charlotterudenstam

Har du tänkt på att njutning och impulskontroll kan ha ett samband?

Kan du vänta på något gott? Filosofen David Brax menar att meningen med livet är njutning. Men om du verkligen vill ha mycket njutning,...

Kan du vänta på något gott?

Filosofen David Brax menar att meningen med livet är njutning.
Men om du verkligen vill ha mycket njutning, handlar det inte om allt nu.
För den som kan vänta lite, den som har viss impulskontroll, kan tjäna på det och få ut mer njutning senare.
En snabbt framkallad orgasm kan kännas tillfredsställande medan en långsam uppbyggd orgasm kan kännas som himmelriket.

Njutning kan vara mycket. Det kan vara just att älska, att få en, två eller flera orgasmer.
Det kan vara att äta något gott, att ta en cigg, att dricka ett glas vin eller att glädjas åt åt att någon annan njuter.

En godisbit nu eller två om en stund?
Brax menar att hedonism, lycka och njutning inte handlar om ALLT NU. 
Han menar att det finns en poäng i att ibland vila på hanen. 
För den som väntar på något gott, kan få något mer.
Det finns ju det kända marshmallowexperimentet
Det ligger en godisbit på bordet. 
En vuxen säger till ett barn: 
Om du låter bli att äta den nu, kommer du snart att få två bitar istället. 
Så lämnar den vuxne rummet. 
De barn som inte kan bärga sig, som genast äter upp godisbiten, får det tuffare i livet sedan. De får svårare att planera sin tillvaro, att slutföra studier etc. 
Alltså den helt luststyrde, som saknar impulskontroll, låter alltså bli att vänta trots att hen med största sannolikt får något mer om hen väntar ett tag (eller slutför en uppgift).

Intressant tycker jag, som kan se impuls-styrda beteenden runt om mig hos till exempel rökare eller godisätare.

Om du tillhör dem som är impuls-styrda, som bara måste ta en cigg när suget kommer, eller som fortsätter smeka dig till orgasm, fast du vet att om du bara lugnar dig lite, så kommer du att få njuta mer om en listen stund, så är det bra att veta om detta: Du kan programmera om din hjärnas belöningssystem.

Insatsen kan vara så liten som 90-120 sekunder.
När suget kommer - stanna upp en stund och känn suget. Tillåt känslorna att svalla och lägg märke till hur länge de varar. Vänta i två minuter och se vad som händer sedan.
Förmodligen har suget/ilskan eller vad du fångades av, då redan hunnit klinga ut.

Så hur många tvåminutare klarar du av på vägen mot riktigt rik njutning?
Är det kanske så att du tycker att det är så gott med den första godisbiten, att du aldrig får uppleva hur härligt det är att ha två i munnen samtidigt?

Män som tränar på att hålla tillbaka ejakulationen, alltså som väljer att spruta mer sällan, de sysslar verkligen med att träna impulskontroll. Tanken är att de istället lär sig cirkulera energi, och tränar upp förmågan att få orgasmen skild från ejakulationen. Män som praktiserar tantra och tao sägs både leva längre, ha god hälsa ... och njuta mer av livet och sexualiteten.
Men först av allt krävs alltså en del träning och impulskontroll. Det går att ha kul utan sprut - i alla fall emellanåt.Related

världen 8536371815827740059

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Håller med dig totalt. Det är verkligen intressant hur mycket tiden spelar in. Tror de flesta vet känslan av att bli kåtare av att inte få. Inte få komma. Inte få det klimax man längtar efter, och som normen föreskriver som en av huvudpoängen med att ha sexuellt umgänge. Orgasmen.
  När jag hörde ordet orgasmkontroll första gången blev jag nyfiken. Just det, att få höra ordkombinationer som jag aldrig hört förut, öppnar nya portar i mitt tänkande. Nuförtiden är bra sex för mig inte alls synonymt med en orgasm, eller tio, som jag kan få nuförtiden, utan handlar om att få vara kåt så länge som möjligt, tillsammans.
  Mitt belöningssystem är vid det här laget, rejält omprogrammerat, och jag älskar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att flera läser din kommentar ... just det där att det går att omprogrammera. Vi har, tror jag, närmast oändliga möjligheter till njutning. Det gäller bara att veta det ... och kanske att lägga en viss ansträngning på omprogrammeringen. <3

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item