charlottecronquist

Lördagsövning: Finn ditt kärleksspråk

Den här övningen är lånad ur boken   Magical sex extraordinary love  – a journey for men and women   av Theresa J Knight och L Challis ...


Den här övningen är lånad ur boken  Magical sex extraordinary love – a journey for men and women  av Theresa J Knight och L Challis Jensen.


Theresa och Challis menar att det finns fem vanliga sätt att uttrycka kärlek på.
De engelska orden är Assistance (att hjälpa till), Attentiveness (att visa i konkret handling att man bryr sig om), Affection (att visa känslor), Accepting gifts (att ta emot gåvor) Acknowledgement (att visa den andra erkänsla).

Det spännande är att det är ganska vanligt att den ena partnerna har ett kärlekens språk, medan den andra har ett annat. Den ene gör alltså något som ett uttryck för kärlek, som den andra inte uppfattar och så finns riskerna där för onödiga konflikter.

Genom att ta reda på vilket språk du behöver mötas av kan din partner lättare möta dig och när du förstår vilket språk din partner behöver mötas av kan du lättare möta honom eller henne. Det handlar alltså om situationer där någon visar kärlek på sitt sätt, men där det inte når fram. Då är det viktigt att den som vill säga ”Jag älskar dig” når fram och behöver alltså anpassa sig till mottagaren.

Jag ska fördjupa mig lite i detta.
1. Assistance. Den som föredrar att kärlek ska uttryckas till dem på detta sätt tycker om när deras partner gör saker som hjälper dem i livet. Det är en ganska vanlig manlig strategi. Genom att försörja sin hustru (till exempel arbeta mycket) visar han sin kärlek. Men det är inte alls säkert att hon uppskattar att han jobbar väldigt mycket, hon skulle hellre vilja att han visar sin kärlek genom att säga att han älskar henne och visa att hon är viktig. Så hon känner frustration över att han så sällan är hemma. Medan han alltså verkligen känner att han visar sin kärlek på bästa möjliga sätt.
(Vänd på könsförtecknen om beskrivningen känns för traditionell för dig.)

2. Attentiveness. Den som föredrar att kärlek visas på det här sättet vill känna att hon eller han är i centrum av partnerns uppmärksamhet. Hon eller han vill bli sedd. Och att vara i centrum för någons uppmärksamhet handlar inte om att spela tennis tillsammans eller att sitta bredvid varandra i tevesoffan.

Det handlar om att då och då få partnerns fullständiga uppmärksamhet. Det handlar om att partnern tittar dig i ögonen och du känner att du verkligen är sedd.

En sådan person vill få bekräftat att partnern är på djupet intresserad av honom eller henne. Då kan det handlar om att göra något romantiskt på tu man hand. Enligt Theresa och Challis är detta ett vanligt behov hos kvinnor.

3. Affection. De här personerna vill att kärlek uttrycks till dem genom att de blir fysiskt berörda. Det kan handlar om att röra vid varandra, smeka varandra, kyssa varandra och älska med varandra. Ibland kan det hända att en partner till den som vill uttrycka sin kärlek fysiskt känner sig om att sex är det enda som gäller och att partnern bara vill ha hans eller hennes kropp – när det i själva verket handlar om partnerns sätt att visa kärlek.

Här finns en risk för byteshandel, nämligen att den ena säger: Okej vi älskar om du ger mig presenter (det fjärde sättet att visa kärlek).

Det är lätt att räkna ut att den strategin inte håller i längden. Den som vill ha mycket sex och närhet kan lätt känna sig manipulerad av sin partner.

4. Accepting gifts. De här personerna föredrar att få gåvor som symboliserar partnerns kärlek. Det handlar ofta inte om gåvan i sig (som inte behöver vara dyr) utan om tanken bakom gåvan och vad partnern har behövt göra för att skapa/köpa gåvan så att den blir ett uttryck för kärlek.
Och Theresa och Challis menar att kärleksgåvor är bra i alla relationer.

5. Acknowledgement. De som tillhör den här gruppen vill få cred och bli beundrade för vad de gör. För många är komplimanger, uppskattande ord och uppmuntran det ultimata sättet ätt visa kärlek. Du kan fundera över varför din partner behöver få uppskattning för det han eller hon är bra på och ofta bli tackad för det han eller hon gör, för att känna att han eller hon duger och är älskad.

Du kanske kan känna dig frustrerad om din partner känner sig sårad för att du inte kommenterar han eller hennes kläder. Men de som har detta språk som det viktigaste behöver om och om igen höra komplimanger och uppskattning för att känna sig älskade.
Så din uppgift är alltså att du och din partner lär er vilket kärleksspråk som var och en föredrar och sedan får ni var och en försöka möta varandra med det språk den andre behöver.
Du får försöka göra det, även om det känns ovant för dig i början. På så sätt bidrar ni båda till att skapa en atmosfär där kärlek och romantik kan växa och trivas. Så gör något kul av det! Var kreativ, uppmanar författarna. Om vi vill kommunicera vår kärlek på ett effektivt sätt med vår partner måste vi arbeta hårt på att tala och förstå varandras kärleksspråk.

Related

sex 4667375502660884021

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Appropå olika språk.

    Make love säger de på engelska, göra kärlek, om man översätter. Får det engelsmän att tänka och känna annorlunda än svenskar som säger älska?

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam1 oktober 2013 09:02

    Det är en bra och filosofisk fråga. Vad tänker du själv?

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item