charlotterudenstam

Kådiskollen: Nordbor är bra på att använda kondom


Var tredje person som har sex i Norden använder ingen skydd alls när de har sex.
Men bland dem som gör det är kondom det vanligaste skyddet mot graviditet eller könssjukdomar visar Kådiskollen 2016.
Var femte svensk, norrman och dans brukar välja kondom samt var fjärde finne.
Frågan är vilka de främsta orsakerna till att skydda sig vid samlag är. Rädsla för smitta eller graviditet?RFSU gör varje år en stor undersökning om sexvanor som de kallar "Kådiskollen". Där kan en läsa intressanta fakta om våra sexvanor, det vill säga som gäller personer mellan 15 och 65 år. Ungefär 4000 personer som bor i Sverige, Norge, Danmark och Finland har svarat på årets frågor.

Det är bra att börja med att reflektera över varför en person väljer att skydda sig när hen har sex. De vanligaste orsakerna är naturligtvis att undvika könssjukdomar eller graviditet. Motivet att använda skydd är större hos dem som träffar flera partners, träffar en ny partner och eller som är i fertil ålder eller har en partner som kan bli gravid.

Därför visar undersökningen att kondomanvändningen är lägre bland personer som är över 50 - risken för graviditet bland kvinnor är mycket liten och ganska många har en fast partner och är trygga med att inga sjukdomar förekommer.

Kådiskollen visar att de två främsta skydden är kondom och p-piller - kondomens popularitet beror på att den kan skydda både mot graviditet och könssjukdomar. Det verkar också som att unga människor inte vill riskera graviditet genom att chansa med metoder som avbrutet samlag eller säkra perioder.

Hälften av de nordbor som säger att de inte använder kondom anger att de lever i ett fast förhållande som skäl. Betydligt fler har sex med kondom med en ny partner - det gör hälften av finnarna och ungefär 38 procent av svenskarna. 2009 uppgav hela 70 procent att de använde kondom för att slippa oro för könssjukdomar, men i år var det bara 57 procent som angav det skälet.

– Statistik visar på att fler unga får sexuellt överförda infektioner idag, om detta sker i en kombination med att färre väljer att testa sig så har vi en utmaning, säger Jeanette Brobacke, barnmorska på RFSU kliniken.

Vad finns det då för fler skäl till att använda kondom. Somliga vill undvika hormonella alternativ (tex p-piller, p-stavar, spiraler), andra vill slippa kladd och endel tycker helt enkelt att kondom är ett enkelt, tryggt och smidigt alternativ.

Kådiskollen 2016 noterar också ett glädjande trendbrott när det gäller kondomanvändning. I år tycker var femte att det är okomplicerad att använda kondom, tidigare har det som mest legat på sex procent. Kanske det har blivit mindre pinsamt eller jobbigt att ta upp frågan om kondom? Kanske har människor blivit mer riskmedvetna? Kanske fler vill tillåta sig att älska med lägre risktagande?


SNABBA FAKTA:

• Kondom och p-piller är Nordens vanligaste preventivmedel. Finländarna är bäst på kondom, 29 procent använder vanligtvis kondom, därefter följer de andra länderna på omkring 20 procent.

• Vanligaste skälet till att använda kondom är skydd mot graviditet och könssjukdomar

• Nästan ingen tycker att det är pinsamt eller förstör spontaniteten att föreslå kondom

• Finländarna är bäst på att använda kondom med en ny partner, norrmännen sämst.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

sexualitet 4127661156324467156

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item