charlotterudenstam

Men det är ändå ogott. Om mat som väcker känslor.

Jag gillar kött... och mjölk i kaffet... är varken råfrälst eller hatar kolhydrater.... För mig är det viktigt att vara varsam med jorde...

Jag gillar kött... och mjölk i kaffet... är varken råfrälst eller hatar kolhydrater....


För mig är det viktigt att vara varsam med jordens och människans resurser.
Och samtidigt - ibland blir resultatet ogott.
Ogott, som i smakar ogott.


Jag umgås med människor som älskar raw food, eller levande föda som man sa för tjugo trettio åren. Jag umgås också med människor som äter LCHF (low carb, high fat)-diet.
De sitter liksom i varsin ringhörna. Eller snudd på.
Medan raw food-människorna talar om “den rena maten”, talar lågkolhydratarna” om den feta maten.
Där den ena gruppen inte tillåter att något uppvärms till mer än 42 grader och där allt som har med djurriker är förbjudet, så frossar den andra gruppen i kött, fett och växthuslevande grönsaker.


Och i båda grupperna finns det de som militant förespråkar sitt val av kost.
Jag kan tänka mig att det är fler trädkramar bland raw food-folket och fler stadsjeepsägare och thailandsresnärer bland LCHF-arna. (Och jag har sett flera debattartiklar i Sydsvenskan på det temat, somliga gräsligt mot LCHF och somliga himlastormande för... så mat väcker uppenbarligen känslor.)

Alltså, min generaliserande bild är att de som äter levande föda är betydligt mer klimatsmarta än köttätargruppen. Och att köttätarna antagligen går ner i vikt på det mest effektiva sättet (men på vad bekostnad?)
Och kanske är det så att fler av levande föda-människorna är militant arga på LCHF:arna för deras livsstil, medan LCHF:arna har ett mer tillbakalutat förhållande till andras val av föda?

Själv är jag sådan att jag har lite svårt för dogmer, vilka dogmerna än är. Och på det sättet är väl jag dogmatisk ;)
Alltså, jag vill leva klimatsmart. Jag vill att vi äter på ett så hållbart sätt som möjligt.
Men jag behöver göra valen på mitt sätt... och ibland innebär det att jag inte är så himla konsekvent.

Jag tänker att en av de saker som skiljer människan från andra äter att vi lärde oss göra upp eld och tillaga mat. Våra tänder och magar är gjorda för att äta animalisk föda (vilket ju väldigt många djur också gör.)
Varje gång jag ätit en raw food-måltid har jag känt mig lite småhungrig efteråt. Gått hem och ätit en macka. Och försöker jag äta LCHF så längtar jag efter underbara rotsaker, en brödbit och en massa vanlig mjölk i kaffet.

Och det var just det där med mjölken som satte igång mina tankar häromdagen.
Jag var på rawfoodstället och beställde en kopp kaffe (som de faktiskt värmer till mer än 42 grader) och ville ha mjölk till. Det fanns mandelmjölk. Och jag kan säga så här: Jag tyckte mandelmjölk var klart ogott.
Jag har testat havremjölk och sojamjölk. Båda är jättegoda i smothies. Men värmd försvinner det goda med kaffelatten rätt snabbt, den måste drickas snabbt för att inte förvandlas till ogod. Och sojamjölk känns lite fel, eftersom jag vet hur soja odlas... och att sojaodlingarna bidrar på en massa sätt till klimatosmartheten.
Och inte vill jag värma grädde i kaffet som LCHF-arna gör. Deras kaffe blir också ogott.
Jag vill ha vanlig latte... och kan alltså inte placera mig i något av lägren.
Undrar vad en människa som äter levande föda bjuder en LCHF:are på och vice versa?

Jag minskar sakta på mitt köttintag, för att bli mer klimatsmart. Jag äter inte gris längre, till exempel. Jag köper en hel del ekologiskt och väljer närproducerat när det går. Men jag är inte konsekvent... och kan alltså inte vara dogmatisk... eftersom jag själv inte lever dogmatiskt...

Vilka kostpriniciper använder du?
Hur viktig är vikten för ditt matval?
Hur viktig är miljön?

Alltså, jag borde väl i rimlighetens namn sjunga raw foodens lov... men det gör jag inte. Jag gillar varm mat! Jag tror vi behöver det! … Eller lär mig något nytt?

(Jag läste just om några som gått från att vara köttätare, till att bli vegetarianer, till att bli veganer, till att bli... jag tror det kallades breatharianer. vilket innebar att de slutat äta...och liksom bara andasin “energin” direkt i kroppen... Undrar vad kroppen tycker om det på lite sikt. Lite skruvat känns det för mej.)

Related

sojamjölk 6522239892181445874

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag gick ner 35 kilo genom att börja motionera. Det tog något år, men kosten tänker eller tänkte jag inte nämnvärt på. Nu har Kikki Danielssonplufset börjat smyga sig på, för att jag inte motionerar lika mycket. Äter gör jag. Som vanligt. Fast vego + lite fisk ibland. Tolv kilo ner sedan i somras. Alltid något. 

    SvaraRadera
  2. Varför äter du inte griskött? Skulle det vara sämre än kyckling- eller oxkött? Har jag missat nåt?

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item