charlottecronquist

Därför är jag en kärlekskrigare! #metoo





Foto: Jan Dahlqvist


Det är tid för kvinnor att leva sin potential.
Det är tid för kvinnor att njuta fullt ut.
Det är tid för kvinnor att tillåta sexualiteten att flöda.
Det är möjligt när vi släpper taget om gamla sår, gamla oförrätter, gamla kränkningar och omvandlar dem till kraft och kreativitet.
Det är därför jag är en KÄRLEKSKRIGARE!





En tredjedel av världens kvinnor blir någon gång i sitt liv utsatta för sexuellt våld.
En miljard kvinnor. Det är inte rimligt.

Dessutom visar forskning att det finns en fysisk koppling mellan könet och hjärnan, som gör att kvinnor som blivit våldtagna mister en del av kopplingen till sin kreativitet. Våldtäkt har med andra ord varit ett vapen som använts mot kvinnor sedan vår tids början.

Mitt sexuella samliv började med en våldtäkt. Jag har också många erfarenheter av att ha sex för att jag "borde", där det inte känts bra. Det tog lång tid innan jag kunde njuta ordentligt av sex.

I dag gör jag det. I dag vet jag att det går att läka kroppen så att kopplingen till kreativiteten kan blomstra igen.

Nu är våldet mot kvinnor äntligen på dagordningen. #metoo visar att praktiskt taget varje kvinna varit utsatt för sexism på olika sätt. Så detta är något som berör oss alla. Hur skapar vi ett samhälle där vi behandlar varandra med respekt och där beröring sker med uttryckt samtycke?

Det finns så mycket att göra för att skapa en situation där kvinnors kreativitet flödar och en viktig del är just sexualiteten. Att vi tillåter oss att njuta av den, att vi tillåter våra kroppar att bejaka den, att vi tillåter våra tankar och hjärnor att släppa skam och skuld som ofta är förenad med sex... Tankemönster, etik och moral, som ofta kommit från män och religion, ofta i en ohelig allians för att i praktiken trycka ner kvinnor och vår sexualitet.

Vi lever i en värld som behöver mycket kärlek. Som behöver samförstånd, som behöver möten, som behöver mjukhet, som behöver medkänsla, som behöver ömsesidig förståelse. Vi behöver en värld där kvinnor och män har samma värde, samma möjligheter i allmänhet och där sexualiteten - det vi alla föds ur - är bejakad.

Det är dags att släppa fria bojorna om sexualiteten. Det är dags att tillåta oss att känna att sexualiteten är en kraft och att den finns djupt inne i oss själva.

Kärlekskrigaren

Så i mig bor en kärlekskrigare. Jag drar mitt strå till stacken för att bidra till en mer kärleksfull värld, där kvinnors kreativitet kan, får och uppmuntras att blomstra.
Jag möter många reaktioner på ordet kärlekskrigare, mest från kvinnor. 
Som jag ser det finns det soldater (soldiers) och krigare (warriors). Soldater är sådana som lyser order, som krigar åt andra (till exempel sitt land). För mig är en krigare någon som står för något viktigt, som kämpar för något viktigt. Någon som har värden att försvara eller kämpa för. En kärlekskrigare är ingen soldat, hen ger sig inte ut i ett krig, det handlar mer om att samlas kring kärlek. Att vara en krigare för kärlek. Att stå för de värdena. Att visa att det är viktigt. Att det inte räcker att vara stilla och hoppas att det löser sig. 
Att verka för kärlek kräver också handling, att göra något, att visa det, att stå upp för det. 
En kärlekskrigare riskerar också att andra uppfattar hen som någon hen ska slåss emot. Det kan vara en utsatt, men ack så viktig position. Så att vara en kärlekskrigare är lite som att säga: 
– Lita på mig, jag står kvar, dessa värden är viktiga. Kärlek, medmänsklighet, lekfullhet etc är värden jag är beredd att leva för ... och i praktiken att dö för.

I mitt liv är det paradoxala att jag tror att mina tidiga sexuella erfarenheter är orsaken till att jag i dag jobbar med sex och relationer.

Sommaren 2015, när jag hade hoppats att bli sommarvärd i P1, gjorde jag ett eget alternativt sommarprogram, som en del i min podcast #100procentpodden. I det reflekterar jag över hur mitt liv hade sett ut om mitt första sexuella möte hade skett hänsynsfullt, kärleksfullt, respektfullt, intimt och närvarande?


Här kan du lyssna på mitt sommarprogram




Vem hade jag varit utan erfarenheter av sexuellt våld och sexuella kränkningar? Det vet jag inte.

Men däremot vet jag vem jag har blivit med dessa erfarenheter. Jag vet hur det är att gå ifrån att vara vilsen och känna mig som ett offer, till att bli en drottning.


Ibland tänker jag att våldtäkten faktiskt ändrade riktningen på mitt liv. Kanske är det händelser som den som har bidragit till att jag skrivit böcker som "Ingen skam i kroppen - frigör din sexuella kraft". Nu har mitt arbete mognat ännu mer.. och det ser du i Lekfull tantra

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

världen 6354791569197243843

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag vill vara med att skapa ett samhälle där vi behandlar varandra med respekt och där beröring sker med uttryckt samtycke. Men, många kvinnor har fått så många blockeringar och rädslor att de är rädd för beröring. Jag förstår inte varför män skulle vilja trycka ner kvinnor och deras sexualitet. Jag vill hjälpa kvinnor att släppa sin blockeringar och rädslor.
    Jag vill att kvinnor ska känna sig, sedd hörd, älskad och berörd.
    Jag upplever att de kvinnor som låter sig beröras och masseras släpper fram sina känslor och njuter av beröringen. Det är viktigt att de känner sig trygga och att de vet att det är de som bestämmer vilka delar av kroppen som ska masseras och hur. De flesta kvinnor kommer inte ens så långt att de vågar bli masserad av en man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig i det Bengt. Och jag tänker att det också är viktigt att män för bli smekta och masserade, får släppa fram sina känslor och tillåta sig att njuta, också av lätt beröring. <3

      Radera
  2. "Tankemönster, etik och moral, som ofta kommit från män och religion, ofta i en ohelig allians för att i praktiken trycka ner kvinnor och vår sexualitet."

    Jag läser den meningen och kommer att tänka på avsnittet Gudinnor med Per Johansson och Eric Schüldt i Myter & Mysterier, där de bland annat dryftar detta. En av funderingarna de har är "Kanske är det så att kvinnan egentligen är det starkaste könet, och därför använder mannen sin fysiska styrka till att hålla nere kvinnan" vilket också gav mig mycket tankespjärn. Här hittar du avsnittet: http://www.myterochmysterier.se/myter-mysterier/del-6-gudinnor/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste ta och lyssna på det avsnittet- Och jag är enig med den slutsatsen... att kvinnan i grunden är det starkare könet... och konsekvenserna av det... <3 Se hur många starka kvinnor du har runt dig... hur många starka män ser du?

      Radera
  3. Även jag måste lyssna till Gudinnor...ligger på min lista!!
    Och jag måste ändå säga att kvinnor även trycker ner kvinnor. Det är inte bara män som gör det. Frågan är vad som skedde först?
    Var det kvinnor som kvävde andra kvinnors lust och styrka och att n
    män sedan fortsatte för att de såg att det gick? Eller var det män som startade och kvinnor som därmed tycker att det är rätt att göra så för då får i alla fall de en man?
    jag har inga svar och frågorna kanske är helt ute och cyklar, men jag upplever att det i samhället inte bara finns mansplaining, utan även womensplaining för att inte glömma societysplaining och alla tre har gemensamt att hålla kvinnor nere.

    SvaraRadera
  4. Den kvinnliga hemligheten är också intressant.
    http://www.myterochmysterier.se/myter-mysterier/del-18-den-kvinnliga-hemligheten/

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item