliga reaktionerna och om de skilde sig mellan könen, säger Chivers.
Och kvinnor är alltså ungefär lika kåta som män, fast vi inte alltid vet om det…
När Expressen skriver om forskningen är de smarta nog att låta Olle Waller, du vet sexupplysaren i femmans "Fråga Olle" (och till vardags verksam inom Landstinget i Stockholm) kommentera den.

Hur tycker du att man ska komma undan den här myten om att män alltid villa ha sex medan kvinnor drar sig undan?
– Hur kvinnor och män ska våga vara mer öppna med sin lust och kåthet har jag ingen patentlösning på. Men det gäller att man i alla lägen bryter gamla myter om att kvinnor har lägre lust än män.  Man borde prata om det öppet och presentera sanningar som går emot detta. Det handlar inte om kön utan mer om samhällets normer och värderingar på hur kvinnor och män får vissa sin lust eller brist på lust.

(För övrigt tycker jag att Expressens vinkel är lite märklig rubriken är: 

Kvinnors låga sexdrift kan bero på skamkänslor

men det är ju inte alls vad forskarna säger, snarare att kvinnor inte vågar känna sig kåta, trots att kroppen faktiskt visar alla tecken på kåthet.Related

sex 1008052488489053615

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Tyvärr är det nog fortfarande lite skamligt som kvinna att vara kåt eller att säga det

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item