charlotterudenstam

Caroline Myss. Lösningen finns framför dig.

Det finns ett ordspråk som säger: Du vet vad du har, men inte vad du får. Det brukar leda till att folk stannar kvar i något de inte gilla...Det finns ett ordspråk som säger: Du vet vad du har, men inte vad du får.
Det brukar leda till att folk stannar kvar i något de inte gillar.
Men hur reagerar du om du faktiskt blir av med jobbet, får en svår sjukdom, blir övergiven eller någon som du älskar dör?
Tänker du att det är orättvist, någons fel, det är synd om dig. Tänker du: Bara allt var som förut igen?

Jag tror att det där att önska tillbaka något som verkade bra, eller åtminstone tryggt och säkert är ganska naturligt. Men Caroline Myss menar att delar av det här sättet att resonera innebär en logisk kullerbytta. 

Om det sker en förändring hos dig, så tänker du gärna att du ska lösa det på samma sätt som du gjort tidigare. Men det faktum att något har hänt dig kan ju lika gärna vara tvärtom – ett tecken på att det gamla sättet inte fungerade och att det  är dags att pröva något nytt.

– Om du tappar fotfästet och väljer att titta bakåt och tänker: Jag har alltid (haft ett jobb, röstat socialdemokratiskt, älskat män, haft lågt blodtryck, varit smal etc.) och menar att du därmed har rätten att komma tillbaka till det igen, är du fel ute. Det faktum att du har mist något (till exempel jobbet, din partner, pengar) kan betyda att det är dags att pröva ett nytt steg. Det är ett uttryck för att det gamla inte längre är relevant för dig.

Var det hårdsmält? Alltså att något händer, något avslutas, just för att du ska få en chans att ändra dig och göra något nytt?

Jag har en vän, låt mig kalla henne Lotta. Varje gång jag har mött henne de senaste åren har hon sagt att hon vill sluta på sitt jobb, det känns inte längre tillfredsställande, hon behöver gå vidare i sitt liv. Men varje gång har hon också sagt att hon måste vänta lite, eftersom tajmingen inte är rätt. Inte just nu, men senare, då ska hon verkligen ta språnget och göra något som känns mer meningsfullt. Så häromdagen berättade hon att hon blev inkallad till chefen som berättade att företaget ska omorganiseras. Hennes tjänst finns inte med i den nya organisationen. 

Även om Lotta våndades kunde hon långsamt ta in att detta var det bästa som kunde hända. Hon hade bett om en förändring, men inte förmått göra den själv. Hon behövde få en knuff framåt. Nu vet hon inte vad som väntar henne, hon vet bara att hon måste titta framåt för att finna det och att hennes nuvarande jobb inte längre är relevant för henne.

– Vi vill så gärna få tillbaka det gamla. Det kan kännas så ofattbart att det finns en annan framtid, en annan väg för dig, säger Caroline Myss. Då gäller det för oss att släppa det gamla och släppa in det nya.

Och Caroline Myss menar att detta gäller enskilda människor och hela världen. Vi lever i en tid av stora förändringar, då gamla lösningar inte längre fungerar. Och då måste vi se framåt och släppa in det nya. Just nu lever vi en tid där mycket händer snabbt.

– Vi har levt i en värld av överflöd, överflöd av vatten, mat, naturresurser. Det finns inte längre och det är ofattbart. Vi är på väg in i den tid där allt hänger ihop, där vi är mer beroende av varandra än någonsin tidigare, där vi är ett holistiskt system av självständiga delar som ändå är beroende av varandra.

Caroline Myss menar att alla har betydelse i dag. Och att alla våra handlingar har betydelse. Att vi alla är molekyler i det stora kollektiva omedvetna. Och att vi kan bidra till förändring genom våra tankar, känslor, beslut och vår syn på andra. Vi kan själva välja hälsa.

– Vi lever i ett ögonblick som inte liknar något tidigare. Vi lever i en brytningstid. Vi ser hur världen förändras snabbt, till exempel isberg som smälter, jorden som värms upp. Det här är ingen tid då vi ska vara rädda. Vi ska se fram emot de här förändringarna och inte vara rädda för sanningen (se gårdagens blogginlägg).

Caroline Myss menar att vi alla har makten att bidra till att styra världen åt rätt håll. Hon menar att vi alla är viktiga i det arbetet.

– Försök inte säga: Men jag är bara en person, vad jag gör spelar ingen roll, jag är för gammal för att göra något, alla har en roll att fylla nu
.
Och med Caroline Myss sätt att se det är ett viktigt steg att vi vågar se sanningen. Att vi slutar ljuga. Att vi väljer sanning istället för lögner. Att vi inte stannar kvar i det gamla, vår historia, det eländiga som har hänt oss, våra trauman, utan väljer att släppa det och istället utveckla de ”goda” sidorna och verkligen vara i nuet med all vår energi.

Oj, det blev mycket det här, och ännu har jag inte kommit in på det Myss talar så mycket om i sina böcker. Det var verkligen ett brandtal hon höll där för oss på Orkanen. Och det viktigaste budskapet är: Se framåt, släpp det gamla – du kan vara med och bidra till vår överlevnad!

Related

sanning 3823412485167968963

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item