charlotterudenstam

Kärlekens språk 3: Ta emot gåvor

Du kommer hem och på köksbordet står ett stort fång med rosor. När du kommer närmare ser du ett kort instucket bland rosorna. Ditt hjärta ...Du kommer hem och på köksbordet står ett stort fång med rosor.
När du kommer närmare ser du ett kort instucket bland rosorna.
Ditt hjärta slår snabbare. Du känner dig sedd och älskad.
Om detta är en bild av dig kan det betyda att ditt främsta kärleksspråk är att ta emot gåvor.

Nu har vi kommit till det tredje av Gary Chapmans fem kärleksspråk. Det handlar om gåvor. Lever du tillsammans med, eller har någon nära dig, som älskar att få gåvor… så kanske det kan vara läge också för dig att lära dig det språket.

Om din partner gillar att få gåvor och du tillhör typen som aldrig ger något, kanske för att du tycker att det är slöseri, för att du redan genom att välja honom eller henne gett en tillräckligt stor gåva… tja, då finns risken att han eller hon inte känner sig riktigt älskad.

Nu kanske du ser hur innehållet i din plånbok snabbt och dramatiskt minskar. Men gåvor behöver inte kosta en massa. Det kan räcka med att du plockar en blomma, att du skriver ett litet kort med kärleksord eller att du helt enkelt ger av din tid.

Lägg märke till hur din partner eller din vän reagerar när hon eller han får en gåva. Om de brukar tas emot med stor entusiasm, är chansen stor att gåvor är betydelsefulla.

Och tänk på att det inte behöver vara gåvan i sig som är grejen. Ofta är det tanken bakom gåvan. Han eller hon tänkte på mig. Då blir gåvan en symbol för kärleken.

En av mina döttrar är fantastiska på att ge gåvor. Hon samlar på sig fiffiga saker som hon kan ge bort och sedan väljer hon omsorgsfullt vem som ska få dem. Hon är fantastisk på julklappar, till exempel. Och även om gåvor inte är mitt främsta språk, så blir jag så himla glad av hennes omtanke och hennes sätt att visa kärlek.

Det är inte särskilt svårt att lära sig det här kärleksspråket. Börja med att lägga märke till vad personen du älskar gillar att få. Känner du dig tveksam, så fråga andra i den omgivning. Och så kan du testa att börja ge saker… eller tid… och se vad som händer.

Ibland kan det faktiskt vända en dålig relation till en bra. En person som känt sig osedd, oälskad, obekräftad, kan – om hans främsta kärleksspråk är att ta emot gåvor – efter ett par gåvor plötsligt känna att kärleken strömmar och att hans kärleksbehållare är på väg att fyllas. Nästan magiskt, faktiskt.

En av de största gåvorna du kan ge är att vara fysiskt närvarande när det krisar. Är du med då… är det ett stort och tydligt bevis på din kärlek.


Några konkreta gåvotips:
1. Ge bort något du själv har gjort.
2. Plantera ett träd till din parners ära.
3. Köp en bok till din partner och lova att läsa den själv. Sitt tillsammans och prata om ett kapitel i veckan. Välj en bok i ett ämne som din partner gillar eller är engagerad av.
4. Lägg märke till när din partner säger: ”Å, en sån skulle jag vilja ha” och anteckna det någonstans.
5. Hitta något i naturen som påminner om er kärlek och ge det (blomma, sten etc) som en kärlekssymbol., ,

Related

kärlekens språk 3106682005104006383

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Gåvor är inte änkelt kan bli väldigt överdrivna kan bli helt fel eller helt utebli.
  Tror att det är svårt att tillägna sig ett språk man inte har fallenhet för, det skall vara äkta anars kan det kvitta!
  Micke

  SvaraRadera
 2. Ibland händer det att jag ger bort saker som det känns som att jag lagt ner för mycket tid på. Så det jag gjort vuxit och blivit viktigare för mig än för personen som jag ger det till.

  SvaraRadera
 3. Mikael, man kanske kan kolla vad den andre tycker är en bra gåva innan man ger dem... att ge av sin tid kanske är ett bra alternativ? (Och själv är jag glad att det där med gåvor inte är Alexanders huvudspråk... jag talar det rätt så illa sjläv.)

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item