charlotterudenstam

Män är blödiga. Under ytan.

Coola killens tjej har gjort slut. Och han verkar helt oberörd. Han verkar vara som vanligt. Men skenet bedrar. Ny amerikansk forskning v...


Coola killens tjej har gjort slut.
Och han verkar helt oberörd. Han verkar vara som vanligt.
Men skenet bedrar. Ny amerikansk forskning visar att män lider mest när det är problem i kärleksrelationen.

En man i min omgivning såg allt uppgivnare ut. Allt mer sällan glad. Men när jag frågade hur det var, skakade han lite på sig och sa att det var okej.
En månad senare var han singel. Han såg mer lättad ut. Som om en tyngd släppts från hans axlar.
Jag hade anat vartåt det barkade. Men denna man, liksom många andra, hade valt att älta relationen inombords.
När jag talar med människor i olika relationer går mönstret igen. Män, killar, pojkar, har fortfarande ganska svårt att prata om känslor. Och när de gör det, sker det ofta i förtroende till en kvinna, tjej, flicka. När killarna träffas är det som att känslogrubblet inte existerar.
Och då skulle man ju kunna tro att de inte bryr sig. Att det inom män mest bara finns sex, fotboll och ölsejdlar. Så klart är min erfarenhet att det inte stämmer (ändå har jag känt en frustration över att det kan vara så svårt för män att tala om känslor…)
Kanske är detta, att de inte pratar om saken, ett av skälen till att män lider mer än kvinnor när det strular i relationen?
Professor Robin Simon vid Wake Forest University, som ledde undersökningen, medgav till Daily Mail att hon var chockad över resultaten. Den allmänna uppfattningen är ju att det är tvärtom, nämligen att kvinnor är mer sårbara än män. – Förvånansvärt nog fann vi att unga män reagerar mer på kvaliteten i en relation.
Forskarna fick också fram att män samtidigt får ut mer av relationen rent känslomässigt. Alltså att de får större känslomässiga fördelar av en bra relation. Detta motsäger den stereotypa bilden av att män är rätt så opåverkade av vad som händer i deras relationer.
Förklaringen till att det är så här, är precis det jag skrev i början av inlägget. Tjejer har fler de kan prata känslor mer än män. Män har oftast bara en person: sin egen partner. Och när det strular, så är det klart att de kan känna sig utelämande. Ett annat skäl till att en dålig kärleksrelation kan kännas så hotande för unga män är att de kopplar problemen i relationen till sin självkänsla. (Dålig relation= dålig självkänsla).
I studien intervjuades tusen personer mellan 18-23 år som bodde i Florida.

Related

sårbara 8349424002116609821

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item