charlotterudenstam

”Jag är ingen sådan där miljövän.” Omedvetenheten som chockar mig.

"Det är askmolnets fel. Eller någon annans. Bara jag slipper ta eget miljö- och klimatansvar. " Attityder som får mig att förtvi...

"Det är askmolnets fel. Eller någon annans. Bara jag slipper ta eget miljö- och klimatansvar. " Attityder som får mig att förtvivla.


Sedan ett par månader är vi airbnb-are. Det innebär att vi tar emot gäster i vårt hem för längre eller kortare tid.
Det blir spännande möten med mest yngre människor från många länder.
Just nu har vi besök av polacker, vars bristande miljömedvetenhet faktiskt chockerar mig.

Först av allt, det jag noterar är kanske helt slumpmässigt, jag talar nu om tre individer som just nu befinner mig sig under mitt tak. Dessa tre är unga och välutbildade polacker.
Den första säger ungefär så här:

– Ni pratar så mycket om koldioxid och sopsortering, vad är nyttan med det? Är ni alla miljöaktivister?

Ett ungt par är på besök, de har en idé om att senare bosätta sig i Sverige. De har flugit från Gdansk till Malmö för 10 euro per person. 90 kr! När jag säger att jag tycker att det är helt fel med så billiga biljetter, tittar de konstigt på mig. Jag säger att jag tycker att varje trafikslag ska bära sina miljökostnader och de ser med ännu mer undrande blickar på mig.

– Minns du askmolnet från vulkanen på Island för några år sedan. Det är miljöförstöring, säger mannen.

Jag säger något om att den som inte ser människans bidrag till klimatförändringar kanske inte har sett hela sanningen… men jag talar för döva öron. Jag släpper samtalet och känner mig ensam.

Och det får mig att fundera. Om dessa tre unga och välutbildade personer är representativa för Polen, hur långt har landet då kommit när det gäller att utbilda befolkningen om vars och ens miljöansvar och vilka konsekvenser våra handlingar får? Och jag undrar hur vanligt detta är runt mig, här hemma? Att vi liksom bara tutar och kör och lämnar över miljön till någon annan, eller till senare generationer?

Jag är verkligen inte perfekt, det händer att jag tar bilen, det händer (men sällan) att jag flyger… men jag börjar tro att det behövs någon form av informationsinsats så att fler ser kopplingen mellan eget handlande och miljökonsekvenser.
Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 77.

Related

världen #blogg100 516277809146624056

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Ändå ligger lilla Polen ljusår före till exempel Kina i miljötänk.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam16 maj 2014 10:45

  Jag förvivlar inte... <3 Jag tänkte just på dig i dag... <3

  SvaraRadera
 3. charlotterudenstam16 maj 2014 10:45

  Men inte hopplöst <3

  SvaraRadera
 4. <3 Affirmerade för dig och din man igår kväll. Kanske en efterdyning :)

  SvaraRadera
 5. Trist att välutbildade personer inte ser på miljöförstöringen med samma insikter.
  Tror det kan bero på personernas bakgrund och i detta fall att Polen ses och ser sig som ett land som behöver utvecklas för att uppnå högre standard och då kan miljöhänsyn lätt ses som ett hinder istället för en möjlighet.


  Sedan tror jag dels på en informationsinsats och dels på det allt större intresset för vad jag gör med mig själv, min kropp och min ekonomi m.m. Ekologisk frukt och mat går ju framåt och jag tror att mycket beror på att många inser att de stoppar i sig gifter.


  Så om vi fortsätter att #prataomklimatet och håller ångan uppe så har vi möjlighet att ändra här i Sverige som sedan ses som ett föredöme att sträva efter.

  SvaraRadera
 6. Jesper Nilsson16 maj 2014 13:06

  Med tanke på det du skriver Charlotte så kanske du inte är medveten om att den största miljöförstöraren faktiskt är våra dömande, inte att vi använder flygresor, återvinning eller gifter på fel sätt. Vad skulle hända om 10 eller 100 gånger fler människor började bli medvetna om hur vårt dömande påverkar allt omkring oss?

  SvaraRadera
 7. Jag dömer hejvilt. Alla människor och företag i landet som av ekonomiska skäl medvetet undviker helt miljövänligare alternativ. Till exempel flygbolag. Utsläppsavgifter i all ära, men det förändrar inte hur mycket flygen släpper ut. Höj bensinpriset ett par hundra procent m.m. Då skulle det hända grejer. Men i snabbmakaronlandet sverige lär väl inget så radikalt ske på ett par hundra år. Fast jag kan ju alltid hoppas.

  SvaraRadera
 8. charlotterudenstam16 maj 2014 13:16

  Jesper, jag ser din åsikt om vad den största miljöförstöraren är. Jag tar mig friheten att se den som just din och inte som en allmän sanning. Själv tror jag att det finns mycket som påverkar inre och yttre miljö. J
  ag har skrivit en hel bok, 100% Charlotte - Ta ditt inre ledarskap, som handlar om att våga vara sig själv och ta sitt ansvar. Jag menar att allt vi tänker, känner och gör spelar roll. Och jag tycker också att det är intressant att reflektera över de olika val människor gör i sina liv.
  Jag förstår inte din fråga i ditt PS, jag kanske inte ens förstår ditt inlägg. Vad är det du försöker säga, men inte säger rent ut? Vad tror du skulle hända om fler blev medvetna om din tes, alltså att våra dömanden påverkar allt runt oss? Vad är det du egentligen försöker säga till mig eller om mig?
  Jag tror att vi behöver verka på flera plan. Jag startar med att tycka om mig, jag verkar för att sprida min kärlek till världen - och så tror jag att det är viktigt att handla också.
  För smältande isar är en rent fysisk verklighet, i mina ögon.

  SvaraRadera
 9. charlotterudenstam16 maj 2014 13:18

  Vi kämpar på. Det känns bra. Och viktigt. Tack Palle.

  SvaraRadera
 10. Jesper Nilsson16 maj 2014 16:00

  Människor som är mycket medvetna, kan de med vilje förstöra vår planet med omedvetna val, liksom flyg med låg miljömedvetenhet, undvika att köra elbil etc?

  PS. Om människor hade mycket mer medvetenhet kunde det skapa mer förändring i världen som påverkade miljön via de val vi gör?

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item