charlotterudenstam

Behöver du tid med den du älskar? Kärlekens språk 2: Kvalitetstid


Tycker du att det är viktigt att spendera tid med din partner? Att det är bara ni två tillsammans? Att ni ger varandra tid och uppmärksamhet?
Då är ditt främsta kärleksspråk kvalitetstid.

Här fortsätter jag  genomgången av de fem kärleksspråk som Gary Chapman skapade i början av 1990-talet. I förra inlägget handlade det om bekräftande ord och nu är det  dags för det som Chapman kallar kvalitetstid.

Kvalitetstid handlar om att ge någon din odelade uppmärksamhet. Det kan handla om allt från att ha ett förtroligt samtal, till att göra någonting tillsammans, bara du och din partner. Det räcker inte med att sitta bredvid varandra i tevesoffan… ni behöver göra något tillsammans (där förtroliga samtal är för vissa  det allra viktigaste).

Tänk tillbaka på tiden då du och din partner började dejta (eller tänk på det som en möjlighet om du är singel). Tänk på vad ni gjorde tillsammans.

Jag vet att jag under perioder av förälskelse har gett min partner praktiskt taget all uppmärksamhet och där det mest känts som irriterande avbrott att gå till jobbet. Under den tiden är det lätt att titta sin partner djupt i ögonen och hänga med på allt hen vill. Det viktiga är att få göra saker tillsammans.

Är det så att detta är det sätt din partner förstår kärlek på, är det viktigt att ni fortsätter att ha förtroliga samtal och göra saker på tu man hand.

Om du känner att det har skett en förändring till att ni spenderar  lite kvalitetstid med varandra och du har märkt att stämningen mellan er har förändrats, så kanske det är dags att börja fundera på vad ni ska göra något åt det.

I en längre relation är det lätt att börja ta varandra för givet. Var och en sköter kanske sina sysslor, underhåller sina intressen, gör sin grej… och tappar bort en del av den närhet som fanns i början. 
En del kanske till och med tänker: ”Nu har jag fångat hen och nu kan jag slappna av.” Men vem vill ha en relation med någon som inte bryr sig… eller som ger väldigt lite tid?

Det kan till och med vara så att det kan krävas lite ansträngning för att lyckas med kvalitetstid. Det skulle ju kunna vara så att din partner väldigt gärna vill göra något tillsammans med dig. Att det känns väldigt viktigt. Men du är inte särskilt intresserad av att plocka svamp, lyssna på klassisk musik, lära dig mer om viner eller gå på tantrakurser. 
Om du vet att din partner tycker att det är viktigt och det dessutom skulle innebära att hen känner att du därmed visar att du bryr dig om och älskar – så kanske det kan vara värt att göra någon av de där sakerna? Det kanske till och med kan visa sig att du kan börja tycka om det?

Självklart är det också viktigt att din partner är intresserad av att lära sig dina kärleksspråk. Orsaken till att jag fokuserar på dig och vad du kan göra i förhållande till din partner är denna: Det finns bara en person du kan förändra och det är dig själv. Och skulle du känna att din partner är motvillig eller ovillig till att lära sig ditt språk eller hela den där frågan, så är egentligen det enda du kan göra att ändra din position. Till slut kanske det smittar?

Det finns en väldigt viktig sak att tänka på när det gäller att kommunicera kring kärlek: Undvik att skuldbelägga varandra. Och är det så att du valt att spendera kvalitetstid med din partner, med något hen har föreslagit och du har accepterat - låt för all del bli att gnälla!

Här lite att tänka på när det gäller kvalitetstid:

1. Fråga din partner vad hen helst vill göra tillsammans med dig. Gör varsin lista med saker som ni vill göra tillsammans.
2. Jämför era listor och bestäm er för att göra tre saker från varandras listor. Ta fram almanackan och planera in tiden.
3. När ni genomför aktiviteten – gilla läget. Visa din partner uppskattning. Ni har kommit överens tillsammans om att göra det här. Det är oerhört viktigt att du varken gnäller eller surar när ni gör något från din partners lista.

Här är förra avsnittet i serien om kärlekens språk.

Related

kärlek 6293863171091356306

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item