charlotterudenstam

SEX: Missionären ger domningar i händerna... eller?

Amerikanska forskare tittar nu närmare på sambandet mellan karpaltunnelsyndrom och sex. Nu kanske du aldrig har hört talas om vare sig ...Amerikanska forskare tittar nu närmare på sambandet mellan karpaltunnelsyndrom och sex. Nu kanske du aldrig har hört talas om vare sig karpaltunneln eller att det finns ett syndrom kopplat till detta. Lugn. 
Jag var också helt ovetande innan jag läste om det.
Först måste jag få säga att den här "nyheten", eller vad jag nu ska välja att kalla den, roar mig. 
Och det som får mig att dra på mungiporna är att forskningen så tydligt visar en väldigt normativ syn på sex och hur människor har sex med varandra. 
För bakom denna forskning finns bilden av att missionären är det sätt alla har sex på. Suck! Så är det inte i den värld jag känner till. 
Då är sex så väldigt mycket mer än så.

Detta, den inskränkta synen på sex, kan du ha som bakgrundsbelysning för det här inlägget (och samma bakgrundsljus hade ju engelska forskare som avfärdade förekomsten av en g-punkt. Ibland undrar jag varför det inte är fler som forskar kring sex som verkligen är nyfikna på ämnet??)
Innan jag skriver om forskningen ska jag still din nyfikenhet om vad karpaltunnesyndrom är. 
Jag hittade uppgifterna på www.1177.se, en sajt som ger råd om vård:

Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handen. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven och senorna kommit i kläm.
Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är att man känner domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Det är inte ovanligt att man vaknar på grund av besvären och måste skaka liv i handen, som känns helt avsomnad.

Besvären kan kännas obehagliga men är sällan farliga.


Förutom domningar och stickningar i handen och de fingrar som nerven går ut till är det även vanligt att man får nedsatt känsel i de fingrarna. Det gör att man kan bli fumlig i handen. Fumligheten leder ofta till att man lätt tappar saker eller har svårt att få grepp om små föremål.

Du har bilden klar för dig nu? En person som har problem med domningar i fingrarna och som riskerar att bli lite fumlig. Och en av de förmodade orsakerna är alltså missionären!

Så här tänker då forskarna:
(Och då tänker jag mig att det är män som drabbas).
Det som kan orsaka syndromet är när någon belastar händerna hårt. Och om en man då ligger ovanpå en kvinna och älskar med henne, så behöver han göra just det, för att hålla uppe sin överkropp (så att han typ inte krossar kvinnan som ligger under honom).
Man ser också att det som påverkar förekomsten av syndromet är ålder, civilstånd, graviditet och hurmonanvändning - eftersom dessa faktorer påverkar hur mycket/ofta en man har sex (också här kan man skönja en massa attityder).
Och vad sägs om denna slutsats: " En paralell minskning av samlag och förekomsten av karpaltunnelsyndrom mellan det sjätte och det sjunde årtiondet i livet, visar att det finns et möjligt samband mellan samlag och karpaltunnelsyndrom.Det här blogginlägget kommer till efter ett tips från min son Albert, som ibland spanar tänkbara bloggämnen som rör lust, liv, sex och relationer. Utgångspunkten för de här tankarna är vad som stod på Boing-Boing, som i sin tur hänvisade till det amerikanska medicinbiblioteket. Tack!

Related

sex 2040170483985506665

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item