charlotterudenstam

Forskning: Få en bättre hjärna på åtta veckor

Den som mediterar regelbundet får bättre minne, bättre självkänsla, mer empati och lägre stressnivåer. Det finns en ny undersökning so...


Den som mediterar regelbundet får bättre minne, bättre självkänsla, mer empati och lägre stressnivåer.
Det finns en ny undersökning som presenteras i en amerikansk vetenskaplig tidning nästa månad.
Jag läser en artikel i Harvard Gazette som går igenom forskningsresultaten rejält. Och det känns så glädjande att få vetenskapliga bevis på det som många har upplevt så länge.
Och för varje sådan här undersökning så blir det allt svårare för människor som är skeptiska till meditation att vidhålla att det är ”flum”.
Och jag som sedan mer än två år mediterar nästan varje morgon känner att jag mår väldigt bra av det... Så pröva du också.
Så åter till forskningen:
– Sedan länge har meditation förknippats med en känsla av fridfullhet och psykisk avslappning har meditatörer länge hävdad att meditation också ger kognitiva och psykologiska fördelar som stannar kvar hela dagen, säger forskaren Sara Lazar.
Studien är den första som dokumenterar positiva förändringar i hjärnan över tid - och för att åstadkomma detta räckte det med att deltagarna var med i ett åttaveckors mindfullnessprogram.
 – Den här studien visar att de förbättringar som folk har rapporterat inte bara handlar om att de kan slappna av mer, utan att det faktiskt sker förändringar i hjärnans struktur,fortsätter Sara Lazar.
Forskarlaget Lazar ingår i - och andra forskargrupper - har tidigare lagt märke till att det finns strukturella skillnader i hjärnan mellan personer som mediterat länge jämfört med dem som inte gjort det, förändringar som handlar om att meditatörerna kan vara mer närvarande och handskas med  känslor bättre - men tidigare hade det inte gått att bevisa den direkta kopplingen till meditation.
Den här gången gjorde man något slags magnetskanning av deltagarna två veckor innan och två veckor innan de var med i ett MBSR-program (Mindfullness-based stress reduction) vid University of Massachusetts center for mindfullness. (Man gjorde också samma slags skanning av den kontrollgrupp.)
Deltagarna ägnade i snitt 27 minuter var dagligen åt olika former av meditation och ett frågeformulär visade på tydligare förbättringar.
Och det gick alltså att se en massa förbättringar av olika funktioner i hjärnan .
 Det är fascinerande att se hur platstisk hjärnan är och att vi genom att meditera kan spela en aktiv roll i att förändra hjärnan och förbättra hur vi mår och vår livskvalitet Britta Hölzel som också är verksam vid Giessen University i Tyskland.
Här har du en av många meditationer här på bloggen.

Related

Sara Lazar 7169257432974038931

Skicka en kommentar Default Comments

 1.  Har mediterat hos ett medium, men det tyckte jag blev för flummigt för mig. Har du något tips på hur jag kan meditera hemma o vilken musik jag kan använda?

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam28 december 2011 16:45

  Du kan göra det enkelt för dig, sitta någonstans där du kan vara i fred en stund. Vill du ta musik, ta något instrumentalt, kanske naturljud eller något som är klassat som meditationsmusik eller varför inte klassisk musik? Och så sitter du en stund, helst rak i ryggen. Jag brukar blunda och fokusera på andningen eller på att jag andas ut och in ur hjärtat eller något annat enkelt. Och så sitter jag sådär 15 minuter. Men du kan börja med kortare tid om det känns bättre.
  En annan enkel meditation är att du tar en blomma och tittar på den fokuserat under några minuter och bara liksom tar in den med alla sinnen.
  Svårare behöver det inte vara.
  Det finns många meditationer på bloggen också.

  Glad fortsättning
  Charlotte

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item