charlotterudenstam

Tid för tankar: Buckminster Fuller och livsuppgiften

Har du någonsin satt ett mål och nått det?  Och sedan känt dig tom efteråt?  Om du gör det kan det bero på att målet inte var viktigt, att...

Har du någonsin satt ett mål och nått det? 
Och sedan känt dig tom efteråt? 
Om du gör det kan det bero på att målet inte var viktigt, att du riktade ditt fokus på fel sak. 
Det kanske är något helt annat du ska göra. 
Du har en livsuppgift och du kanske kan bidra med något som förändrar världen till det bättre på något sätt? 


 Den här inledande texten har jag mer eller mindre lånat från en amerikansk artikel om handlar om två saker: Amerikanen Buckminster Fuller och din livsuppgift. 


Buckminster Fuller har dykt upp lite här och var under senare tid och nu var jag bara tvungen att se vad det handlade om. Och när jag häromdagen skulle leda en meditation på temat livsuppgift, ja då dök han upp igen. Och jag läste en intressant artikel, som jag kommer att saxa information ur. 


Vill du läsa hela, så klicka på länken


Men först lite om Buckminster Fuller (läs gärna på på Wikipedia och andra ställen, den här mannen som levde i nästan 88 år och föddes i slutet av 1800-talet, bidrog med mycket). Han var en av 1900-talets stora uppfinnare och tänkare. För det första var han en smart typ. Han blev en av de första ordföranden i föreningen Mensa, som bara tar emot de supersmarta (man måste bevisa ett IQ över en viss nivå för att bli antagen som medlem.) Men han var också en slarver. 


Följande sanna historia (åtminstone tror jag det, för den berättas på flera ställen) förändrade hans liv: Till en början levde han sitt liv ungefär som alla andra, han var en ung man som gillade att festa och titta på fotboll. Han hade en sexårig dotter, Alexandra, som var mycket sjuk. En morgon lämnade han huset och lovade att snart komma tillbaka och att han skulle ha med sig en vimpel från fotbollsplanen, eftersom det var hennes födelsedag. Men han kom inte hem efter matchen. Han kom inte hem på tre dagar. Förmodligen ägnade han sig åt att festa. När han till slut kom hem, sa hans fru åt honom att snabbt gå upp till sin dotter. Alexandra var nu mycket sämre. Fuller lyfte upp henne i sin famn och sa hej tlll henne. Då frågade hon om han hade med sig vimpeln. När han svarade nej blev hon så besviken att hon dog i hans armar. 


Då tog Fuller en promenad och bestämde sig för att ta livet av sig. 
Han kände sig ansvarig för sin dotters död. 
Men under promenaden hörde han en röst som sade: 
”Du har inte rätt att sluta ditt liv nu, det är inte du som ska avsluta det. 
Ditt liv har en syfte. 
Du har ännu inte gjort det du kommit hit för att göra.” 


Det fick Fuller att börja söka meningen med sitt liv. 
Vad kunde han, en pank, okänd kille göra för livet, Gud och universum? 
Det första han gjorde var att tiga i två år. Han insåg att ord har en väldig makt. Ord hade ofta skapat problem för honom. Han lovade sig själv att inte tala förrän han visste vilken effekt och mening varje ord har. Han trodde att det fanns en makt (kalla det evolution, den stora anden, gud) som har intentionen att göra människor så framgångsrika de kan leva med en levnadsstandard än någon har uppnått före dem. 


Han ville veta vilka regler gud använde i universum. Han upptäckte det han kallade universums generella principer, som Fuller menar alltid är sanna. Och om man använder sig av de generella principerna kan de hjälpa dig att göra en stor skillnad för världen, öka mängden lycka och känsla av att vara välsignad i ditt liv och att fullfölja din livsuppgift. Inte dåligt, eller hur? 


Den första principen handlar om precession (och när jag slår upp det ordet, heter det samma sak på svenska… och det är första gången jag stöter på det…) 


Precession handlar om hur en kropp i rörelse påverkar andra kroppar i rörelse. Tänk dig till exempel att du kastar en sten i vattnet, då kommer stenen att skapa en rörelse i vattnet (som du ser som ringar på vattnet). Det innebär att din rörelse – att du kastade stenen – skapar en sidoeffekt – och den sidoeffekten kan bli väldigt stor. 


Ett annat exempel. 
Det skulle kunna vara möjligt att biet har en livsuppgift – och vad skulle den kunna vara? Kanske att pollinera andra växter, för att se till att livet fortsätter på jorden. Vi skulle inte finnas utan bin? Men tror du att biet vaknar varje morgon och säger: ”Nu ska jag pollinera växter?” Nej. Biet har bara ett mål, att samla nektar som ska bli till honung. Precessionen uppstår i vinkel i förhållande till rörelsen (se bilden som jag har snott). 
Precessionen är en sidoeffekt. I biets fall är sidoeffekten att den pollinerar växter, och därmed bidrar till livet på jorden. Så det är möjligt att pollineringen är det verkliga syftet med att det finns bin. 
 Och om det finns ett verkligt syfte, en verklig uppgift för biet… skulle det inte kunna vara så att det är så för oss människor också?


 Så det kosmiska skämtet är detta: 
Om målet var din livsuppgift och du uppnådde det, vad skulle hända då? 
Du skulle sluta och då skulle det finnas någon recession, inga sidoeffekter. 
Och det är sidoeffekterna och inte målet som är livsuppgift. 


Det innebär, enligt Fuller, att det är meningen att människan ska vara i rörelse. 
Fuller kollade på jorden och insåg att inget djur behöver förtjäna sitt uppehälle – de ska bara göra sin grej. Sedan tar gud (eller vad du vill kalla det) och naturen hand om resten. 
Så han drog slutsatsen att det där med pengar inte är det som ska vara vårt mål. 
Kanske det är så att det finns något som varje människa är tänkt att göra och om vi gör det blir det för oss som för djuren, att då kommer gud och naturen att ta hand om oss. 
Det innebär i sin tur att det vi är här för att göra, vår livsuppgift, inte alls behöver vara tydligt för oss, eftersom vi siktar mot ett mål och så är det sidoeffekterna som är grejen, det är sidoeffekterna som är livsuppgiften. 


Så det handlar om att sätta rätt mål. 


Hur sätter vi mål som ger rätt sidoeffekter? 
Jo, istället för att sätta ett mål som handlar om pengar, menade Fuller att vi ska sätta mål som skapar ett mervärde – alltså som förbättrar människors liv på jorden. 


Och det är kanske ett av skälen till att människor gillar att hjälpa varandra? 
Undermedvetet vet vi att genom att göra detta bidrar de till att göra sin livsuppgift. 
 Men hur ska du då veta vad ditt mål ska vara. 


Fuller menar att vi ska vara uppmärksamma på när någon ”knackar oss på axeln”, alltså när vi går olika slags hintar om i vilken riktning vi bör eller inte bör gå.

Om du sätter ett mål och en massa saker bara går åt helvete, så kan du välja att uppfatta det som att någon knackar dig på axeln för att uppmärksamma dig på att du behöver ta en annan riktning. 


Så lyssna på när någon knackar dig på axeln – både när det känns bra och när det känns dåligt för att försöka se vad det är du får en hint om.
 Sluta se saker som händer dig som ”jag hade bara tur” eller ”jag hade bara otur”. 


Så vad den här artikeln handlar om är: 
Människans syfte och mål är att ska ett mervärde för andra människor 
och för jorden – att förbättra livskvaliteten. 
Och för att kunna göra det behöver du befinna dig i rörelse, 
tillsammans med andra som är i rörelse. 
På så sätt kan du vara med och förbättra livskvaliteten. 


Så vilket kan ditt första steg vara? 
 Den här artikeln är längre än så här, men jag stannar här. 


Jag blir så fascinerad när jag läser detta, det sätter igång en massa tankar. Jag funderar på vad jag gör för att förbättra livskvaliteten och jag ser att jag gör det på flera sätt, 
till exempel genom att skriva den här bloggen, till exempel genom Ingen skam i kroppen,
men också genom att vara en ACE – agent for conscious evolulotion. 


 Det finns så mycket jag både vill läsa, lyssna till och göra och Buckminster Fuller 
verkar ju ha varit en häftig man … och det finns en massa annat häftigt också. 


Se vilka goda möten du får… se vad som knackar dig på axeln och vad det säger… 


Wow, liksom…

Related

universum 5061035958783220907

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item