charlotterudenstam

Det finns inga “icke-vålds” våldtäkter. Alla våldtäkter skadar, enligt Naomi Wolf. Och ett effektivt sätt att trycka ner kvinnor.

Vi behöver vår feminina styrka - och bra sex, för att bygga ett samhälle tillsammans, hand i hand. Alla, oavsett kön, nationalitet, gränser, föreställningar...I går började jag skriv om Naomi Wolfs bok “Vagina: a new biography”.
Jag har fått över hundra som gillar det inlägget - vilket är rekord för mig och vilket jag så klart också gillar.
Kvinna, sex, kön - och styrka - engagerar uppenbarligen.
I går kunde jag berätta om att kvinnor som ser fram emot bra sex och också får det blir mer kreativa, lyckligare och smartare.
Men hur kommer det sig att många kvinnor har fått lära sig att sex är en plikt, en plåga, något som egentligen inte är något kvinnor bör ägna sig åt. Kanske handlar det om maktbalans...


(Just dessa inlägg handlar om kroppen - och vi är ju mer än kroppen, så jag säger inte att detta är det enda som betyder något, jag tycker bara att det är så viktigt att våga ompröva gamla “sanningar”.)

Alltså, låt oss säga att någon eller några (förmodligen män) insåg vilken kraft det fanns i kvinnan. Kanske skedde detta för så där femtusen år sedan. De såg kvinnans styrka och ville ta över makten. Så vad skedde? Blomstrande, ofta fredliga kulturer där gudinnor (och gudar) dyrkades, där barn ärvde på mödernet (eftersom det var helt säkert att mamman var just mamma, det var matrilineära kulturer) ersattes sakta men säkert (och ibland ganska brutalt, av hierarkiska samhällen där män tog makten, där kvinnans sexualitet låstes in, där gudinnekulturen krossades och där sönerna började ärva sina fäder.

Den här förskjutningen, från ett samhälle med gudar och gudinnor, med långa perioder av fred, där män och kvinnor var hyfsat jämställda, är historiskt belagd. Och ett väldigt tydligt uttryck för den nya monoteistiska tiden, med en enda manlig gud, kan du läsa om i Bibeln, i synnerhet i Moseböckerna. De beskriver bland annat hur människor med hugg och slag (och slakt) skulle böja sig inför den ende allsmäktiga guden, där kvinnan hade max halva värdet av en man... och där den starka kvinnan fick gömma sig - och visade hon tecken på egna kunskaper, eller friare sexualitet  kunde det, århundraden senare, vara livsfarligt (häxbränning och liknande).

Så det går att se en koppling mellan fittan och makten. Eller rättare sagt rädslan för kvinnans sexualitet och makten. Och det är klart att det är lättare att handskas med kvinnor som inte har självkänsla, som inte ser sina möjligheter, som är sexuellt tillfredsställda och som i vissa kulturer dessutom fått sina kön sönderskurna (kvinnlig omskärelse). Det går att se en politisk agenda i detta. Om du vill.

Och då blir ju konsekvensen att en kvinna som inte skäms för sin sexualitet, blir en friare kvinna - en farligare kvinna. 

Och även om den hjärnforskning som Naomi Wolf hänvisar till inte fanns då, var det säkert en väldig massa människor som såg kvinnor i sin fulla kraft, som skrämdes av det, och hittade sätt att kväsa den.

För vad händer med en kvinna som utsätts för sexuella övergrepp av olika slag? Wolf hänvisar till forskning som visar att också våldtäkter som inte är våldsamma, övergrepp som sker lite mer i smyg, sådana som ingen egentligen märker kan ställa till stor skada för kvinnan, för det kan förändra hennes autonoma nervsystem (det vi, så vitt jag vet, inte kan påverka med tanken, det som liksom sköts automatiskt, som blodomlopp och andning). Alltså det finns en koppling mellan det som händer i hjärnan, i kroppen och vad kvinnans kön, fittan, vaginan, yonin, utsätts för.

Forskarna Rellini och Meston har undersökt hur kvinnor som blivit utsatta för någon form av sexuellt våld  och får titta på erotisk film eller till och med får träna fysiskt reagerar annorlunda rent psykologiskt på att se filmerna eller träna, jämfört med kvinnor som inte har blivit utsatta. Och så ger Wolf fler märkliga samband mellan övergrepp och rent biologiska problem som våldsutsatta kvinnor kan råka ut för.

Och dessa förändringar sker redan hos kvinnor som utsatts för våldtäkter som inte är våldsamma. (Tänk dig kvinnan som går med på sex mot sin vilja för att inte störa husfriden).
– Det innebär, skriver Wolf, att det inte går att säga att det finns “ickevålds”-våldtäkter, eftersom all våldtäkt skadar kvinnor.
Och Eve Ensler menar att våld mot kvinnor är den viktigaste politiska frågan på dagordningen - eftersom vi bär halva himlen.

Related

sexualitet 1895811434018043038

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Det behövs utbildning i tantra och tao för att män ska klara av frigjorda kvinnor. Ni får sätta igång med sexibility utbildningen.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam3 oktober 2012 13:23

  Hej Bengt!
  En ny omgång av sexsibilityutbildningen startar i mitten av februari 2012 utanför Varberg. Senast på måndag kommer all ny info att finnas på den här länken: http://sexsibility.com/utbildningen2012/ Eller gå försäkerhets skull in på sexsibility.com, ifall det blir en ny länk.
  Delvis nytt koncept utlovas. Intensivare. Fler utländska lärare.
  Alexander och jag är med längs hela resan.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item