charlotterudenstam

Antiabortlagstiftningar som gör mig gråtfärdig - fri abort är en självklarhet!

Varje gång jag läser om länder som väljer att ha en lagstiftning som gör det svårt eller omöjligt för kvinnor att bestämma över sina k...
Varje gång jag läser om länder som väljer att ha en lagstiftning som gör det svårt eller omöjligt för kvinnor att bestämma över sina kroppar rister det till i mig.
Det gör ont att någon (“makten”) ska bestämma om en kvinna ska fullfölja en graviditet eller inte. Det gör ont att kvinnan skuldbeläggs. Det gör ont att oönskade barn föds till världen. Det gör ont att kvinnor tvingas välja illegala metoder för att göra abort - metoder som riskerar deras liv.
Varje år dör närmare 50 000 kvinnor efter att ha utfört illegala aborter.
Den här frågan är hur enkel som helst för mig:
Tillåt fri abort, tillåt kvinnan att själva välja när det är dags att bli mamma, lägg inte in en massa moraliska värderingar i det valet.

En av de värsta rörelser jag vet är Pro life. 
En rörelse som säger sig värna livet, men som samtidigt är beredda att döda läkare som utför aborter, eller som hetsar olyckliga kvinnor som blivit gravida till att ändå föda sina barn. Som använder moraliska och känslomässiga argument för att kvinnan ska gå emot allt det som känns rätt för henne och i stället böja sig inför kyrkan, hotet om att bli skandaliserad eller piskad offentlig (i mer metaforisk mening).

Detta skuldbeläggande av den gravida kvinnan som inte önskar bli mamma tycker jag är fruktansvärt. 
Det gör mig verkligen ont. 
Ont djupt in i mitt hjärta.

Hur kan det vara bättre att låta någon bli en mamma som inte kan försörja sitt barn? 
Hur kan det vara bättre att låta någon välja bli mamma som inte är beredd än - för att sexet var oplanerat, för att hon är för ung, för gammal, saknar relation, studerar, har blivit våldtagen... eller vilket skäl det än vara månde? 
Hur kan någon annan sätta sig till doms över henne.

Jag tänker på hur det var förr i tiden i Sverige, där en kvinna som hade sex före äktenskapet blev horstämplad och blev utesluten ur samhället, medan mannen som gjort henne med barn var utan skuld. Där hela ansvaret för graviditeten lades på kvinnan. Där det var hennes förförarförmåga som ansågs locka mannen i fördärvet. Och hur många gånger har inte män genom tiderna klarat sig från att dömas från våldtäkt med ungefär de argumenten.Så det kokar i mig när jag läser Suzann Larsdotters blogginlägg, 
där hon berättar om Anna Dalqvists bok I det tysta
där Dahlqvist reser runt i de länder i Europa där abort är förbjuden (Malta, Polen och Irland) och där hon redogör för vad som sker runt om i världen - där det på många håll finns starka tendenser till att vilja begränsa aborträtten. 
Bara 40 procent av världens länder har fri abort.

Många tror också att abortförbud minskar antalet aborter. Det är fel. Larsdotter:
“Förbud mot aborter gör inte att de upphör eller blir färre, enligt WHO. Bara farligare. En kvinna som anser att hon behöver en abort genomför den oftast oavsett lagstiftning, men riskerar att skadas eller dö som följd av osäkra ingrepp.
Tvärtom vad antiabortorganisationer framhåller så visar forskning att kvinnor sällan drabbas av några allvarliga psykiska problem efter en abort. Abort är i sig ingen risk för den mentala hälsan.”
(Läs gärna hela hennes matnyttiga inlägg.)
Häromdagen talade SD-ledaren Åkesson svajigt om rätten till abort och på dunkla - eller snarare okunniga - grunder, pläderar han för en strängare lagstiftning i Sverige.
Och i går på Svds Brännpunkt replikerar RFSU:S ordförande Kristina Ljungros
“Om Åkesson är intresserad av att minska antalet oönskade graviditeter är mitt tips att närmare studera det preventiva arbetet och föreslå en politik som tar människors sexuella hälsa på allvar, i dagsläget lyser den politiken med sin frånvaro.”
Abortfrågan är viktig. Den behöver belysas. Vi behöver stå upp för kvinnans rätt att välja!
PS: Jag skriver ganska ofta om aborter på bloggen. För att det behövs. Här är ett av många exempel.
Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 94.

Related

val 4251814844650996826

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Hej!
    Håller med Kristina Ljungros helt och hållet i hennes replik mot Jimmie Åkesson. Det finns bara en onödig känga mot "högerextrema partier" som inte behövs. Det finns en risk att göra en "höger-vänster" fråga av abortpolitiken, särskilt som vi vet att det mest illustrativa exemplet på hur aborter över en natt gick från laglig och säker till olaglig och osäker skedde i kommunistdiktaturens Rumänien.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item