charlotterudenstam

Mörkermän: Polygamisten som våldtog

Jag läser Riane Eislers intressanta bok ”Bägaren och svärdet” med undertiteln vår histora, vår framtid.  En intressant läsning so...Jag läser Riane Eislers intressanta bok ”Bägaren och svärdet” med undertiteln vår histora, vår framtid. 
En intressant läsning som visar hur kvinnor har förtryckts genom tiderna och med vilken kraft man har använt för att trycka ner vår sexualitet. 
Och så läser jag i Aftonbladet om mörkermannen Warren Jeff tagit sig rätten av gifta sig med 78 kvinnor och våldta flera av dem (dessutom minderåriga.) 
Nu är han dömd till livstids fängelse. 

Jag har läst de 200 första sidorna i ”Bägaren och svärdet” och den visar hur kvinnor medvetet tryckts ner genom tiderna… men att innan svärdet fick makten, så levde människan på många håll i sett relativt jämställt och fredligt samhälle där gudinnan var samlingspunkten. 

Hon visar hur krigiska stammar bestående av män som dyrkade svärdet, hierarkin och krigsgudar då och då gjorde räder in i det fredliga och relativt högkulturella jordbrukslundskapet och underkuvade människorna. Bland de första åtgärderna var att sätta kvinnorna på plats och ersätta de gudinnorna med manliga gudar. Men man nöjde sig inte med det. 

I exempelvis Bibelns gamla testamente finns massor av berättelser om folkmord och om hur kvinnors förvandlas till mäns egendom, med rätt att våldta och döda. Även om det inte är syftet med boken så går förtryckandet av den kvinnliga sexualiteten som en röd tråd genom historien, och särskilt tydligt i tider av stor manlig dominans. 

Jag kommer säkert att återkomma till det här… För jag vill leva i ett samhälle där vi kan leva i fred och utveckling och där ALLA har rätt att leva sin fulla potential. 

Och så läser jag då om dennna Warren Jeff som så klart är med i något slags så kallad kristen domedagssekt. 

Han använder alltså ”gud” som täckmantel för att kunna förtrycka och våldföra sig på kvinnor. På det sättet är han inte olika massor av män före honom i historien. Alltså att låta påskina att det är gud som har bestämt att kvinnan ska vara underlägsen och som bara får ha sex under vissa omständigheter… och om hon bryter mot de ”gudomliga” regler har hon förtjänat att dö. 

Att se kvinnor som egendom, ja, det gör ont i mig att det finns människor som fortfarande kan se det så. Och att dessutom bruka sexuellt våld mot minderåriga och människor som inte kan värja sig – det finns något omänskligt över det. Det är män(niskor) som har skrivit de här reglerna. 

Det är män(niskor) som skrivit bibeln och som dessutom redigerat vår ”heliga skrift” på ett sådant sätt att kvinnorna får en underlägsen ställning och sedan försöker man ge sken av att det är gud som talar. 

Jag har gud, gudinnan, existensen, universum i mig. Jag är en del av alltet och alltet är en del av mig. Allt hör ihop. 
Och för mig är det obegripligt att mörkermännen fortfarande finns, att vi löser konflikter med våld… för om vi alla är en, så gör vi oss själva bara illa om vi slår på andra. 
Undrar om Warren Jeff någonsin tänkt på det? 


PS: Jag har ingenting emot att människor möts sexuellt på alla möjliga sätt... men då ska det vara med genuint samtycke av samtliga och de ska vara tillräckligt gamla för att veta vad de gör. I Sverige går den gränsen vid 15 år.

Related

våldtäkt 2751190054060697688

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag kom av en händelse över en bok om Jesus okända liv ("the unknown years of Jesus lost gospel in Tibet" av Nicholas Notovitch), alltså ungdomstiden och tidig vuxenålder som det ju inte står något om i bilbeln. Jag har ännu inte kommit fram till delen om Jesus men berättelsen om mannnen som hittade dessa skrifter är väldigt intressant. På vägen genom Tibet stöter han nämligen på utbredd polygami (egentligen polyandri men det hängde jag inte med på när jag läste det) och då tänker man så klart; inte nu igen, män som tar sig en massa fruar, vad oinspirerande. Men så fel man kan ha! Det är inte männen som månggifter sig utan kvinnorna! Skälet ska vara att i ett kargt klimat begränsa födslarna. Vet inte om det funkade, men dessa kvinnor ska ha varit helt fria sexuellt. Det stod dem helt fritt att ta sig en till man eller ung älskare om så önskades.
   Sen var det väl lite skumma detaljer runt det hela, som att kvinnorna när de accepterade en man även fick hans bröder på köpet. Men jag kan ändå inte annat än glädjas åt tanken på hur dessa kvinnors sexualitet verkar ha varit helt befriad från samhälleligt pålagd skam. Tex, om en ogift kvinna blev gravid, ökade det bara hennes åtråvärdhet då det visade att hon var fertil.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Polyandry_in_Tibet Här är enlänk med mer info om fenomenet.

  /Lena

  SvaraRadera
 2. Det där med ”genuint samtycke” är knepigt om personen ifråga har fått väldigt auktoritär uppfostran och därmed fått lära sig blind lydnad utan ifrågasättande och kritiskt tänkande.
  Som det framgår i Warren Jeffs fall var de flesta av dessa unga kvinnor födda på ranchen och i princip inte visste om någon annan sorts liv. I tv-programmet om honom kunde man se hur unga kvinnor grät och skrek av förtvivlan när han greps. Många hade säkert varit beredda att gå in i döden för hans skull. I rättegången tycktes en del av tjejerna mest vara oroliga för att det de sa skulle användas emot Warren. Fast de själva visste att precis ALLT Warren hade gjort hade han gjort av ”kärlek” till dessa tjejer. De betraktade sig själva som utvalda och det frodades avundsjuka bland tjejerna. En del av dem tävlade om att få dela sovrum med honom och äldre bortvalda kvinnor var avundsjuka på de yngre.
  Sen ska man inte heller glömma bort att en del av dessa kvinnors assisterade Warren genom att hålla fast dessa unga damer/barn när de våldtogs av Warren. Frågan är: ska de inte straffas alls?
  Det är mycket psykologi i sådana här fall. I huvudsak kan man säga att det krävs isolering, manipulering, en ”högre makt” som alla tror på och att all ifrågasättande betraktas som av ondo. För att avskräcka de som trots allt tvivlar använder man uteslutning – vilket av många uppfattas som värre än döden.
  När det gäller Lenas kommentar undrar jag varför inte glädjas åt dagens svenska kvinnors sexualitet. Även vi är helt fria att gifta oss vem vi vill – eller låta bli om vi så önskar. Unga älskare är inte heller något problem och minst hälften av barnen i Sverige föds utom äktenskapet. Man behöver alltså inte gå 2000 år tillbaka i tiden för att kunna glädjas åt den fria kvinnans sexualitet. J
  Själv undrar jag vad dessa kvinnor för 2000 år sedan hade för motiv att gifta sig?

  SvaraRadera
 3. Jag skulle inte påstå att dagens kvinnors sxualitet är fri. Fri enligt lagen är långt ifrån samma sak som fri från skam och skammens börda kan vara långt mycket värre än att behöva foga sig efter samhälleliga normer.

  De kvinnor och det folk jag skriver om levde inte heller för 2000 år sedan utan på artonhundratalet och efter vad jag förstår kvarstår dessa sedvänjor fortfarande på vissa håll. Att jag skrev om detta var inte för att glorofiera dem eller önska mig ett annat system än det vi har i dag, utan helt enkelt för att visa på att kvinnor faktiskt inte tryckts ner på alla platser på jorden, vilket dagens blogginlägg började med.
  Personligen tycker jag att det är upplyftande, speciellt ur ett historiskt perspektiv, där kvinnans roll annars kan se väldigt dyster ut.

  SvaraRadera
 4. Lena, lägg märke till att jag också skriver att det har funnits tider - och det pågick i tusentals år enligt Eisler - innan de manliga krigarna kom och tog över. På "gudinnetiden", då man levde mer jämställt och arvet gick på mödernet (utan att samhället för den skull var styrt av kvinnor) så var kvinnans sexualitet mer fri... och kvinnans sexualitet var inte ett hot.
  Och det är jättebra när alla har rätt till sin sexualitet, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Det ante mig att mitt PS skulle ge upphov till kommentarer. Vad jag menar är att jag inte försvarar våldtäktsmän, och om någon är "hjärntvättad" av en förmodligen karismatisk ledare (som ändå förtrycker) behöver det inte vara uttryck för ett genuint samtycke. Det är lätt att ryckas med i något slags masspsykos. Hitler valdes av det tyska folket. Efteråt kan det synas obegripligt.
  Jag har bara läst artikeln i Aftonbladet och vet inte mycket om kvinnornas roll i det hela. Jag har konstaterat att Warren blev dömd, men kan inte avgöra om någon eller flera andra borde bli det också.
  Och det är klart att det har gått framåt. Jag kan prata om sex på ett sätt som min mamma inte kan... och förmodligen leva ut min sexualitet på ett helt annat sätt också. 

  SvaraRadera
 6.  Jag kollar på det vid tillfälle. Tack för tipset, Lena.

  SvaraRadera
 7. Hmm.. enligt wikipedia verkar det mera handla om oviljan att stycka odlingsmark och på det sättet försäkra tillräcklig försörjning av familjen. Och den andra orsaken var att det i terrassodling behövs mycket muskelkraft och därmed blir polyandri som en logisk lösning för att orka odla marken.
  Alltså tycks det inte vara så mycket frågan om ifall kvinnan ska bejaka sin sexualitet utan snarare hur kvinnan ska kunna försäkra sin egen och sin familjs (barns) försörjning.
  Om man betraktar det ur vår synvinkel undrar jag hur många kvinnor i Sverige skulle vara intresserade av att dela sitt liv med alla bröderna i en familj. För det är väl inte garanterat att bara man har känslor för EN bror att man automatiskt skulle gilla även de andra..
  Men har man inget val för sin försörjning gör man väl det som verkar klokast

  SvaraRadera
 8. Tja Lena. Mannens sexualitet är inte heller  "helt fri". Alltid finns det normer i alla samhällen. Men jag kan inte se att kvinnan i dagens Sverige inte skulle kunna välja den sexpartnern hon önskar. Det finns kvinnor som väljer yngre män, unga kvinnor som väljer äldre, kvinnor som gifter sig med andra kvinnor, det finns seriemonogami i högsta grad, det finns kvinnor som har älskare vid sidan av - så vad består "skammen" av? Vad är det som kvinnor inte får göra - och som män gör. Vad är det som kvinnor skäms över?

  På varenda krog är det kvinnan som väljer..

  Jag erkänner att kvinnan inte har samma möjligheter som mannen exempelvis på arbetsmarknaden men kvinnan har definitivt samma - om inte bättre - möjligheter till ett rikt sexliv. Hon väljer själv hur hon vill ha det.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item