charlotterudenstam

Njutning och impulskontroll - kan det hänga samman?

Kan du vänta på något gott? Filosofen David Brax tycker att vi ska njuta mer ... och att vi också kan tjäna på att ibland vänta på njutning...

Kan du vänta på något gott?
Filosofen David Brax tycker att vi ska njuta mer ... och att vi också kan tjäna på att ibland vänta på njutning och därmed få mera på lite sikt.
Han menar att meningen med livet är njutning och att det också kan vara njutningsfullt att tänka på andra.


Mina favoritsidor i mitt husorgan Sydsvenskan är Inpå livet-sidorna. Där står material som oftast berör mig. Mycket relationer. (Läs Sydsvenskan på nätet om du inte tillhör närområdet).
När jag slog på tidningen på onsdagsmorgonen och såg rubriken: Meningen med livet är njutning, såg namnet David Brax och dessutom en bild på den unge filosofen med sin mycket unge son i famnen, insåg jag att det inte var första gången jag såg hans namn. Nej, min själ. Den 22 september bloggade jag om hans doktorsavhandling. Och nu känns det roligt att också Sydsvenskan uppmärksammar den.
Jag väljer att gör ett kortare citat, ur denna läsvärda artikel:
David Brax menar alltså att lycka är njutningsfull och att den smittar:

– Den stora poängen med lyckliga människor är att de gör andra människor lyckliga. Deras egen lycka kan vara marginell i sammanhanget; det är den uppkomna kedjereaktionen som är det stora värdet.

Att njutningen är central betyder inte att vi hela tiden ska ägna oss åt att försöka må så bra som möjligt, fortsätter David Brax.
– Det visar sig alltid att de människor som är lyckligast är intresserade av sina medmänniskor och har meningsfulla projekt som socialt arbete, konst eller vetenskap. Detta är otroligt bra källor till njutningar. Då glömmer man ju bort det egna projektet att bli lycklig och får lyckan som en bieffekt i stället.
David Brax
David Brax menar att njutning är det enda universella värdet . Foto Paulina Westerlind

Brax menar att hedonism, lycka och njutning inte handlar om ALLT NU. Han menar att det finns en poäng i att ibland vila på hanen. För den som väntar på något gott, kan faktiskt få något mer.
Det finns ju det kända Marshmallowexperimentet: Det ligger en godisbit på bordet. En vuxen säger till ett barn: Om du låter bli att äta den nu, kommer du snart att få två bitar istället. Så lämnar den vuxne rummet. De barn som inte kan bärga sig, som genast äter upp godisbiten, får det tuffare i livet sedan. De får svårare att planera sin tillvaro, att slutföra studier etc. Alltså den helt luststyrde som saknar impulskontroll låter alltså bli att vänta trots att han eller hon med största sannolikt får något mer om hon väntar ett tag (eller slutför en uppgift).
Intressant tycker jag, som kan se impulsstyda beteenden runt om mig hos till exempel rökare eller godisätare.
Och jag reflekterar också lite grand över det faktum att mina blickar på onsdagsmorgonen föll på artikeln om David Brax och där jag fastnade lite extra på det där att det så att säga går att träna sig på att få mer njutning heller än att få lite mindre nu genast... och att mina ögon på tisdagsmorgonen föll på Svd:s Idagsida (en annan favorit) där ämnet för en ny artikelserie är hur man kan programmera om hjärnans belöningsystem. Denna omprogrammering ledde till att en kvinna kunde mer än halvera sin vikt.
Det tog den här kvinnan tre år att göra den radikala viktminskningen. Hon är medveten om att det som lättast triggar igång hennes mat och sötsug är kanelbullar och vitt bröd. Så hon avstår från det för det mesta. Hon promenerar till och från jobbet, äter nyttigt var tredje timme OCH, det som jag fastande för: Hon stannar upp i två minuter när starka känslor blossar upp.
För Svd berättar hon:


– Kan man bara stå ut i två minuter så kan man ändra på mycket i livet. Om jag skulle bli tvärförbannad på någon, vänta två minuter! När man har en påse Polly framför näsan hinner man bråka mycket med sitt inre under två minuter. Många beslut kan bli klokare om vi kan vänta i två minuter.

Så ett av hennes bästa tips för ett bättre liv är alltså att vänta två minuter. Förmodligen har suget/ilskan eller vad det nu kan vara då klingat över.

Och i min värld finns det likheter i dessa kanske till det yttre olika saker. För mig handlar det om att leva på ett sätt som känns bra.

I det ena fallet skulle det kunna innebära att det är bättre att älska länge, än en snabbis, även om det leder till orgasm i båda fall (men betydligt kraftigare om jag "väntar".)

I det andra fallet, kan det ju vara att motstå att få en snabb orgasm... för att senare få en bättre. Eller, som i fallet när jag slutade röka för ett halvår sedan, att känna suget efter nikotin, uppleva suget, men låta bli att göra något. Stå ut en stund. Och så känna hur det klingar av.


Köp INGEN SKAM I KROPPEN - frigör din sexuella kraft. Beställning via www.lustochliv.se

Related

vänta 7655029467196029221

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item