charlotterudenstam

Intryck från Kina (3) Hur många kineser behövs det...?

Enligt Utrikespolitika institutet ( UI ) bodde det förra året så här många människor i Kina: 1 345 800 000 Mot den bakgrunden är det kansk...

Enligt Utrikespolitika institutet (UI) bodde det förra året så här många människor i Kina:
1 345 800 000
Mot den bakgrunden är det kanske lätt att förstå varför Kina ibland känns som en Norge-historia.

Alltså, de här historierna som är av typen:
Hur många norrmän
behövs det för att skruva i en glödlampa?
Elva. En som håller lampan och tio som vrider stegen.Och så skrattade vi svenskar gott åt (de dumma( norrmännen).

Men i Kina känns det då och då som att Norgehistorierna blir verklighet. Och då handlar det inte om att kineser är dumma eller korkade. Mer om att de är så många att de kan få göra sysslor som antingen inte skulle utföras hemma, eller som skulle automatiseras eller mekaniseras på något sätt i Sverige.

På bilden ovan, som är tagen vid Temple of Heaven (symboliserar även drakens huvud) i Beijing, såg vi (på flera ställen) folk som var engagerade i att rycka upp dåligt (oftast torrt) gräs och ersätta det med färskt (som ligger och väntar på cykeln). Jag tänkte först att detta väl bara görs på ställen som denna, en park som folk vallfärdar till, men jag såg det flera gånger. Och alltid mer än en person engagerad.
På ett annat ställe i samma park satt en handfull personer på huk med små spacklar och fyllde i små sprickor i fogarna till gatstenarna.
Och flera gånger fascinerades Maja och jag av att det kunde vara upp till tre personer som tog hand om att sälja och riva biljetter. Även om biljetterna bara kostade någon krona.

Så kan man göra med en befolkning som börjar närma sig 1, 4 miljarder.
Men vem betalar deras löner???

Related

miljarder 8432157224033870006

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Ja du Charlotte. När man reser med bil eller tåg ser man andra saker än när man reser som charterturist. Jag har oxå varit i Kina o förundrat mig över allt "meningslöst" arbete som utförs. I Ungern, 1990 tror jag, satt det 4-5 människor i rad på en bro o handmålade den. Det var en ganska lång bro så det tog nog några dagar att utföra arbetet. "Vi" tycker ju att det är viktigare att vända samma papper flera gånger om dan.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item