charlottecronquist

Erotikpedagogen Ylva Franzén ryter till: Klittra mera!
Klittra mera, säger Ylva Franzén, i sin nya bok, som är en hyllning av - och en vägvisare till – kvinnors njutning.
Därför har hon nu skrivit den första boken på svenska som handlar om klitoris, detta organ som enbart är till för njutning.
- Det är dags för oss kvinnor att kämpa vidare för rätten att njuta orgasmiskt på våra egna villkor och befria oss från det manliga och kulturella förtryck som under århundraden har begränsat våra orgasmer och våra liv, skriver Ylva Franzén i boken Klittra meras förord.


Ylva Franzén har verkligen gjort mycket för svenska kvinnors njutning.
Erotikpedagogen har genom åren spridit kunskap genom boken "Orgasmera mera", genom sin kvinnovänliga erotikbutik "Afrodites apotek" och genom otaliga orgasmkurser för kvinnor som har svårt att njuta.
När jag läser Klittra mera är det som att jag ser hur det mullrar inuti Ylva. Hon menar verkligen att det är tid att uppgradera kunskaperna om kvinnans främsta njutningsorgan.

"Det är förvånande och sorgligt att sex fortfarande innebär sex på det sätt som män vill ha sex på - ett samlagsideal som också kräver vaginal orgasm för kvinnan, något som den senaste tidens forskning har lagt fram bevis för inte ens existerar!"

Det är alltså ord och inga visor från Ylva Franzén, som slås av den okunnighet som ännu finns om klitoris och hur den ofta förbigås eller beskrivs på felaktigt sätt i moderna böcker om sex människans anatomi.
– I stort sett alla sexrådgivningsböcker, inklusive tantriska och taoistiska som jag läste inför utgivningen av min bok Orgasmera mera ger felaktig information om klitoris.

Ylva konstaterar att det nu tack och lov i böcker riktade till barn finns både snoppar och snippor - men uppmärksammar samtidigt att klitoris lyser med sin frånvaro.

Ylva Franzén tycker det är märkligt - och illa  – att fakta om klitoris liksom klipps bort ur många böcker. "Tänk om mannens könsorgan skulle vara bortklippt på liknande sätt - ingen sådan anatomibok skulle kunna ges ut."

Men sedan några få år finns det verkligen forskning kring klitoris, hur stor den faktiskt är, hur den ser ut, dess funktion och vad som händer med kvinnor som fråntas möjligheten att njuta, till exempel genom könsstympning

Så jag gör en liten och ofullständig beskrivning av klitoris delar, med utgångspunkt från Ylvas bok och modern forskning. 
Den enda synliga delen av klitoris är kronan, som är fästad på ett skaft och sedan breder klitoris ut sig i ett nätverk av olika vävnader med olika funktioner. Bara i kronan fins 8000 nervändar som står i kontakt med ytterligare 15 000 njutningssensorer.
Klitorisklyftorna finns under de yttre blygdläpparna, i klitorisbenen ingår den vävnad som brukar kallas g-punkten. I klitoris finns två sorters svällvävnader, som gör att kvinnor får en "osynlig" erektion. Kvinnans prostatakörtlar kan ge kvinnan fontänorgasmer,något som var känt redan av de gamla kineserna och grekerna.
Det nya är att det nu är vetenskapligt bevisat att allt detta finns. G-punkten existerar alltså.

Blir du nyfiken? Vill du veta mera? Vill du se bilder av hur klitoris egentligen ser ut? Vill du veta hur du kan stimulera klitoris för bästa njutning? Ja, då föreslår jag att du köper Ylva Franzéns bok. Den ger dig också möjlighet att själv reflektera över synen på kvinnans sexualitet och njutning i ett historiskt perspektiv och fundera på vad som är möjligt när kvinnor njuter sin fulla potential.

Så Klittra mera är i all sin enkelhet (en liten, vacker och lättläst volym, fylld med fakta och orgasmtips) både en stridsskrift och en inbjudan till nyfiket lärande om kvinnors möjligheter till njutning, om människans långa kunskap om klitoris och om sätt att stimulera klitoris som ger största möjliga njutning.PS: Det finns två omslag till Klittra mera - en mer stiliserad, som föreställer klitoris och en sensuell teckning av ett älskande par där hon smeker sin klitoris. När jag tittar vilken bild nätbokhandeln valt... så ligger där den stiliserade klitorisen. Det säger också något om synen på sex i dag, tycker jag.Related

sexualitet 1316669270453147697

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item