charlotterudenstam

Rädd för kärlek 5: Rädslan att göra partnern besviken

Någon gång i slutet av 1960-talet var Margareta Sjödin med i teveprogrammet "Partaj" med den återkommande rubriken "Har jag...

Någon gång i slutet av 1960-talet var Margareta Sjödin med i teveprogrammet "Partaj" med den återkommande rubriken "Har jag gjort bort mig nu igen? Är det din stora rädsla, tja, då riskerar du att inte få så bra relationer.

Hur är det med din självkänsla?
Är du trygg i dig själv och står stadigt på jorden?
Grattis i så fall! Då är du troligen inte särskilt rädd att göra din partner besviken.

När en person i en relation har låg självkänsla kan det ställa till olika slags problem. Dålig självkänsla kan, märkligt nog, leda till att du blir väldigt fixerad vid dig själv, hur du är, vad du kan och vad du gör. Är det riktigt illa ställt kan du inbilla dig att hela världen ser (och blir engagerade av) dina brister.
I själva verket är det ju så att de allra flesta är så upptagna med sina egna hangups, sina egna rädslor, sina egna nojor, att de inte har särskilt mycket tid eller energi åt att ägna tid åt att se eventuella brister hos andra.
I många år föreläste jag för människor som inte gillade att tala inför grupp. Ett av de stora spökena var rädslan att göra bort sig. De tänkte att publiken skulle reagera starkt för att talaren gjorde något litet fel som att staka sig, rodna, spilla kaffe, tappa tråden, eller vad det nu kunde vara.
De var så fokuserade på sina egna tänkbara misslyckanden att de fick tunnelseende. För handen på hjärtat, hur mycket roll spelar det dig om någon uttalar ett ord fel, berättar ett tråkigt skämt eller har hål på strumporna? Du kanske noterar det, men sedan glömmer du det förmodligen. Eller så blir det en bra historia.
Kanske du som tonåring i alla fall nästan på allvar kunde tycka att det var pinsamt att gå ut med en finne på hakan.
Alltså vi gör vårt universum oerhört litet om allt ska snurra kring dig.
Och om du nu lever i en relation, eller längtar efter att göra det, så kan de här nedvärderande tankarna vara ett hinder.
Ta dig själv med en nypa salt. Skratta åt dig själv ibland. Se det löjliga i olika situationer. Bjud på dig själv.
Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men ju mer du tränar desto lättare blir det.
Jag tror att det är så att ju lägre självkänsla och självförtroende du har, desto mer förminskar du dig själv. Du kanske tänker, på sant Jantelagsmanér, ”men jag är väl ingen särskild, jag kan inget speciellt”. Och då är risken naturligtvis stor att du börjar fantisera om hur besviken en eventuell partner skulle kunna bli på dig.
Om stora delar av ditt fokus är på att undvika att göra bort dig, eller att ge överdådigt mycket till den du är kär i (liksom för att kompensera din egen litenhet) så blir du inte särskilt autentisk.
Och ju mindre självförtroende du har, ju räddare du är för att göra andra besvikna, desto större är sannolikheten för att just det händer!
Och om du sätter din partner på en piedestal (han/hon är fantastisk på alla sätt och vis, men det är inte du…) så är risken att du börjar distansera dig, för att slippa få skuldkänslor.
Rädslan kan alltså göra att du håller en viss distans…. Och det kanske är det som är den stora faran. För det om något kanske skulle göra någon besviken?

Related

rädd 5805571208554232636

Skicka en kommentar Default Comments

  1. mette welhaven næss15 oktober 2010 11:54

    JA, så sant.
    Livet har en forunderlig evne, om man vil og tør ta imot, til å gi akkurat de utfordringens gaver man trenger for å se seg selv med mer sanne øyne. Utfordringer til å vokse, til å bli selvstendig og trygg og nærværende. Og bit for bit, erfare at det er ikke så vanskelig, det er ikke så farlig, de andre er ikke så skumle..... og jeg er ikke så liten som jeg tror jeg er. Men det tar tid å snu slike mønstre, for dette er noe vi har fått med oss i "gave" fra vår barndom, opplevelsen av at jeg er ikke så god som deg, mine ord er ikke så sterke og viktige som dine. Min kjærlighet er ikke så mye verdt som din.. og dette er smertefullt, så langt inn i sjelen smertefullt. For hva annet er dette en uttrykk for separasjon? Separasjon fra meg selv, og derfor også fra deg, som jeg så gjerne vil væe nær.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item