charlotterudenstam

Gudomligt sex. Kalendern lucka 3. Älska din egen kropp.


Kommer det att förekomma nakenhet? Programledaren tittar mig stint i ögonen. Som att han frågar om något oerhört, en svårt eller möjligen kontroversiellt.
– Javisst kan det förekomma. Vad är det konstiga med det?
Det finns så många hämmande tankar och idéer om kroppen i allmänhet och den nakna kroppen i synnerhet. Vad jag vet föds vi alla nakna... så alla tabun kring kroppen är egentligen tankekonstruktioner.
Så du behöver släppa tankar om kroppen och återvända till den, se den och älska den. Då blir det lättare att leva ... och lättare att njuta.

För en massa år sedan gick jag en kroppsterapiutbildning i Danmark. Vi hade gemensamma duschar. De första gångerna jag duschade bland både män och kvinnor kände jag mig oerhört generad. Väldigt snabbt släppte det. Där stod helt enkelt olika kroppar, med olika kön, olika ålder, olika kroppsbyggnader och olika tecken på att dessa kroppar lever.

För mig blev det ett bra sätt att avdramatisera nakenhet och den nakna kroppen. Kanske var det ändå inte så svårt för mig, för som barn, brukade familjen bada naken – åtminstone när ingen såg. 

I puberteten blev kroppen mer problematisk. Då började jämförelser komma in. Stora bröst, små bröst, mycket hår, lite hår. Det var som att den fria och problemfria kroppen plötsligt var platsen för skavanker, platsen för ”min kropp duger inte.”

Om man väljer att då börja skyla kroppen, till exempel genom att hoppa över att duscha efter gympan, kan man ha inlett en väg mot att känna skam i kroppen – om den inte fanns där långt innan.

Det är dags att avmystifiera kroppen. Att se den som det gudomliga tempel du lever i. Kroppen ger oss det du behöver - självklart även njutning. Det är dags att släppa jämförelser med andras kroppar. Det är dags att våga se skönheten även i detaljer som kön eller lilltår. 
Med ett mer tillåtande och avslappnat förhållande till kroppen slipper du en del hang-ups. Jag lovar. Jag serverar min berättelse om en förändrad syn på kroppen och avslutar dagens avsnitt med ett test du kan göra.


Det var en gång en flicka som stod framför spegeln och betraktade sin kropp. Hon såg bara en massa fel, det var som om spegeln förvrängde hennes drag. Hon såg en skarpskuren näsa, hon såg ett generande överbett, hon såg ögon som var blågrå och intetsägande, hon såg bleka vinterkinder, hon såg ett ostyrigt hår som inte la sig som hon ville. Hon tittade kritiskt på sin kropp, såg de indragna bröstvårtorna och tänkte att detta ska hon inte visa för någon. Hela livet ska hon skyla sig. Hon såg sin lite putiga tonårsmage. Hon såg konturen av sitt kön och mindes att någon tittat på hennes jeans just där och konstaterat att hon hade en bullfitta. Hon tittade på sina knöliga knän och sina gräsligt stora fötter. Inget såg hon som hon kunde känna sig riktigt nöjd med.Teckning: Maja Säfström
Det var en gång en vuxen kvinna som stod framför spegeln och betraktade sin kropp. Hon såg en kvinna som hon egentligen aldrig betraktat förut. Det var som om spegeln ropade på henne att se och erkänna kvinnan framför sig. Det var som om den sade: Detta är du, acceptera dig, du är vacker, vad än tonårsflickan i dig viskar.
Hon såg en klassiskt rak näsa, hon såg ett par gråblå ögon och en intensiv, intresserad blick och innanför den anade hon ett djup, en glimt som talade om att i hennes inre ryms mycket som bara den som vågar möta hennes blick kan se.
Hon svepte med blicken över sin kropp. Det syntes att den varit med ett tag. Brösten klarade inte längre penntricket, men de hade en skön rundning. Bröstvårtorna var inte längre inåtvända. Hon tittade på sin buske, ställde sig i profil och mindes bullfittan. Visst såg hon att den välvde sig till en liten kulle – men en så mjuk och inbjudande kulle. Hon la sig i sängen och hämtade en spegel och blickade in i sin fitta. Så nära vågade hon knappt gå som tonåring. Hon tittade på sina blygdläppar som hade en tydlig oregelbundenhet.
Sedan ställde hon sig framför spegeln igen och betraktade hela sin kropp. Den där långa kroppen som hon hade skämts så för i tonåren. Nu såg hon en välproportionerad kvinna, med långa ben, lite slappt hull här och var och så levande. En kropp att känna sig stolt över och att våga vara i.
Hon upptäckte att spegeln förvandlats från fiende till vän.
Så nu är frågan: Hur mycket skam har du i kroppen? Du kan få en liten aning genom att göra mitt enkla skamtest.

Ett sätt att träna på att känna dig mer bekväm i din kropp och njuta av att vara du, bland andra glada och nyfikna människor är att delta i Alexanders och min kärleksfestival The JoyRide Winter.

Missade du det andra avsnittet av Gudomligt sex? Här är länken.

Related

adventskalender 2014 6643088986588043629

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item