charlotterudenstam

Grafittakonstnär censurerad - fittmotiv "stötande" - känns så 1900-tal.

Carolina Falkholt är graffittakonstnär och har just gjort ett verk om hon kallar Övermålning. Som vore hon en siare, är det vad so...Carolina Falkholt är graffittakonstnär och har just gjort ett verk om hon kallar Övermålning.
Som vore hon en siare, är det vad som håller på att ske.
För Nyköpings kommun var inte alls nöjd med det tolv meter långa verk Carolina Falkholt skapade på en vägg i en högstadieskola.
I centrum av bilden är en fitta.
Till Aftonbladet säger kommunens projektledare Pasi Rönkkö:
– Det är inte lämpligt på en högstadieskola där eleverna inte kan välja om de vill se motivet eller inte.

Tillvaron är en paradox. Nyköpings kommun censurerar ett konstverk och vad händer. Plötsligt kommer kommunen i centrum för allmänhetens blickar och många lär känna Carolina Falkholts konst, som kanske aldrig skulle ha gjort det annars.

En censuråtgärd som skapar viral spridning. 
Undrar hur det känns i Nyköping?

Att jag skriver om detta beror givetvis på att jag tycker att beslutet i Nyköping är så utbota fånigt. Titta på bilden av kvinnokönet. Det finns inget som helst pornografiskt i det. Hade man zoomat in den delen av bilden, hade många förmodligen inte ens gissat att det handlade om en fitta. Och om nu mandelformen skulle utsättas för censur lite mer systematiskt… ja, du förstår… det är fånigt.

Lägg till bildtext

Vart jag än går i en stad kan jag se phallossymboler, storvuxna kukar. Det kan vara i form av en Turning Torso i Malmö, en skulptur vid Sergels Torg, en obelisk i Paris eller en midsommarstång utanför EU:s huvudkontor i Bryssel. De där kukarna är sällan något problem – men om vi börjar smycka världen med fittor – eller inkludera fittor – så blir det ett herrans liv.


Vad kan dessa förbudsivrare om människans historia? Vet de om att de äldsta skulpturerna och avbildningarna människan har skapat är just av fittan och av kvinnan? Vet de om att vi är omgivna av symboler som faktiskt handlar om fittan och fruktbarhet? Se dig runt efter till exempel mandlar och trianglar… det finns massor, det är bara det att okunskapen är så stor att få vet vad det representerar.

Men när mandeln alltså befinner sig i centrum av en bild, där den uppenbart är det centrala i bilden och där resten av bilden är delar av en kvinnokropp, då blir det … obscent?? Jag tycker bilden är vacker och jag tycker det är trist att bilden nu är på väg att målas över.Jag är glad över Carolina Falkholts mod att välja det här motivet och att vägra justera det. Att ta risken för censur. Att visa hur censurens trista ansikte ser ut en januridag  2014.

Varför kallade då Carolina Falkholt sitt verk för övermålning? Jo, hon började med att skriva kränkande ord om kvinnor på väggen och målade sedan över med den glödande, vibrerande vackra kvinna. Tack – och tack alla som sprider bilden… i ett digitalt samhälle, med sociala medier, är det svårt att dölja dumhet och censuriver.
PS: Sedan kan jag undra vilken research Nyköpings kommun har gjort.

Under hösten 2013 hade Carolina Falkholt en utställning i Göteborg som hon kallade ”Min jävla fitta” gjord med en konstform hon kallar graffitta.


Vad lägger du in i begreppet "grafitta"?
– Det är en ny konstform som ska lyfta fram omtänksamhet, bräcklighet, känslighet. Sådana där lite undanskuffade egenskaper som nu ska få ta sin rättmätiga plats. Eftersom graffiti ofta målas i det offentliga rummet och består av stora verk är det en bra plats att starta den diskussionen på tänker jag. Att måla graffiti är att delta i ett kollektivt berättande, lyssna till det som sker på natten när andra sover. Det är att skapa bilder som är ett motstånd.
Utgår du alltid från kvinnokön när du målar "grafitta"?
– Jag tycker om att utgå från fittan, för den kan jag relatera till. Det är den jag kommer ifrån. Jag har fostrats inom hiphopkulturen som ju alltid återkommer till ursprunget, den plats du kommer ifrån. Vi har alla fötts fram en gång, alla vi som inte kommit med storken. Visserligen kom jag ut med kejsarsnitt, haha. Det är kanske det jag bearbetar i min konst? Det och begrepp som moderlighet
Och Carolina Falkholt har redan gjort graffittaandra skolor.
Vill du gilla Carolina Falkholt. Klicka här för att komma till hennes gillasida på Facebook.


Related

yoni 8395362904701317775

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Vad bra att du skriver om detta.
  Såsom både anställd och boende i Nyköpings Kommun läste jag idag om detta i lokaltidningen och tänkte så vacker målning.
  Är det verkligen det rätta att måla över den.
  Spännande också att höra om dess tillkomst.
  Denna sköna målning istället för nedklottrade könsord.
  Skönhet istället för könsord som frustrationsuttryck mmm

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam18 januari 2014 18:42

  Tack för feedback - jag är glad att det blir sådan uppståndelse kring detta, det kanske kan få kommunen att besinna sig <3

  SvaraRadera
 3. http://www.expressen.se/gt/varberg-vill-kopa-vaginamalningen/ <3

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam22 januari 2014 10:33

  Kanonbra, verkligen. <3 Måste läsa.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item