charlotterudenstam

Ny forskning: Kvinnor tar hand om relationerna

Modernt matriarkat? Det är kvinnor som håller ihop relationerna. Och den viktigaste relationen är den mellan kvinnor. – Mäns relationer ...

Modernt matriarkat?Det är kvinnor som håller ihop relationerna.
Och den viktigaste relationen är den mellan kvinnor.
– Mäns relationer är för ytliga. De fungerar ofta på en hög nivå i politisk mening, så klart, men vid slutet av dagen, så styrs samhällsstrukturen av kvinnor och det är exakt samma mönster som vi kan se hos gorillor och schimpanser.
Det säger Robin Dunbar, vid Oxford university till BBC News
.

Dr Dunbar menar att vi är på väg tillbaka till ett samhälle där kvinnorna är de viktigaste.
– Efter en lång tid med partriarkat verkar pendelen svänga tillbaka mot matriarkat, säger han.
Och den slutsatsen bygger han på nyligen genomförda - och verkligen spännande – antropologiska studier.


Ett gäng antropologer ville studera hur människor skapar relationer och hur relationerna förändras över tid. Men hur skulle de gå till väga? Antropologer studerar inte vad människor säger... utan vad de gör. Ofta handlar det om att leva tillsammans med de personer man studerar - men då är det svårt att dra generella slutsatser eftersom det är svårt att studera många på det sättet.Därför valde forskarna att under sju månader följa tre miljoner människors mobiltelefonsamtal och sms. Under den här tiden hann de ringa tre miljarder samtal och skicka en halv miljard sms. De kände till könet och åldern på dem som ägde telefonerna.

Och det visade sig att kvinnor, från 20-årsåldern, är mycket fokuserade och har mycket kontakt med en speciell man - förmodligen en pojkvän eller make. Fokuset är kvar tills i 45-års åldern då kvinnorna börjar ringa mer till sina döttrar.


Män däremot, har mycket kontakt med en kvinna i samma ålder i några år, men efter sju år planar det ut och mannen har många sporadiska kontakter, och alltså mindre kontakt med sin kvinna.


– Detta är det första starka beviset för att kärleksrelationer upprätthålls av kvinnor, säger Robin Dunbar.
Många antropologer brukar säga att de flesta mänskliga samhällen är patriarkala, eftersom män ofta stannar där de föds, medan kvinnor oftare väljer att flytta. Men dr Dunbar menar att det bara sker i jordbruksbaserade samhällen.


– Om man tittar på jägare och samlare och sedan på moderna människor i post-industriella samhällen, så är vi mycket mer matriarkala. Det är nästan som att pendeln mellan de två könen, om man ser till vem som har mest makt, håller på att svänga tillbaka i takt med att vi lämnar jordbruket för en kunskapsbaserad ekonomi, säger han.

Alltså, min kommentar: I knew it. Jag känner det på flera plan. Att det är vi kvinnor som bär så mycket... och att det är vi som får gå i bräschen för det nya, mer kärleksfulla sättet att leva. Där relationer blir viktigare än konkurrens.


Skönt att också ha det vetenskapligt bevisat.
Och jag ser i mitt eget liv hur jag är med i allt fler nätverk där kvinnor är starka noder. Och jag vill gärna ha med många relationsinriktade män i det arbetet!
Related

Robert Dunbar 7205385809546592639

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Hej Charlotte! Vi är mycket glada över att kvinnorna är i ropet. Och tanten är också inne har vi läst i tidningen. Därför har vi startat en ny blogg som heter tantkultur! Vi gillar alla som lyfter det tantiga, det feminina! Därför gillar vi också din sida. Hälsningar Grodtanten och Katt-tanten

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam9 maj 2012 17:53

    Det låter helt underbart. Jag måste kolla in er blogg... börjar leta på tantkultur :)

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item