charlotterudenstam

Argt inlägg: Det här med att vara kvinna

 Ta dig tid att se hela klippet! Räkna med att känna elden tändas! Ibland blir jag riktigt arg. Jag erkänner. Ofta hä...


 Ta dig tid att se hela klippet! Räkna med att känna elden tändas!

Ibland blir jag riktigt arg.
Jag erkänner.
Ofta händer det när jag (om igen) blir varse om kvinnors ställning i världen.
När ska folk börja fatta att kvinnor är lika mycket värda som män - och i vissa avseenden faktiskt starkare.
Nu är jag inte ute efter att ondgöra mig över män. Inte alls.

Jag vill istället tala om den roll som kvinnor tilldelas - och tyvärr låter sig tillåtas i hög grad.
Jag tittar på ett Youtube-klipp till en dokumentärfilm som heter Miss Representation. Den speglar kvinnors situation i USA, men det finns också väldigt mycket att ta till sig för oss som lever i det förmodade landet jämställd (INTE!).

I klippet pratar man mycket om mediabilden av kvinnor, kvinnor som ska vara vackra, behagande, smala, sexiga... att kvinnor konsumerar media (nätet, tidningar, teve etc) i mer än 10 timmar om dagen och de ideal och förebilder kvinnor ständigt möts av är just detta: Förpackningen är allt, innehållet väldigt lite. 

Vi finns för att behaga (män), vi finns till för att (i första hand män) ska ha något vackert att titta på eller någon vacker att knulla. 

Bara titta dig runt omkring. Titta i reklamen, titta vilka som blir stjärnor (inom väldigt många genrer). Hur ser dessa kvinnor ut? Vad utstrålar de? 
Utstrålar de intellektuell skärpa? Beslutsamhet? Inre styrka? Själsliga djup?
Inte mycket.

Vi matas med bilder av kvinnor som objekt, objekt att på olika sätt utnyttja.
Och det är klart att vi påverkas av denna fullkomliga tsunami av budskap. Det är klart att tjejer får anorexi och bulimi. Det är klart att redan skitsnygga 20-åringar gör sig nyårssnygga med en botoxsspruta. Det är klart att kläder, smink, bröstförstoringar (eller förminskningar), intimkirurgi och annan plastikkirurgi frodas. Budskapet i en massa teveprogram är klart: Gör om mig till något bättre, smalare... lyckligare?


En av mina frågor är: Är modellen som är 185 lång och har storlek 34 (och väger runt 50 kilo) lycklig? Blir vi lyckliga som objekt? Blir vi lyckliga av att inte äta normalt?
Och alla vi andra då? Alla vi som har storlek 40 och B-kupa? Alla vi som hävdar vår rätt att tänka, känna och fördjupa oss i själens inre? Är vi ingenting värda? Är vårt objektvärde lägre än de som faller för förebilderna och idealen vi matas med?
Det är värre än så.

För först har vi de ursnygga tjejerna, som också får de ursnygga killarna (eller tjejerna) och   sedan tittar vi vad de förväntas göra? Inte är det att bli president i USA, vd för ett företag eller ens riksdagsledamot.
Om det amerikanska parlamentet ska bli jämställd (lika många män som kvinnor) och det går i dagens tempo, kommer det att vara uppnått om 500 år.
I Sverige kämpar vi kring lagstiftning om kvotering, vilket även många kvinnor är emot. Men hallå - hur ska vi få in fler kvinnor i företagsledningar eller styrelser? Jag minns en gammal reklam, jag tror det var Kommunalarbetarförbundets, där två kvinnor diskuterar löneförhöjning eller kanske karriär och den ena vet svaret på hur det ska bli möjligt: Genom att byta kön.

Hur kan det vara så här? Hur kan det vara så att man kan hävda att chefer, politiker etc rekryteras utifrån kompetens, när det uppenbarligen inte är sant. Om det inte är så att kuken är kompetensen?
Usch! Så arg jag blir! 
Och både kvinnor och män behöver bidra till att sluta objektifiera kvinnor. Vi har samma värde oavsett looks. Och vi måste börja med våra egna värderingar. Kvinnor måste börja bli betydligt mer stödjande i förhållande till varandra. Applådera kvinnor som vågar gå främst i ledet! Lyft fram kvinnor som exempel - på alla områden! Tillåt oss att vara fula och trötta och ilskna och briljanta och fantastiska!

Jag undrar var det här (o)medvetna nedtryckandet av kvinnan kommer ifrån. Kan det vara så att det i grunden härrör sig från att många anar vilken styrka och kraft kvinnan har och är rädd att den släpps loss? Är männen (och vissa kvinnor) rädda för gudinnekraften i kvinnan? Är de rädda för vår fantastiska närmast obegränsade sexualitet? Är de rädda för att vi kan föda liv? Är de rädda för att vi håller på att ta över svenska högskolor och har betydligt högre betyg än killar?

Det är dags nu! Det är verkligen dags nu!
Ja, vi kan, vi vill vi törs!

Och ett sista citat... jag fann det på FAcebook i går (från 90-åringen Betty White):
Why do people say: ”Grow some balls?” Balls are weak and sensitive! If you really wanna get tough, grow a vagina! Those things take a pounding!
Bra rutet!

Related

snygg 4586904970170371461

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Tror att en lagstiftning om kvotering är nödvändig vi om 50år skall ha några män i styrelsena alls annars tar kvinnorna över helt

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam18 januari 2012 09:59

  Vilken rolig kommentar, Micke! Då tror du verkligen att vi kvinnor är på intågande ordentligt! Tack för den optimismen!
  Har du övervägt (eller ni) att gå våra workshoppar om två veckor? Vore kul att ses igen!

  Allt gott
  Charlotte

  SvaraRadera
 3. charlotterudenstam18 januari 2012 11:31

  Är detta en vetenskaplig artikel som du har publicerat tidigare? Intressant och jag känner att vi uppfattar ungefär samma sak, även om jag inte tagit med våld i just det här inlägget.
  Tack för fördjupande feedback.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja, det är en fallstudie jag genomförde under mina genusstudier till genusvetare :-) kram

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item