charlotterudenstam

Myternas makt: Kampen som behövs för att hitta hem.

Ur Dantes inferno Det är märkligt så som saker och ting sammanfaller. Ute i världen ser jag de fruktansvärda bilderna från Japan – et...


Ur Dantes inferno

Det är märkligt så som saker och ting sammanfaller.

Ute i världen ser jag de fruktansvärda bilderna från Japan – ett både bildligt och bokstavligt helvete.

Här hemma läser jag om hur gamla myter visar hur människan måste kliva ner i underjorden eller helvetet för att hitta sig själva.

Du som följer min blogg vet att jag har börjat leda kvinnocirklar och att det finns en underrubrik: Bejaka din inre Gudinna. Därför läser jag om gudinnemyter från olika källor. Ganska nyligen hälsade jag på min kära mor och fick låna boken ”Nedstigning – texter kring en myt” som Maria Bergom Larsson skrev för 22 år sedan (med Tjernobyl I tydligt minne). Det är berättelsen om den sumeriska gudinnan Inanna och hennes nedstigning i underjorden. Jag ser att Teaterfront gjort en pjäs på temat, kul och viktigt. Hade gärna sett den.

Berättelsen om Inanna är en av världens äldsta som är nedtecknad. Sumererna, som levde I tvåflodslandet, dagens Irak, började använda kilskrift för ungefär 5000 år sedan och fungefär 1750 före Kristus nedtecknades texterna om Inanna. 

Av olika skäl blev Inanna tvungen att gå ner i underjorden. Hon fick passera sju portar och vid varje port var hon tvungen att lägga av sig någonting. Längst där nere i underjorden väntade hennes egen syster, dödsgudinnan Ereshkigal. Genom sin mytiska resa ner i underjorden återknyter hon kontakten med sina bortträngda sidor – skuggan både inom sig själv och i den sumeriska kulturen. Himmel och dödsrike förstonas, liv och död leder till återfödelse.

Genom att acceptera hela sig själv, kan Inanna återfödas. ”Genom sin nedstidning har hon försonat liv och död, öppnat kanalerna mellan medvetet och omedvetet och visat att ingen kultur kn överleva som tränger bort de mörka sidorna av existensen..” skriver Maria Bergom-Larsson.

När jag skriver detta ser jag plötsligt att Bergom-Larsson talar om två dimensioner. Den djupt personliga och mänskligheten. Varje människa behöver göra en nedstigning (till exempel som en inre resa) och det behöver mänskligheten också. En stilla undran är vad vi kan lära oss av händelserna i Japan?

Och så läser jag också Alexander Lowens bok ”The language of the body – phiscal dynamics of character structure”. Det är en bok som handlar om hur våra kroppar och karaktärer formas. (Boken är onödigt högstämd och akademisk och jag kämpar mig igenom den, kanske jag kommer att blogga om delar av innehållet för att underlätta för dig som är nyfiken på de här sakerna. Suck, för akademisk litteratur.)

Nåväl i går kväll läser jag en passage som för mig har en tydlig koppling till Inannas nedstigning. Det är nästan magiskt att jag läser samma sak, med texter som är skrivna under olika årtusenden! Han beskriver hur Dante i ”Den gudomliga komedin” ledsagade av Virgilius tar sig genom helvetet och skärselden för att hitta tillbaka till sig själv. Han beskriver det som att en människa behöver gå in på djupet av sig själv och uppleva ”skärselden” för att kunna få ta del av himmelriket.

Både Dantes och Inannas resa sker inom dem själva. Och det är så himla häftigt att denna resa som jag påbörjat och fortfarande gör beskrivs i så tidiga texter. Det borde betyda att människan länge har vetat att för att nå in till sin essens kan der krävas en del jobb, att det kan kännas smärtsamt – men att det är värt det.

I går sa en kvinna till mig: Du är så lugn, Charlotte.

Och en av förklaringarna tror jag är att jag är villig att göra den resan. Och jag upplever ofta ”himmelriket” inombords. I dag vågar jag erkänna min starka livskraft. Tack Innana och Dante för påminnelsen.


Related

nestigning 4553188050447777638

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Ja, det stämmer Charlotte, resan till himlen går via helvetet...det är precis det jag ska beskriva i min ev bok som finns i huvudet. Utvecklar gärna detta resonemang med dig vid tillfälle.
    Stor varm kram
    Sofia

    SvaraRadera
  2. Och jag lyssnar gärna! Vilket register du har... från helvetsvandring till drömbilar.. :)

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item