charlotterudenstam

Sexlektioner nu och då: Om sättet att tillhopa gå

Vad svarar du om ett barn börjar fråga om sex? Blir du pionröd, börjar du småljuga, försöker du byta samtalsämne, börjar du babbla och berät...

Vad svarar du om ett barn börjar fråga om sex? Blir du pionröd, börjar du småljuga, försöker du byta samtalsämne, börjar du babbla och berätta en massa detaljer.
I helgens The Guardian berättar Julia Sweeney hur ställd hon blev när hennes dotter började tala om grodors fortplantning… inte anade hon att nioåringen två timmar senare skulle fråga nyfiket om flatsex. Du bara måste läsa den här artikeln – den är helt underbar.
Tack Albert för tipset.

Redan Carl von Linné ägnade sig åt sexundervisning och han gjorde det i den underbara – och faktiskt rätt explicita boken ”Om sättet att tillhopa gå”. Finn den, läs den, det är värt det.
Det här citatet hittade jag på Södertörns högskolas hemsida:

"I Collegium Medicum, anteckningar från sexualföreläsningar som Linné hållit, och som publicerats som ”Om sättet att tillhopa gå”, handlar det dock inte bara om fortplantning, här erkänns sexualiteten rent ut som en njutning. Bland annat beskrivs de ”teken som gifva tillkjänna at en qvinna tycker om coitus” som att:

hon har hår nog på de wanlige ställen, och at de äro skarpa och knorrliga, såsom ock at hon är fri i talet, djerf samt dess röst fin och stark. I sinnet grym, högfärdig och intet medlidande, tindrande ögon, som wäl kunna låcka en lättrogen gåsse at klifwa på sig… hon sjunger gärna, i synnerhet det som kan förnöja hennes inbillning, hon går omkring hit och dit, at någon skal besöka hennes Fru Venus.

Både mannens och kvinnans begär skildras här ingående, samtidigt som våldtäkt och för tidig sädesavgång fördöms som lustdödande:

Märk at om någon twingas til coitus af mannen; så skall hon icke en gång kunna känna den inwärtes rörelsen ej heller någon ljuflig lust. Det samma skjer ock om mannen gör nog snart ifrån sig."

Blir du nyfiken – uppsök ett antikvariat.

Men åter till den moderna mamman och hennes vedermödor med att tala om sex. Hur förhåller man sig i praktiken när ett barn börjar fråga om sex. Många hamnar nog i Julia Sweeneys situation: De kommer på sig själva att känna sig lika obekväma som sina egna föräldrar i samma situation (något de lovat sig själva att aldrig bli!), börja småljuga, blåljuga, för att de själva tycker att situationen är så pinsam.

Som när dottern i artikeln, efter att ha sett youtubeklipp av hundar och katter som parar sig, frågar: Finns det bilder på internet av människor som parar sig. Och mamman, utan att blinka svarar: ”Nej, för människor är sex så privat. Vill du ha en glass?”
Men dottern ger sig inte. Hon listar själv ut hur killar har sex med varandra. Men så kommer frågan: Hur gör tjejer? "Mamma, är du inte det minsta nyfiken??"
 
Jag minns det som att det var rätt odramatiskt att tala om sex med mina barn. Jag gjorde aldrig någon stor grej av det. Min känsla är att de ”alltid har vetat”. Och mamma hade berättat en massa pinsamma stories om när det blivit fel, konstigt, pinsamt… och jag hade väl hört läxan.

Jag har i alla fall en historia som tangerar ämnet. 
Jag väntade mitt tredje barn och ville kolla så sexåringen verkligen hade koll på läget. Så jag frågade henne:
– Vet du hur bebisen har kommit in i magen?
– Du och pappa har knullat så klart, svarade hon frankt.
Då rodnade jag.
Ett sött minne, med tanke på vad jag predikar i dag.

Men verkligen läs artikeln i The Guardian. Den är såå bra. Tack igen Albert., , , ,

Related

The Guardian 1251507090110770190

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Visst är den UNDERBAR! Jag älskar hur konversationen drivs framåt av dotterns nyfikenhet och hur mamman hela tiden naivt tror att hon ska komma undan. Slutet är helt perfekt!

    SvaraRadera
  2. Snacka om att inte ta tjuren vid hornen... och där ser man också hur gamla värderingar ligger kvar och gror... Ungefär som i den där värderingsövningen du gjorde på workshoppen.
    Tipsa om flera såna här saker. Gärna.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item