charlotterudenstam

Myten om mödomshinnan.

Jag har just sett den dokumentär som filmaren Lotta Ekelund gjort för UR (Utbildningsradion) som heter Myten om mödomshinnan. Gisses så lu...Jag har just sett den dokumentär som filmaren Lotta Ekelund gjort för UR (Utbildningsradion) som heter Myten om mödomshinnan.
Gisses så lurade många har varit, så länge.
Även om till exempel RFSU under några år försökt få oss att börja kalla det för slidkrans, så lever myten i hög grad kvar.


Alltså egentligen faller det på sin egen orimlighet. Om det skulle finnas en hinna i en kvinnas fitta… så skulle mensblod och flytningar komma ut… var då? Det är som att de som hårdast hävdat mödomshinnans existens har bortsett från svaret på den frågan.

Men kanske är det så att de ivrigaste förespråkarna för mödomshinnans existens är de jag kallar mörkermän och dessa män har troligen väldigt lite praktisk kunskap om kvinnors anatomi, menscykler och liknande. Deras fokus är ju, enligt mitt sätt att se det, att hitta sätt att kontrollera kvinnor i allmänhet och vår sexualitet i synnerhet.

Och då är det ju bra att uppfinna en mödomshinna, något som konkret ska bevisa att den kvinna (Gud nåde henne) inte har haft sex före äktenskapet (vilket män i alla tider har uppmuntrats till och dunkats i ryggen för). Alltså bilden av det blodiga lakanet som ska visas upp för bröllopsgästerna, som bevis för brudens renhet.

Jag minns en historia en gammal vän berättade för mig. Det utspelade sig visserligen för 30 år sedan någonstans i mellanöstern. En ung man gifte sig med den kvinna han parats ihop med av släkten. Han hade gedigen erfarenhet av at besöka horhus. Hans brud var oskuld. Men när de skulle ha sex blev hon våt, blev hon kåt alltså, och mannen försköt henne och kallade henne för hora. Sådan var hans erfarenhet.
I dag finns det massor med brudar som måste låtsas vara oskulder på bröllopet, det finns de som återställer något som ska föreställa en mödomshinna, det finns massor av knep för att blöda på bröllopsnatten och då är typ alla knep tillåtna, från kycklinglevrar till att själv sticka sig med en nål för att få ut några droppar blod.

I UR-programmet intervjuas två kvinnliga forskare från Umeå som bevisar att mödomshinnan inte finns. Och det berättar för filmaren hur ifrågasatta de har blivit. Ungefär som de där korkade forskarna som bevisat att g-punkten inte finns. Suck!

Nu är det viktigt att sprida kunskapen om att mödomshinnan inte finns. Kanske kan det lätta trycket på en del tjejer, en del brudar. Kanske kan kravet på blodbestänkta lakan försvinna… för väldigt många tjejer blöder faktiskt inte när de har sex första gången.
Tänk så många kvinnor genom tiderna som blivit anklagade av diverse mörkermän för att ha haft sex före äktenskapet. Jag känner hur jag morrar.

Det är dags att göra något nu. Vi behöver vinna över mörkermännen (oavsett kön på dem).
Fler bloggar och skriver på samma tema: Min vän smärtan, Zettermark,  Elin Charlotta Jansson, Changing her storySvD
Klicka här om du vill se filmen.

Related

slidkrans 8636664324083276473

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Myten om mödomshinnan som bevis på oskuld ställer till mycket elände, förvisso. Men de två ume-forskarna har alls inte visat att någon hymen inte finns. Det är bara 70-80% av kvinnor som blöder vid första samlaget, säger det. I så fall är det ändå 20-30% som gör det... skulle alla dessa vara så okåta att de blöder för att deras kroppar inte är förberedda för samlag? Det tror jag inte. 

    Själv fick jag lära mig i högstadiet att mödomshinnan bara är en flik i ena kanten av slidöppningen. Den uppfattningen håller än. 

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item