charlottecronquist

Sexualitet: Skapa intimitet mellan dig och din partner

Har du någonsin känt dig ensam under eller efter sex? Du kanske längtar efter intimitet?

Hur många gånger har du haft sex med någon utan att vara riktigt intim? Och hur många gånger har du haft ett intimt samtal med någon? För mig handlar intimitet om att vara närvarande och när intimiteten är där, kan möten bli sagolika.

Han går in i sovrummet, drar för gardinerna och tänder golvlampan bredvid sängen. Kalsongerna är fortfarande på. Han kryper ner i sängen, under täcket och drar av sig kalsongerna som han kastar ner på golvet. När hans partner kommer in i rummet, vänder han sig bort medan hon klär av sig. När hon kryper ner i sängen släcker han lampan och först då vänder han sig emot henne. Sedan famlar de i mörkret en stund, tio minuter senare har han fått orgasm och hon undrar lite vad som hände. Den lilla låga hon hade när hon klev in i rummet har inte höjts särskilt mycket. Hon hör hur hans andhämtning förändras och övergår i sömn. Hon känner sig ensam och övergiven och tänker: ”Den här gången frågade han inte ens om det var skönt för mig. Det kanske var tur.”

Detta är en beskrivning av ett sexuellt möte. Två kroppar som har mötts. En person som har fått utlösning. Men frågan är om det har skett intimt möte.

Mitt svar är: Förmodligen inte.

När jag frågar människor vad intimitet är, kopplar många det till sex. För mig är intimitet något mer och större – och jag menar att sex inte automatiskt skapar intimitet.

När du möter en människa på ett mer tantriskt sätt. Du är närvarande, du lyssnar, du möter blicken, du kanske ger en kram, du tar in den personen, du är intresserad – då finns förutsättningen för intimitet. I synnerhet om den person du möter väljer att göra samma sak. Ganska ofta är jag med om intima samtal – som kan handla om vad som helst. Det är som att vi som samtalar skapar en bubbla runt oss och vi är helt närvarande med varandra. Då är det som att världen utanför för en stund försvinner.

Precis som människor behöver beröring, är jag också övertygad om att vi har ett starkt behov av intimitet och ett bra sätt att uppleva den är med kroppen. Att glida in i en famn, att känna två bröstkorgar som möts, att långsamt smeka ett ryggslut, att älska passionerat...

I tantra finns en strävan efter att skapa intimitet och det kan ske lätt och lekfullt. Ett första steg kan vara en ögonkontakt... att du håller kvar blicken någon extra sekund... så att du och den du möter känner er sedda.

Det är lätt att skippa intimiteten, att låta livshjulet snurra så fort, att det mesta blir till göranden, ett liv fyllt med att-göra-listor, där det är lätt att välja bort att vara en stund – själv eller timmammans med någon.

Så är det något jag verkligen vill uppmuntra dig till i Lekfull tantra, är att du är med och skapar intima möten.

När saknar sex intimitet? Det riskerar att uppstå när sex är något som ska ”göras”, som ska klaras av och som måste leda till något slags resultat – oftast orgasm och utlösning. Hur intim är du om du avsätter sju minuter till sex eller onani i veckan, och du är spänd och blunder hela tiden?

Ett sätt att träna sexuell intimitet är genom att dagligen röra vid dig själv en stund. Hur du gör det spelar inte så stor roll – det viktiga är att du är närvarande när du smeker eller masserar någon del av din kropp. För när du kan vara intim med dig själv, blir det också lättare att bli intim med andra i olika situationer.


Detta är ett utdrag ur min kommande bok Lekfull tantra. Jag vill inspirera dig till ett liv med större intimitet - både i vardagslivet och i ditt sexliv.
Än är boken inte färdigskriven och fram till dess finns onlinekursen Lekfull tantra:
Fram till 16 september säljer jag den till introduktionspris, endast 399:- (inkl moms)

Om du vill testa tantra med praktiska övningar - där beröring ingår och nakenhet kan förekomma - kan du komma till Stockholm helgen 18-19 november på kurserna Lekfull tantra och Lekfull tantra plus (välj en eller båda två. Det finns fortfarande platser kvar. Septemberkursen är utsåld sedan länge. 

Related

sexualitet 1244418742540337324

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Att drunkna i en annans ögon, nära ögonkontakt är så intimt och samtidigt djupt och avslöjande på något sätt. Den andras själ kan då vara så nära och intimt.
  Ett viktigt ämne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt. Ibland när någon frågar vad jag tänder på kan jag svara: Närvaro. Och där i ögonnens möte kan magi verkligen uppstå!

   Radera
 2. Absolut nära, uttömmande samtal, där man delar med sig av nära, tillitsfyllda saker. Det är intimitet för mig. På flera plan är jag intimare med min bästa vän än vad jag är med maken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att ha en intim vänskapsrelation och verkligen veta vad den handlar om. Och tänk om vi kan skapa intimitet med fler ... mötas i ögonblicket i det som är. Och för mig är det viktigt att visa att begreppet är så mycket vidare än något som sker mellan två kroppar ;)

   Radera
 3. Ja, tror som du, att intimitet är något som vi kan behöva öva oss i, både att vara i, och att bjuda in (upp?) till.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item