charlotterudenstam

Fokusera på Ja!

Inti Chavez Perez är författare till boken ” Respekt – en sexbok för killar ”. I går skrev han en intressant artikel på Aftonbladets deba...


Inti Chavez Perez är författare till boken ”Respekt – en sexbok för killar”. I går skrev han en intressant artikel på Aftonbladets debattsida apropå våldtäkterna i Bjästa. Han tycker att vi behöver ha ett fokus på Ja istället för på Nej. Alltså att sex blir tillåtet först när båda parter sagt Ja.

Det kan verka som att det snackas en massa om sex. Men vilket djup är det på samtalen? Vad är det vi pratar om? Vad är det ungdomar pratar om? Hur ofta är diskussionen bara svart eller vit? Hur ofta handlar det om hårda ord där ena sidan till synes är god och den andra till synes är ond? Hur ofta är det så att det handlar enbart om offer och gärningspersoner och att sammanhanget liksom försvinner?
Jag tror att en av orsakerna till sexuellt våld eller sexuella kränkningar handlar om att sex fortfarande är skuld- och skambelagt och att vi inte talar om det på djupet.
Inti Chavez Perez lyfter fram att 2000 våldtäkter anmäls i Sverige varje år och att gärningsmännen ofta är unga när det är unga flickor (13-14 år) som våldtas. Hans slutsats är att det ger skolan en unik möjlighet att arbeta förebyggande mot våldtäkter och annat sexuellt våld, genom att helt enkelt verkligen använda sig av sex- och samlevnadsundervisningen.
Jag tror att de flesta – oavsett ålder – som har varit med om sex- och samlevnadsundervisning, har rätt dåliga erfarenheter av den. Lärare som inte känt sig bekväma. Elever som har skrattat bort det. Diskussioner och samtal som har lyst med sin frånvaro.

Men det finns naturligtvis också eldsjälarna. De som brinner för ämnet, som talar från hjärtat, som mäter ungdomarna där de där, som inser hur viktigt det är att kunna få tala om det. Detta är inget inlägg om hur sex- och samlevnadsundervisningen borde vara (det kanske kommer en annan dag), mer om att det faktiskt, som Chavez Perez lyfter fram, finns en stor potential.


Hans tes är alltså att undervisningen ska fokusera på ja istället för nej.
Självklart ska ungdomar lära sig att respektera ett nej. Men det är lika viktigt att ungdomar för lära sig att sex kräver ett jag från den man vill ligga med. /…/ Genom att prata om ordet ja istället för ordet nej hamnar ansvaret för kommunikationen hos den som vill ha sex. När man pratar om ordet nej hamnar tvärtom ansvaret att kommunicera hos den som inte vill ha sex, vilket är ett problem eftersom det leder till skuldbeläggning av offer som inte sagt nej ”tillräckligt” tydligt” eller inte gjort ”tillräckligt” mycket motstånd.
"

Han menar också att fokuset på Ja är lustbetonat och leder till tryggare sex.
Jag tycker givetvis att den som vill ha sex ska respektera ett nej. Jag har hört hur många historier om (och själv varit utsatt för) att ett nej inte har respekterats. Jag har hört attityder som ”Det hör till att de säger nej…”
Och jag tycker att idén att fokusera på ja:et är smått suverän. För det ligger mycket i det Chavez Perez säger, nämligen att ansvaret då förflyttas från den som vill ha ett sex (och som behöver ett Ja) från den som kanske inte vill ha sex (och då får säga Nej). Tänk om det kunde vara så enkelt – att ungdomar mycket tidigit lär sig att sex kan vara underbart och kul och skönt och härligt och att det som krävs är just att alla parter sagt (och fortsätter att säga) ja. Det är verkligen ett bra budskap, tycker jag.
Chavez Perez har några flera punkter på sitt program. Läs gärna debattartikeln i Aftonbladet om du vill fördjupa dig.

Related

våldtäkt 8752637266328614538

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item