charlotterudenstam

Nu ska det forskas om äldres relationer

När jag jobbade på Malmö högskola var det flera av forskarna på Hälsa och samhälle som tyckte det var märkligt att personer över 60 ofta sa...


När jag jobbade på Malmö högskola var det flera av forskarna på Hälsa och samhälle som tyckte det var märkligt att personer över 60 ofta saknar kön.
"Pensionär misshandlad" istället för "Kvinna misshandlad".
Som att könet och därmed sex och lust försvinner vid någon viss ålder.
Så är det ju inte.
Därför är det glädjande att FAS nu stödjer ett projekt för att studera attityder till, förväntningar på och erfarenheter av intima relationer äldre har.


Så här står det i pressmeddelandet:
Äldre människor lever allt längre och friskare liv. Har synen på intimitet och sexualitet också ändrats?
Forskare vid Högskolan i Gävle och kollegor från Stockholms och Uppsala universitet, har fått 1,4 miljoner från FAS för att studera vilka attityder till, förväntningar på och erfarenheter av intima relationer äldre har.

Det finns i Sverige idag drygt en miljon singlar – ogifta, skilda, änkor/änkemän – som är 60 år och äldre. Majoriteten av dem är kvinnor och andelen frånskilda äldre ökar.
Hösten 2010 startar den här studien med intervjuer med ett trettiotal utvalda äldre, 60-90 åringar, som har erfarenheter av olika former av nya relationer på äldre dar. Det kan vara ett nytt äktenskap, samboende, särboende, tillfälliga sexuella kontakter, samkönade relationer etc.
Studien kommer att belysa vilken roll dessa nya relationer spelar för äldres livskvalitet och kan, menar forskarna, ge värdefull kunskap om vad intima relationer betyder för upplevelsen av åldrandet. Denna kunskap kan också motverka stereotypa föreställningar om äldres liv, genom att vi ser och förstår att det också finns variationer i äldres intimitetsformer,
Kartläggningen kommer också att ge information om hur stöd- och omsorgsstrukturer kan komma att se ut i framtiden. Bland äldre som lever i långvariga förhållanden står partnern i regel för den större delen av omsorgen. Är det samma sak i nyetablerade relationer?

Till Arbetarbladet i Gävle säger forskaren Peter Öberg, som är docent vid Akademin för hälsa och arbetsliv på Högskolan i Gävle och en av dem som är med och delar på forskarpengarna:

– Vi har en demografisk och familjesociologisk förändring med allt fler äldre och nya generationer i höga åldrar med nya värderingar, som till exempel 40-talisterna. Guldbröllopen ökar men samtidigt blir det vanligare att vara frånskild bland äldre. Vi har en större rörlighet i relationerna.

– Det finns fördomar om att äldre skulle vara ensamma och asexuella. När svenskarnas sexualvanor senast kartlades ingick inte personer över 74, säger Peter Öberg till Arbetarbladet.

Bra, mer sånt!

Related

äldre 7788454506827838511

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Har lärt mig att sexualitet inte har med ålder att göra. Som ung och nygift var det mera som ett tvång. Levde i många år ensam med barnen. Då var sex roligt med varierande partner. Nu vid "mogen" ålder= kvinna 74 år och ny partner (i samma ålder) har sex blivit något helt annant - innerligt och intensivt. Skäms inte för att säga att "det killar i hele kroppen" så fort vi träffas. Vi är särbo. Undrar om mina barn skulle tycka det är "skämmigt"

    SvaraRadera
  2. Har lärt mig att sexualitet inte har med ålder att göra. Som ung och nygift var det mera som ett tvång. Levde i många år ensam med barnen. Då var sex roligt med varierande partner. Nu vid "mogen" ålder= kvinna 74 år och ny partner (i samma ålder) har sex blivit något helt annant - innerligt och intensivt. Skäms inte för att säga att "det killar i hele kroppen" så fort vi träffas. Vi är särbo. Undrar om mina barn skulle tycka det är "skämmigt"

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item