charlotterudenstam

Sexualitet: De svenska sharialagarna

Även om kyskhetsbälten i praktiken inte användes, är de en tydlig symbol för synen på kvinnans sexualitet.Trodde du att vi alltid haft ett frimodigt förhållande till sex i Sverige?
Fel, fel, fel.
År 1608 infördes Guds lag i Sverige – som i praktiken att det enda sex som var tillåtet skedde inom äktenskapet och med syfte att avla barn.
Men svenskarna fortsatte ha sex – vi kan se det i mer än 100.000 rättsfall från den tiden.
Jag gräver mig ner i den svenska njutningens historia. Jag är särskilt intresserad av kvinnors njutning. När jag kommer till 1600-talet känns det som att gå in i ett stort svart hål, som enklast symboliseras av kyskhetsbältet.

Då sågs kvinnan som fresterskan, som den som lockade mannen till njutning, som bärare av arvssynden och därmed behövde mannen skyddas mot hennes liderlighet.

Samtidigt trodde samtiden att kvinnans njutning var förutsättningen för att barn skulle bli till. Ägget var ännu inte upptäckt och idén var att både kvinnan och mannen hade säd som tillsammans skapade ett barn. Kvinnans orgasm var alltså nödvändig.

Jag vet inte så mycket om Karl IX, mer än att han blir den som verkställer de svenska sharialagarna. Bibel-texter blir lag.

Så här skulle till exempel otrohet bestraffas:

”Then som hor bedriver med någon mans hustru, den skall döden dö, både horkarlen och horkonan, därav att han med sin nästas hustru hor bedrivit haver.”

Att ha sex med någon annan än sin make/maka var alltså hor. Skedde det där ena parten var gift kallades det enkelt hor, om både var gifta med någon annan var det dubbelt hor. Sex före äktenskapet kallades lönskaläge och bestraffades ända in på 1700-talet med dryga böter och att se skyldiga fick stå framme i kyrkan och skämmas flera gånger.

Snacka om att försöka framtvinga skam i kroppen hos svensken.

Många dömdes också till döden för horbrott. Mest nitiska verkar man ha varit på det lokala planet. Som tur var för många älskande infördes hovrätter och där omvandlades många av dödsdomarna till dryga bötesstraff.

Ett litet exempel är domar i otuktsmål från Småland och Öland 1635-44. De lägre rätterna dömde 628 personer till döden, men ”endast” 34 i hovrätten. Men av de 37 som dömdes för dubbelt hor (otrohet) fick 23 plikta med döden.

Vid den här tiden var kvinnan omyndig, föreställningen om hennes kön var att den var en inverterad penis, ja hon var i själva verket inte en hel människa. Om kvinnan sade reformatorn Martin Luther:

”Kvinnor är skapade bara för att tjäna och hjälpa män. Om en kvinna skadas eller dör av att föda barn, så gör det inget. Låt dem föda barn till döds, det är det de är skapta till”.

Sverige behövde barn, många barn. Krigen ute i Europa gjorde att gossarna gick åt. Därför behövde svensken alltså ligga – men på rätt sätt. Det var till och med reglerat hur liggandet skulle gå till. Missionärsställningen var den enda tillåtna. Andra ställningar sågs som djuriska.

Ju mer jag tar del av historien, desto lättare är det att förstå att många – i synnerhet kvinnor – har mycket skam kvar i kroppen.


Related

sexualitet 6006567977043052606

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Läste en bok som heter :Fruar Frillor och herrar en okänd kvinnohistoria av Pia Gadd utgiven på Lind o co 2009. En fantastisk men inte så uppmärksammad bok dom den borde vara, där finns det mycket bra som inte kommer fram i de " vanliga" historieböckerna mvh son Du skulle ha nytta o behållning av att läsa mvh Florence Hofvander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis läst den boken - väldigt intressant. Men frillornas ställning började urholkas på 1600-talet för att så småningom försvinna. Skriver jag om 1500-talet ska jag absolut ta upp dem. <3 Roligt att du också har läst den.

   Radera
 2. Helt j-a galet, vilken tur att jag inte minns om jag levde då....eller så minns min kropp och har just skakat av sig alla dessa lager av skam. Vilket j-a ok att bära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjukt samhälle och synen på sexualitet.. kanske var tur att grabbarna var i krig så att de behövde mer söner, så att det åtminstone gick att ha sex för den sakens skull.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item