charlotterudenstam

Välkommen till kursen: Nära relationen

Hur när du dina relationer? Hur när du din relation till dig själv? Hur är dina nära relationer? I vår kan Alexander och jag finnas med på...Hur när du dina relationer?
Hur när du din relation till dig själv?
Hur är dina nära relationer?
I vår kan Alexander och jag finnas med på din väg mot goda nära relationer.

Vi startar kursen Nära relationen den 14 mars (och sedan pågår den varannan onsdagkväll vid sex tillfällen.)

Vi kläckte idén i somras, alltså idén om att göra en utbildning med namnet “Nära relationen”. Jag, som älskar ord, tyckte att namnet var härligt dubbeltydigt. För nära kan ju båda innebära fysiskt nära och närande, alltså som att ge näring till.
Jag minns när Alexander och jag träffades för snart nio år sedan. Redan från början visste vi att vi ville jobba tillsammans, men vad vi skulle jobba med var höljt i dunkel.
De senaste åren har svaren kommit... och svaret är att vi jobbar tillsammans med just relationer - var de än uppstår.
Redan för sex år sedan skrev vi boken “Bättre relationer på jobbet” (Liber), en bok om, enkelt uttryckt, hur man blir vuxen på jobbet, genom att ta ansvar för sina relationer. Vi har varit ute i företag och jobbar med relationshantering och menar att det är en säker väg till lönsamhet.
Senare har vi kommit in mer och mer på individen och nu vill vi bidra till att stärka alla nära relationer. I dag är vår utgångspunkt att den allra viktigaste relationen i livet är den till sig själv.
Alltså, om jag inte gillar mej själv, så är det svårt att gilla andra. (Även om vi ibland lockas att tro det.)
Så i “Nära relationen”, som vi kör för första gången i studiecirkelform hos Studieförbundet Vuxenskolan, kommer vi under sex kvällar att se närmare på de nära relationerna. Det blir temakvällar, kan man säga, där vi diskuterar olika ämnen, knutna till de relationer som är viktiga för dig - oavsett om de relationerna är med dig själv, din familj eller är knutna till jobbet eller fritidsintressen. I vår värld hör allt ihop.

De här sakerna kommer vi att ta upp:

1. Nära relationen
Hur sant och nära lever du i dina relationer? Hur kommunicerar du med andra? Vad är du beredd att göra för att komma närmare din partner eller andra viktiga människor i din omgivning?
Den första kvällen tittar vi närmare på hur du förhåller dig till dig själv. När du kan älska och respektera dig själv har du också lättare att få en bra relation till andra.


2. Andra borde förstå mina behov!
Du kanske tycker att din partner, din chef eller din mamma inte uppfyller dina behov, men handen på hjärtat: Uttrycker du dem verkligen? Och på vilket sätt gör du det? Hur kan ni kommunicera med varandra för att verkligen nå fram och lyssna till varandra?
En kväll om kommunikation i relationer med andra. Om hur du kan nå fram genom att lyssna, ställa frågor och vara genuint intresserad.


3. Men så kan jag väl inte göra?
Ibland har du kanske svårt att säga vad du önskar av någon i din närhet eller är rädd för att säga något som skulle kunna såra, eller som den talar med inte skulle gilla. Det kan bero på att du skäms över något eller är rädd för något, till exempel att vara pinsam, krävande, för mycket, fånig eller för behövande. Orsakerna till att du har de här känslorna är ofta kopplade till dina värderingar och dem har du samlat på dig genom livet.
Den här kvällen tittar vi på dina värderingar och hur de påverkar din relation till andra.

4. Är du verkligen närvarande?
Hur ofta kommer du på dig själv med att tänka på något som har varit eller något som kanske ska ske? Hur ofta händer det att du är kvar på jobbet eller tänker på något som hände hemma när du är med din partner respektive när du är på jobbet. Hur påverkar det relationen när du ”inte är hemma” när du samtalar med någon? Hur ofta är du i nuet och lever själva ögonblicket? Din kropp är alltid med dig här och nu, du andas alltid just nu. Den här kvällen består av flera övningar som bidrar till att du blir närvarande – i din kropp, i ditt liv och i din relation.
En kväll om hur du stärker dina relationer (och dig själv) genom att vara närvarande.5. ”Mina närmaste visar sällan sin kärlek för mig”
Känner du att din partner sällan visar sin kärlek för dig? Eller att dina barn inte visar dig den kärlek och uppskattning du skulle önska? Känner du dig ibland missförstånd när du visar din kärlek till din partner eller andra som är nära dig? Kan du känna att det uppstår konflikter och irritation i dina nära relationer? Det kan bero på att ni kommunicerar kärlek på helt olika sätt.
Den här kvällen lär du dig mer om kärlekens olika språk och hur du kan tala om kärlek så att dina nära och kära uppfattar din kärlek.6. Ingen skam i kroppen
Den här kvällen handlar om kropp, sensualitet och sexualitet. Vad står i vägen för en fullödig nära relation? Vad kan du göra för att du ska komma närmare din parner eller dig själv? Vad skulle hända om du berättade vad du verkligen längtar efter och vad du verkligen älskar? Vad skulle hända om du gav mer plats för sexualitet och närhet i ditt liv? Vad skulle hända om du väntade med disken eller gräsklippningen och först tog hand om ditt sexliv? Vad skulle hända på jobbet om du var riktigt nöjd med ditt sexliv.
En kväll om sex i relationen och hur det kan skapa balans mellan privatliv och arbetsliv.

Men allra först kommer vi att ha en föreläsning på vuxenskolan som vi kallar “Bli världsmästare på att vara dig själv. Kom och lyssna på oss den 6 mars.

Anmälningarna till både kursen och föreläsningen sker via Vuxenskolan, eftersom de är huvudmän.

Här är länken till
föreläsningen
till kursen

Här kan du läsa på hemsidan om kursen
och här kan du läsa på facebook


Varmt välkommen att nära relationen tillsammans med Alexander och mej.

Related

världsmästare 7439655641186904783

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Bara MMX? När kommer ni t Sthlm nästa sväng? Ni behövs överallt, inte bara i Skåneland :) 

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item