charlotterudenstam

Är du medveten om dina nej?

Brev öppnar jag alltid. Men ibland finns ett nej till mejl. Ibland så får jag nej från andra. Och det händer att nejen gör mig lite leds...

Brev öppnar jag alltid. Men ibland finns ett nej till mejl.


Ibland så får jag nej från andra.
Och det händer att nejen gör mig lite ledsen.
När jag nyss mediterade insåg jag en sak: Det är lättare för mig att lägga märke till andras nej, än att lägga märke till mina egna.
Tack för den insikten.Jag brukar tala om vägen till ja. Att säga jag till mig själv. Att säga jag till det som är. Att acceptera. Att surrender. Att vara 100% Charlotte.
Och så inser jag att jag lider av partiell blindhet.
Dels har jag (haft) en tendens att förstora andras nej. Att se ett nej till delar av en text som ett nej till mig. Eller ett nej till ett uppdrag som ett nej till mig. Eller ett nej till att hjälpa mig i ett specifikt ögonblick som ett nej till mig.
Oftast är de där nejen, om sanningen ska fram, inte ett nej till mig... utan till något jag producerat, erbjuder eller till att finnas till hands vid en viss tidpunkt. (För att bara ta några exempel.) Väldigt sällan handlar det om det stora nejet till mig. (Även om det, vid något enstaka tillfälle har hänt, som när någon har gjort slut med mig.) Men, särskilt när jag känt mig sårbar, har jag valt - och väljer jag fortfarande - att övertolka nejen. Eller att i ett sammanhang där det är 80-95 procent ja till mig, min text etc, väljer att fokusera på den lilla delen som eventuellt kan tolkas som ett nej. Jag skrev om en sådan situation bara för någon vecka sedan. När ett litet, litet nej, fick mej att ramla ner i avgrunden.

Jag tränar också på att säga nej. Våga stå i mitt nej. I många situationer går det bra.Det som kom till mej alldeles nyss är att jag inte är lika medveten om mina egna nej. Alltså, ibland är jag inte ens medveten om att mitt sätt att handla faktiskt innebär ett nej till något. Det vanligaste är nog att jag låter bli att svara på något. Jag har ju en liten issue kring mejl och telefonsvarare. Att det är vissa mejl som jag är rädd för, låter bli att öppna, låter bli att besvara... och nu inser jag... att den handlingen ju betyder att jag i praktiken säger nej.
Wow, liksom.
Alltså, jag har trott att min rädsla för de där mejlen bara har handlat om att jag varit rädd för vad som ska stå i dem (och när jag till slut läser dem, innehåller de mycket sällan vad jag fruktade) utan att det också handlar om att jag... genom att låta tiden gå... säger ett aktivt eller passivt nej. Om jag väntar tillräckligt länge med att öppna mejlet och besvara det... så kan ju innehållet hinna bli inaktuellt. Nu är det inte så att jag har högar av oöppnade mejl. Men lite då och då kommer det ett sånt som jag skyggar för. Kanske ska jag börja titta på vad det är jag väljer att säga nej till? Och är det inte bättre eller smartare om jag istället tar tjuren vid hornen och står öppet för mitt nej, om det är vad det handlar om?
Detta behöver jag utforska mer.
Hur medveten är du om dina lite mer subitla nej? Vad är det jobbigt för dej att uttryckligen säga nej till? Vilken är din rädsla bakom den slags nej?
Jag ställer frågan till dej och till mej samtidigt.

Namaste!

Related

övertolka 108978822510687339

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Vad behöver ske för att du ska kunna stå fast i ditt nej och uttala det?
  Jag vet preciiiiiiiis vad du menar ;-))))

  Kram! <3

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam12 april 2012 11:09

  Jag har nu läst det mejl som låg i vägen... det mejl som jag inte öppnat, på grund av ett nej i mej... och jag svarade... jag visade mitt värde... och jag kommer troligen att få nej på det... och det känns bra. Jag känner ett nej till att låta mig utnyttjas... inser jag. Jag behöver ibland visa respekt för mej själv genom att säga nej och våga stå för det. Känna det där nejet med stolthet. Känna mina gränser. 

  SvaraRadera
 3. charlotterudenstam12 april 2012 11:10

  Yes! Jag törs!

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item