charlotterudenstam

Digitalt entreprenörskap: Underbara Claras framgångssaga

Tänk att ha så många kommentarer på bloggen att det blir helt omöjligt att svara på dem. Tänk att ha 250 000 unika besökare på sin blog...

Tänk att ha så många kommentarer på bloggen att det blir helt omöjligt att svara på dem.
Tänk att ha 250 000 unika besökare på sin blogg varje dag.
Tänk att gå från hobbybloggare, till proffsbloggare och egen företagare.
Den resan har Clara Lidström gjort på fem år.
Jag gratulerar.
Det är heldagskonferens för oss som är ambassadörer för kvinnors företagande. Många av oss är på plats i Norra latin och två av dragplåstren är Clara Lidström och forskaren (och ambassadören) Annakarin Nyberg.


Annakarin har forskat om kvinnor som bloggar om livsstil och som använder mycket bilder och som sprider en feelgoodkänsla runt sig. En av de personer hon intervjuat är just Clara Lidström, som fått berätta om hur Underbara Clara växte fram.
Och snart kommer boken som berättar om detta. Den heter Digitalt entreprenörskap och ges ut av Studentlitteratur.


Och för mig känns det relevant att berätta en del om den historien. För det är en bedrift att förvandla en hobbyblogg till att bli en framgångsrik företagare, en resa som Clara har gjort på relativt kort tid.


Häng me´


När Clara och hennes bloggkolleger började blogga för fem år sedan var det fortfarande skämmigt att blogga, många såg ner på bloggarna som ofta valde att vara anonyma. De unga tjejerna kunde just inget om teknik, men de valde att hjälpa varandra, både med tekniken och att lyfta fram varandras bloggar, genom länkar och kommentarer. De såg sig inte eom konkurrenter.


– Att få en framgångsrik blogg handlar om att skapa relationer, säger Annakarin Nyberg. De här kvinnorna skapade både relationer till varandra och till sina läsare. Och ett sätt att skapa relationer var kommentarsfälten.


En av drivkrafterna bakom deras bloggande var och är bekräftelsebehov, något som Clara fått höra många nedsättande ord om under årens lopp.
– Det är klart att jag har ett stort bekräftelsebehov. Och när jag får bekräfelse växer jag och det har lett till att jag har vågat bli företagare, säger Clara Lidström.
På de här tjejbloggarna fanns också vissa språkliga koder och regler. En av dem är att vara positivi, önska varandra lycka till, applådera varandras mod.


– Det där har retat många, framförallt män, men vi som gör det mår bra av att lyfta varandra. Trots att bara 2-3 procent av läsarna är män, så är det flest män som kommer med negativa kommentarer, så min bild är att kvinnor stöttar varandra.
Några tips för dig som vill nå många med din blogg:

1) Hitta din plats på nätet. Gör det genom att ta reda på vilka diskussioner som intresserar dig och var de förs. Se vilka som älskar och hatar dig. Börja fundera på vilket syfte du har med ditt bloggande. När du vet var du vill placera dig och vilket syfte du ska ha med bloggen, har du ett bra fundament.


2) Välj ditt bloggspråk. Vill du använda talspråk, vara grammatiskt korrekt, vara självutlämnande, vara  negativ, positiv, kortfattad... eller något annat.


3) Var personlig. Våga vara personlig och bjud på dig själv och bestäm dig för var din gräns går mellan personlig och privat.


4) Kommentera bör man annars...
Var aktiv på andras bloggar, kommentera och länka. Se till att dina kommentarer är läsvärda. Ställ en fråga, provocera och locka läsarna till din sida.


5) Försök inte bli älskad av alla.


6) Ta ställning till om du vill ha reklam på bloggen eller inte. Satsa på reklam om det stärker ditt varumärke.


7) Bekäfta din omgivning, lyft fram och stärk dem du tycker är bra.


8) Vårda det unika hos dig själv.


Och jag tänker att jag intuitivt har följt flera av råden, och kommer att meditera över de andra. Fast reklam känns långt bort för mig.


På väg till minglet med lite bubbel efter ambassadörsdagen, slår jag mig i slang med en del ambassadörskolleger, några av dem med fler tår i bloggvärlden. Som Helena OmforsMaria Kullberg, Annika Andebark (som redan skrivit om ambassadörsträffen) och Jeanette Bohman.Related

underbara clara 5643019801294559389

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Heja alla kvinnliga bloggar som dessutom vågar bli företagare! Whoo Hooo från den själaglada bloggaren
  www.sjalaglad.blogspot.com <3

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är dags att tänka mer på systerskap, även i företagandet. Och jag vet att sådana ideer spirar. High five!

  SvaraRadera
 3. Tack för alla spännande tips om bloggning!

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam29 april 2012 18:24

  Jag testar att kommentera.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item