charlotterudenstam

Mörkermän: Antiabortrörelsen i USA tar nya tag

För mig är det självklart att en kvinna själv ska få välja om hon vill fullfölja en graviditet eller inte. Därför gör det mig ont när jag...
För mig är det självklart att en kvinna själv ska få välja om hon vill fullfölja en graviditet eller inte.
Därför gör det mig ont när jag läser om hur antiabortrörelsen hittat nya, mer subtila - och verkningsfulla sätt - att hindra aborter.
Nu stängs den allra sista abortkliniken i delstaten Mississippi.
Shame on you!


För några år sedan läste jag boken Freakonomics, som bland annat visade en koppling mellan rätten till abort och ungdomsbrottslighet i olika amerikanska delstater. Tesen var, förenklat, att de barn och ungdomar som skulle komma att begå brott helt enkelt inte blev födda och det gjorde att kriminaliteten gick ner.  Alltså - massor av unga tjejer som blev ofrivilligt gravida, slapp därmed att föda barn som de varken ville ha, eller hade möjlighet att försörja på ett sjyst sätt. 

Och det kan verkligen ligga något i det - eller det jag ser i förlängningen: Att barn som är välkomna till världen har mycket större chans att få ett bra liv, än de barn som inte är välkomna.

Och detta har då mörkermännen gjort till en fråga om moral. Helst av allt skulle de nog önska att ogifta personer inte ägnade sig åt att ligga över huvud taget. Att sex bara har en koppling till äktenskap och barnavel. Men när nu verkligheten ser annorlunda ut - vad gör det så svårt att förhålla sig till det som är … i stället för att leva i en sjuk högerkristen värld?


Visst, ibland har jag haft sex för att avla barn. Men de allra flesta gånger jag har älskat har jag gjort det för att jag tycker om det, för njutningen, för att vara nära...  Och det tror jag att jag har gemensamt med många människor.


Att förbjuda  - eller försvåra - möjligheterna till abort är, som jag ser det, både en sexfientlig handling och en handling som skambelägger kvinnor - och i många fall tvingar dem till ett liv i misär.


Från den upphöjda positionen av att vara högerkristen, ha ordentligen med pengar, gå regelbundet i kyrkan och tvinga sig till lite sex för att det hör till vad som föväntas, så kan de se ner på alla oss andra dekadenta människor som lever ett annat liv. Som vågar njuta. Som vill leva fullt ut. Som inte ser gud som en straffande gubbe i himlen. De står där uppe och pekar med hela handen och dömer miljontals människor (och sedan blir det tragikomiskt när samma renläriga människor visa sig ägna sig åt sex utanför äktenskapet, pedofili och liknande).


På 1990-talet stod abortmotståndarna och skrek utanför abortklinikerna. De kallade sig pro-life och jag blir så upprörd att jag skakar vid tanken. För de tog sig rätten att döda läkare som gjorde aborter... för "de oföddas barnens rätt." Hallåååå!


Det förhindras av en lag som Bill Clinton fick igenom. Men nu jobbar de i stället i de lagstiftande församlingarna och har sett till att begränsa rätten till abort på många håll.
Det är för jävligt.


I DN finns en intressant artikel som beskriver vad som sker i USA just nu - dubbelmoralens förlovade land. Läs den och upprörs!
Här är ett avsnitt ur artikeln.


“Tidskriften Mo­ther Jones skrev i februari 2011 om att tre snarlika lagförslag i tur och ordning hade dykt upp i Syddakota, Nebraska och Iowa.
De handlade om att dödligt våld i syfte att ”rädda ofödda barn” skulle definieras som en typ av självförsvar, vilket innebär att mord på abortläkare skulle kunna bli lagligt. Förslagen gick naturligtvis inte igenom, men det intressanta är att de alla tre formulerats av en och samma högerkristna lobbyorganisation. Americans United for Life kan beskrivas som pro life-rörelsens juridiska gren, och stod bakom en knapp tredjedel av all abortfientlig lagstiftning 2011: ”Det var en seger för livet, och visar att pro life-rörelsen blir starkare” skriver de på sin hemsida.
Lagarna ska strypa både utbud och efterfrågan, och det senare görs uppenbarligen bäst genom att plåga abortsökande kvinnor. Tvinga dem att vänta 24 eller 48 timmar mellan besöken så att de förlorar flera dagars lön. Hindra dem från att använda sin sjukförsäkring så att de får välja mellan att betala hyran eller att göra en tidig abort för 3 000 kronor. Gör onödiga ultraljud – gärna genom att en stav sticks upp i underlivet, det blir bättre bildkvalitet. Ljug om att abort leder till bröstcancer eller undanhåll medicinsk information som skulle kunna leda till att kvinnan väljer abort.”


Det behövs en motrörelse mot detta. Verkligen!

RFSU har tagit ett första initiativ till detta. Bra!
Här talar EU-ministern Birgitta Ohlsson om hur abortmotståndet ökar också i Europa.


  "Vi behöver skapa en rörelse för att garantera kvinnors rätt till fri abort."

40 procent av alla kvinnor i USA är med om att göra en abort under livet. 
Jag vet inte procentandelen i Sverige, bara att jag är en av dem - och att jag är oerhört tacksam över det beslutet. Som tonåring var jag inte beredd att bli mamma. 
Det blir väldigt många kvinnor att döma för antiabortrörelsen.

Här är en berättelse.

Related

världen 8224067409818497752

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Usch blir så förbannad då jag ser sånt här. Det mest hycklande av allt är att det samma personer som är krigshetsare. Att döda folk i krig är helt okej och gudsfruktigt tydligen.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam10 juli 2012 11:27

  Logiken är så sjuk ... det är till exempel okej att visa hur många mord och övergrepp som helst på teve... och samtidigt blir det ramaskri när det handlar om sexualitet.

  SvaraRadera
 3. Fruktansvärd dubbelmoral och den drabbar ju såklart kvinnorna!

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam10 juli 2012 14:27

  Ja, det är verkligen botten.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item