charlotterudenstam

Forskning: När barnen kommer in … får föräldrar för lite sex.

Kombinationen barn och sexliv, är uppenbart inte en så lätt ekvation, visar ny svensk forskning: – Detta är resultat som ger anledning t...
Kombinationen barn och sexliv, är uppenbart inte en så lätt ekvation, visar ny svensk forskning:
– Detta är resultat som ger anledning till oro. För att orka med föräldraskapet och inte riskera att behöva separera måste småbarnsföräldrar må bra med varandra och kunna njuta av sitt samliv. Men det verkar som om samlivet nedprioriteras till görmån för barnen, jobbet, hushållsarbete och andra aktiviteter, säger Tone Ahlborg, forskare vid Sahlgrenska akademins institution för vårdvetenskap och hälsa i ett pressmeddelande.

Nä, inte i kväll, jag är för trött.
Nä, inte nu, jag måste diska först.
Men nu då? Nä, han sover framför teven.
Men nu då? Nej, barnet sover i vår sång.

Att få ihop ett härligt sexliv med att vara småbarnsförälder är inte lätt. Och det är också under den här perioden som många skiljer sig - och en förklaring kan vara just detta med sex och närhet. För forskning visar att
par som får barn generellt sett är missnöjda med sexlivet... till och med så långt som åtta år efter spädbarnstiden. För det är så länge ett gäng forskare har följt 820 Göteborgsföräldrar.
För tio år sedan gjordes en enkätundersökning där nyblivna föräldrar fick beskriva hur de upplevde parrelationen sex månader efter barnets födelse. Sedan har studien följts upp vid två tillfällen. En gång när barnet var fyra år och en gång åtta år efter barnets födelse.
Allt eftersom åren gick minskade den sensuella dimensionen av relationen - alltså det blev mindre av kramar och smek. DEn sexuella dimensionen låg på en konstant låg nivå, i alla tre undersökningarna.
Och det var ingen skillnad om föräldrarna hade ett ett flera barn. Resultatet var ändå ett glest sexliv, med sex 1-2 gånger i månaden och där huvudskälet till brist på sex var “Jag är trött.”
Studien visar att en av de mest påfrestande för småbarnsföräldrar är bristen på egen tid - både för föräldrarna tillsammans utan barnen och bristen på möjligheter att göra saker på egen hand. Många föräldrar har ingen som kan hjälpa dem med avlastning och känner ett bristande stöd från omgivningen.
– Det finns förstås föräldrar som säger att de upplever en fin gemenskap, även som kärlekspartners, när de gör saker tillsammans med barnen, säger Tone Ahlborg i pressmeddelandet.
Forskarna tycker att vi som möter småbarnsföräldrar kan erbjuda dem lite avlastning så att de orkar och kan få vara i fred på tu man hand.

– Alla vi som träffar småbarnsföräldrar kan hjälpa dem så att de får tid för varandra, säger relationsrådgivaren Tone Ahlborg till Göteborgsposten.

Och själv skulle jag vilja lägga till: Be om barnvakt för att ha sex och närhet. Varför är det relativt enkelt att be om barnvakt för förströelser som att gå på bio och så svårt att be om egen tid för det som ett viktigt grundkitt i relationen: Sexualiteten.
Och det kanske är så att det är okej att disken står kvar en stund längre... och ha sex innan man är helt utmattad av trötthet?


Studien Quality of the intimate and sexual relationship in first-time parents - A longitudinal study publicerades i tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare.


Vad kan bidra till en bra relation, enligt rapporten?

  • Sensualitet. Kramar och smek är ett utmärkt verktyg för att känna att man hör ihop som kärlekspartners, särskilt när sexualiteten går på sparlåga.
  •  God kommunikation. Avsätt tid för lugnt samtal någon gång i veckan, ansikte mot ansikte till exempel när barnen somnat. (Eller skaffa barnvakt, reds anm)
  •  Bekräftelse. Vi mår bra av att bli sedda och få bekräftelse från vår partner, både i rollen som förälder och som partner.
  •  Raka jag-budskap. Om båda konkret får uttrycka sina önskemål om situationen och om partnerns beteende utan att anklaga och generalisera, kan relationen mogna.

Related

sexualitet 872088992323024100

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item