charlotterudenstam

Pressrelease: The JoyRide Experience ställs in.

Hur kan tanken på kroppen, kärleken och sexualiteten väcka så mycket rädsla? – Det är med stor sorg vi tvingas konstatera att rädslan d...

Hur kan tanken på kroppen, kärleken och sexualiteten väcka så mycket rädsla?
– Det är med stor sorg vi tvingas konstatera att rädslan denna gång verkar vinna över kärleken. Det känns som att det politiska ledarskapet i Malmö inte vågar kliva fram.
Det räckte med en artikel i Expressen på temat ”ha sex utomhus” för att Malmös politiker skulle annullera kontraktet med oss och därmed i praktiken göra kärleksfestivalen The JoyRide Experience omöjlig.
– Vi är väldigt ledsna och besvikna över att politiska ledarna för Malmö väljer att inte bidra till att vi kan genomföra festivalen på en annan plats, säger arrangören Alexander Rudenstam. Hur kan det komma sig att Malmös politiker inte tar ansvar för de beslut som fattats i förhållande till oss som hyresgäster?
– Just nu tar vi en sista kontakt för att möjliggöra festivalen. Senast vid midnatt fattar vi ett definitivt beslut. Men det ser verkligen mörkt ut.

I början av året skrev kärleksfestivalen The JoyRide Experience kontrakt med stiftelsen Malmö Sommargårdar, som i Malmö stads koncernredovisning presenteras som en del av kommunens verksamhet, om att hyra en rad stugor i området Barnens by. I kontraktet stod att de inte fick göra något som kunde väcka anstöt och inte nämna platsen vid namn i sin marknadsföring.
– Vi har noga gått igenom förutsättningarna med föreståndaren, som att alla workshoppar skulle ske inomhus. Det finns ingen risk att någon utomstående skulle kunna se något som kan anses som stötande, förklarar Alexander Rudenstam.
Ett av skälen till att Alexander och Charlotte Rudenstam skapar The JoyRide Experience är att de vill bidra till att minska rädslan bland människor.

– Vi ska ordna ett arrangemang där ett par hundra nyktra, medvetna, kärleksfulla människor får möjlighet att våga lite mer i livet. Vi har bjudit in människor från många länder, personer som är välkända inom sina specialiteter och som ska bjuda deltagarna på sina insikter, i form av workshoppar och samtal. För oss är ord som kärlek, frihet, respekt, tolerans, medvetenhet och närvaro är centrala, säger Alexander Rudenstam

På festivalprogrammet ingår bland annat frigörande dans, frigörande andning, kontaktimprovisation, tantra, föreläsningar om sexualitet och relationer, workshoppar som kan handla om allt från flirt till taoistisk energimassage.

– Det är ödets ironi att det just är människors rädsla som gjort att de politiska beslutsfattarna i Malmö stad valt att annullera kontraktet, säger Alexander Rudenstam. Inget har skett på platsen, utan allt handlar om tankar och idéer om vad som eventuellt skulle kunna hända.

I juni fick paret Rudenstam en första indikation om hur känslig politikerna i Malmö stad är inför skriverier i medier. En tidning kallade The JoyRide Experience för en ”sexfestival” och det räckte för att dra tillbaka kontraktet en första gång.

– Vi fick höra att grannar läst på hemsidan och tagit anstöt av detaljer i innehållet. Vi valde att justera innehållet i enlighet med önskemålen och frågade: Är detta det enda kravet ni har? Svaret var ja. Vi kände oss lugna och fortsatte med förberedelserna inför festivalen.

Alexander och Charlotte Rudenstam har arbetat mer eller mindre heltid med att förbereda The JoyRide Experience sedan i mars månad. Det är en drogfri och väldigt miljömedveten festival som i hög grad bygger på volontärsarbete och med workshopledare från flera länder.

För tolv dagar sedan publicerade Expressen en artikel på temat ”svenskarna som gillar att ha sex utomhus”. Två personer som ska delta i festivalen berättade att de gillar att ha sex utomhus. Reaktionerna på den artikeln räckte för att Malmö stad skulle annullera kontraktet.

– Det är olyckligt att medier genom sitt sätt att skriva sensationsrubriker bidrar till att späda på de fördomar som kan finnas kring arrangemang av den här typen, säger Alexander Rudenstam.

Det som stod i tidningarna i juni och i Expressen har egentligen ingenting med The JoyRide Experience att göra.

– Det vi vill skapa är helt i enlighet med Malmö stads riktlinjer för sexuell hälsa. Det är märkligt att de, några få veckor innan start, drar tillbaka kontraktet, trots att vi fullt ut har tagit hänsyn till de önskemål som uppkommit, säger Alexander Rudenstam

För Rudenstams del innebär Malmö stads beslut att deras bolag riskerar att gå i konkurs.
– Det känns otroligt tråkigt att politikerna i Malmö väljer det här förhållningssättet när vi skulle göra något som kan befrämja ett mer tolerant samhälle, ett samhälle där vi bryr oss mer om varandra, där närvaro, tillit och medvetenhet är ledord.

– Vi har satsat allt på att skapa den här kärleksfestivalen. Läget är prekärt för oss, säger Alexander Rudenstam.


PS: Nu är festivalen definitivt inställd. Tack för allt stöd.

Related

the Joyride 625991689385526111

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item