charlotterudenstam

Ny forskning: Kvinnan objekt. Mannen subjekt. Märkligt.

Den här bilden har jag lånat från fem bilder. Ny forskning visar att vi ser kvinnobröst,kvinnorumpor, fittor , kvinnoansikten, medan vi...

Den här bilden har jag lånat från fembilder.Ny forskning visar att vi ser kvinnobröst,kvinnorumpor, fittor , kvinnoansikten, medan vi ser hela män.
Vi kvinnor är delar. Män är helheter.
Lätt att tänka att männen blir subjekt, blir män, medan vi blir objekt, något att titta på, något att konsumera.
Det intressanta är att både män och kvinnor tittar på samma sätt. Delar av en kvinna, hela mannen.Min man är extremt intresserad av kvinnokroppen. I synnerhet fittan. Ibland tänker jag att han skulle kunna tillbringa hela sitt liv framför en dator som visade delar av kvinnor. Av fittor, av bröst, av rumpor. När han själv tar bilder koncentrerar han sig väldigt mycket på könet. Han fotograferar fittor in i minsta detalj och gör fantastisk konst av det.Vaginarts.
Och samtidigt är dessa kvinnor egentligen inte kvinnor. De är vackra bilder. De är 

fantasieggande. De kanske ibland är kåtskapande. Ibland talar han om en vördnad inför det gudomliga i kvinnan och då handlar det väldigt ofta om bilden av fittan.

Och han är inte ovanlig. Forskning visar att typ varenda människa nästan automatiskt ser på kvinnan som delar. Jag kan bli en fitta i en annan människas ögon. Eller bli mina ögon, eller min handlov, eller min rumpa eller rundningen av mina bröst. 


Ganska ofta läser jag artiklar där man ställer frågan: Vad tänder dig hos en man? Vad är det första du lägger märke till hos en kvinna?


Min egen erfarenhet är att män ofta kan säga: Det är brösten, det är blicken, det är munnen. Medan jag själv ser Mannen. Jag ser en helhet. Jag ser hållningen. Jag ser gestalten och något i detta, något jag har svårt att ta på gör honom attraktiv.


Så vi gör alltså så automatiskt visar ny forskning som är gjord vid Nebraska-Lincolns universitet och som nyligen publicerades i tidskriften European Journal of Social Psychology.
Studien har letts av Sarah Gervais, som är biträdande professor i psykologi vid nämnda universitet.


– Vi bryter inte ner människor till deras delar - förutom när det gäller kvinnor, vilket är väldigt slående. Kvinnor uppfattades på samma sätt som man ser på objekt, uppger Dagens Nyheter att hon säger till vetenskapssajten Eurek Alert.


Men det roliga är att vi kan lära oss att minska objektifieringen, vi kan lära oss att se kvinnor som helheter - och det kan vi göra genom att helt enkelt vidga perspektivet och titta på hela kvinnan. Alltså zooma ut från fittan, bröstet, ögonen, rumpan, foten med den extremt högklackade skon... och se att hon är mer. Att hon är ett subjket. Att hon är en kvinna. Och jag gissar att det är lättare att möta en kvinna och ta emot hennes som en helhet, när perspektivet är vidare än de extrema närbilderna.
Hur forskningen gick till kan du läsa mer om r. Och lite tankar om den här.Alltså jag måste bara komplettera med fembilders bildtext.
Skämtet är: Att drömkvinnan bara har de väsentliga delarna, omnifattarvadjagmenar. (Snippa och pattar.)
Budskapet är: Kvinnor duger bara till en sak, omnifattarvadjagmenar. (Sex.)
Faktiskt budskap: Jag som T-shirtbärare duger bara till en sak. (Att vara dum i huvudet.)


Här finns en annan aspekt... om kvinnors bröst... och deras heliga aspekt.

Related

sexualitet 8927415870453599259

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Lena Tham Troberg14 augusti 2012 19:01

    Tack Charlotte. Helt klart oerhört tankeväckande.
    Jag är tacksam att jag får ta del av dina tankar och funderingar.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item