charlotterudenstam

Rätten till kvinnofrid, tyvärr ständigt aktuell. Stöd Barnfonden.

Jag ser en film från Barnfonden som berättar att två tredjedelar av alla kvinnor i Papa Nya Guinea blir utsatt för våld eller sexue...
Jag ser en film från Barnfonden som berättar att två tredjedelar av alla kvinnor i Papa Nya Guinea blir utsatt för våld eller sexuellt våld.
Bara låt det smälta in. Två av tre kvinnor.
I hela världen är det en av tre kvinnor som utsätts för våld. En miljard kvinnor.
Då behövs det människor som arbetar enträget för att förbättra kvinnors villkor.
Som Barnfonden, som särskilt riktar sig till fattiga barn i Afrika, Asien och Latinamerika.


I ett kontorskomplex mitt i Malmö huserar Barnfonden i Sverige. 
Där jobbar ett tiotal personer med stort engagemang för att bidra till bättre villkor för barn.

Ofta är de barn som behöver extra mycket omsorg flickorna. För i många kulturer har flickorna lägre status än pojkarna och är i en mer utsatt position.

Mycket forskning visar att kunskap är ett viktigt vapen mot fattigdom. Det är oerhört lönsamt att låta flickor gå i skolan och ge dem kunskaper, inte bara om världen, utan också om kroppen och möjligheter att skydda sig mot graviditeter och könssjukdomar.
En kvinna som har gått i skolan tenderar till att föda färre barn och då är det lättare att försörja de barn hon föder.

– Hon tenderar också att föda sitt första barn när hon är något äldre vilket drastiskt minskar riskerna vid och efter förlossningen. Att hålla flickor kvar i skolan är en fantastisk metod både för att minska utsatthet och för att ge barn en bättre start i livet, säger Martina Hibell på Barnfonden

I april startar Barnfonden ett projekt i Etiopien som riktar sig till unga mödrar. Målet är att öka tillgången till kvalitativ mödrahälsovård för att stärka mödrarna, men också barnen under deras första tid i livet. Ett annat viktigt mål är att utbilda ungdomar i familjeplanering för att minska antalet tonårsgraviditeter.
En av de traditioner som många unga flickor utsätts för, i synnerhet i delar av Afrika, är olika varianter av könsstympning – alltså att delar av könet avlägsnas. Könsstympning får flera negativa konsekvenser för kvinnorna. Det försvårar njutning, det försvårar barnafödande och risken för att få en fistel ökar (som kan leda till att hon läcker både urin och bajs, med enorma smärtor och djup förnedring som följd).

­ Martina Hibell från Barnfonden berättar i det här inslaget om arbetet för att få bort traditionen med könsstympning och barnbröllop.

– I Etiopien kan kvinnor leva med fistlar i många år, trots att behandlingen är relativt enkel. På grund av att de läcker urin och/eller avföring blir de ofta utstötta både från sitt hem och från samhället och lever i stor skam. Jag har träffat flera kvinnor som har levt med fistel i upp till 10 år och nu äntligen fått hjälp.

Dessa frågor är lika viktiga varje dag, men jag väljer att lyfta fram det just i dag, på internationella kvinnodagen. För kvinnors kraft behövs i dag. Kvinnor som blir utsatta för våld i allmänhet och sexuellt våld i synnerhet blir skrämda till tystnad. Kvinnor som slipper våld känner sig mer fria att vara sig själva.

Det börjar givetvis med dig som kvinna, eller med dig som beter dig sjyst mot en kvinna i din närhet, men det är minst lika viktigt att sträcka ut handen till dem som har det svårare än du. Genom att exempelvis stötta Barnfondens arbete.

Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 8.


Related

världen 6625103072990570602

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item