charlotterudenstam

Recension: Relationskoden

Eva Rusz bok ”Relationskoden” är en utmärkt handbok för den som vill leva kvar i en lång relation och se till att må bra i den. Hon mena...


Eva Rusz bok ”Relationskoden” är en utmärkt handbok för den som vill leva kvar i en lång relation och se till att må bra i den.
Hon menar att det är sex relationskoder som avgör om relationen kommer att fungera i längden och de handlar om att söka, anknyta, ha sex, kommunicera, vara ett team och satsa på relationshälsa.
För Aftonbladet läsare är Eva Rusz känd som relationsexpert, hon är psykolog och psykoterapeut med ett gediget cv och har skrivit en rad böcker som handlar relationer på olika sätt.

Russz menar att orsaker till relationsproblem ofta går att finna i att människor ägnar sig åt problem och partnerns begränsningar istället för att se till möjligheter, både i relationen och hos partnern.

Så därför levererar hon en tips som kan hjälpa till att stärka banden mellan människor som verkligen vill leva tillsammans. Jag ska berätta en del om de här koderna. Jag kan hlla med Rusz i mycket och tycker verkligen att det är en nyttig bok. En svaghet är kanske att boken är så uppenbart inriktad på hetereosexuella par och traditionella familjer. Nu är väl kärnfamiljen fortfarande den vanligaste samlevnadsformen (eller kanske snarare seriell monogami) men jag tänker ändå att alla kanske inte känner sig omfattade av exemplen i Eva Rusz bok.

Hon har också tagit greppet att jämföra människan med djur och du de relaterar till varandra. Frågan är hur långtgående slutsatser det går att dra av dem? Det är upp till var och en att avgöra. För mig personligen tillför inte jämförelsen mellan människor och djur särskilt mycket. Sån är jag.

Eva Rusz utgår ifrån forskning som visar vad som kännetecknar långa och kärleksfulla relationer och utifrån sådan forskning har hon skapat de sex relationskoderna.

Kod 1: Söka

”Att utforska, söka varandra, vara nyfikna och ständigt hitta varandra på nytt”.
Detta är den första och viktigaste relationskoden.

Rusz menar att söksystemet måste aktiveras varje dag för att du ska kunna hålla din relation så levande och energirik som möjligt. Och då handlar det om att fokusera möjligheter och inte problem.

I sökningen ingår att kunna uttrycka dina behov, att vara nyfiken på din partner, att låta de goda känslorna vinna över de negativa, att inte låta känslomässigt negativt laddade minnen styra över nuet och framtiden.

Kod 2: Anknytning
Här handlar det om att knyta och utveckla starka känslomässiga band till varandra.

Rusz menar att den fysiska kontakten är livsviktig för relationen. ”Om vi slutar att gå hand i hand, slutar beröra, kela och krama varandra så tappar vi det livsviktiga band som binder oss samman och som skapas av denna närhet och intimitet. Relationer där paren helt har slutat att visa ömhet och närhet är i fara!”

Hon redogör också för hur vi i överförd bemärkelse tar med oss våra egna barndomsupplevelser in i den vuxna relationen.
En tredjedel av oss har levt så otrygga liv att vi saknar ett tryggt anknytningsmönster. Otrygghet skapas om föräldern är otillgänglig, oförutsägbar eller skrämmande. Och finns det med i bagaget kan det vara svårare att vara någon nära – och lita på någon – som vuxen. Då kan det vara svårare att visa känslor och att visa närhet och ömhet. För att skydda sig själv så kan en sådan person välja att distansera sig i relationen – och då gäller det att ”omprogrammera” sig så att det känns någorlunda tryggt både att känna och att ge uttryck för sina känslor.


Kod 3: Sex
Stärk relationen med närhet och sex.

”Ett bra sexliv innebär att båda ser det som en viktig del i relationen, men inte som den enda viktiga. Det gäller att båda har en önskan om att vara intima och nära den andra. Det gäller också att vi inte jämför oss med andra, utan utvecklar det som är bra för oss.”

Rusz skriver att sexlivet måste prioriteras för att en relation ska kunna överleva. Hon menar att det inte handlar om hur ofta du har sex, utan mer om daglig fysisk kontakt i form av ömhet, kramar, kyssar och samtal. Och då ingår också samtal om sex!

Och här gäller det att inte tappa stinget efter förälskelsetiden, utan att fortsätta använda Sök-koden, det vill säga att fortsätta att vara nyfikna på varandra, att utforska och skapa romantik i vardagen.

Kod 4: Kommunikation

Förstå din partner bättre

Här redogör Rusz för det hon kallar ”knuffmetoden” (nudging) som handlar om att uppmuntra och förstärka positiva beteenden:

”Man knuffar någon mot ett beslut i en viss riktning genom att visa på positiva val istället för att skrämmas, hota eller beordra./…/ I en relation innebär nudging att man försöker få sin parner att delta och samspela istället för att ge order och tjata på varandra. Istället för att säga: ”Nu får du gå ut med hunden, jag har tagit hand om all disk” så kan man säga: ”Älskling, vad vill du helst göra, få ut med hunden eller ta han om disken?”

Intressant. Det är ju värt att fundera på, eller hur?

Här påpekar hon också hur viktigt det är att uppmuntra det som känns bra istället för att gnälla på det vi inte gillar. Jag tror det ligger mycket i det. Tänk så benägen jag själv har varit till att leta fel….
Eva Rusz bok har fått mig att tänka mer på: Vad var det som gjorde att jag föll för Alexander, vad gillar jag hos honom… istället för att, som jag kan tendera att göra, irritera mig på att han bekvämare än jag. Tack Eva för det!


Hon menar också att många gräl kommer till helt enkelt för att vi stannar i vår egen lilla bubbla och inte ser vår partners perspektiv. Så en nyckel kan helt enkelt vara att försöka sätta oss in i vår partners världsbild och lyssna och agera utifrån det.

Kod 5: Team
Samarbete och lekfullhet

Det här kapitlet handlar om hur man skapar en teamkänsla i relationen och hur viktigt det är att involvera partnern i saker som har med relationen att göra. Det är viktigt både att ha egen tid och att ha gemensamma projekt.

”Sträva efter att se er som det team ni blev då ni en gång valde varandra. Fortsätt att skaffa er gemensamma målbilder. Hitta på roliga saker ihop, överraska varandra, våga vara barnsliga och göra saker ni har drömt om.”

Kod 6: Relationshälsa
Kroppar, dofter och attraktion

”Skapa beteenden som för dig attraktiv för din partner. Det har inte med skönhet att göra utan med känslomässig intelligens och din vilja att bekräfta och attrahera din partner. Fortsätt att hålla er i trim tillsammans till både kropp och knopp och tillåt inte dina känslor att tro att du är oattraktiv.”


Eva Rusz bok är på det hela taget en bra relationsguide, skriven i första hand för 40+ som vill leva i en lång och närande relation.

Related

Relationskoden 2362915694234389562

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item