charlottecronquist

Sexualitet: Går det att njuta utan mål?


Du kanske tänker att det är svårt att ta ut riktningen om du saknar mål?
Det stämmer ganska ofta.
Men inte när du vill älska tantriskt. Då är det bra att vara mållös.


I livet har jag mött så många situationer där någon tittar strängt på mig och säger: Du måste sätta mål. Du behöver ha smarta mål – de ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbundna.
Och visst kan mål vara bra, visst kan de bidra till framåtrörelser, visst kan de hjälpa dig på din väg mot stjärnorna.
Men ibland är de bara i vägen.

Självklart kan du ha som mål att leva ett mer tantriskt liv. Du kan lära dig grunderna i tantra. Du kan träna på tantra. Men om du börjar göra det som ett träningspass, tja, då kan du förlora hela poängen.
Då kan du tappa bort din närvaro. Ditt möte med tantra blir till ett görande, istället för att vara ett njutningsfull varande.

I min praktik möter jag personer för coaching och sessioner som vill komma mer i kontakt med sig själva, sin energi och sin sexualitet. De har alla möjliga sorters bakgrunder och erfarenheter. En gemensam röd tråd är att de vill få in mer lust i livet och många av dem längtar också efter att kunna slappna av i sin sexualitet.

Något som är ganska vanligt är att tanken på ett mål gör dem oförmögna att njuta.
När de till exempel får beröring kan de tappa kontakten med händerna som rör dem och därmed sluta uppleva beröringen. Istället förflyttas de upp till tankar i huvudet.

När vi samtalar om det visar det sig att huvudet är fyllt av krav och förväntningar. Det är som att klienten på förhand bestämt sig för hur hens kropp ska reagera på beröringen – istället för att slappna av och känna hur den känns.

När kroppen inte beter sig som klienten förväntar sig kommer tankar som kan vara kravfyllda, dömande eller fyllda av besvikelse.
”Dumma kroppen, du reagerade inte som jag ville...”

Det är spännande att följa med på klientens resa mot att förnimma beröring, när hen upptäcker att förväntningar och krav är stora hinder mot njutning och hur de sakta men säkert kan slappna av och uppleva beröringen i ögonblicket.

Jag brukar guida klienten tillbaka till kroppen, genom att stanna upp i mina rörelser, uppmana klienten att fokusera på sina andetag och lägga märke till när hen kan känna mina händer mot kroppen igen. Först då fortsätter jag beröringen.

Jag får så många exempel på hur välgörande det kan vara att vara med när något händer. Att uppleva beröringen, att lägga märke till ljud, smaker, dofter och synintryck. Ju mer närvarande klienten är, desto lättare är det för hen att uppleva ögonblicket. Min erfarenhet är också att det gör det möjligt för klienter att också uppskatta långsam och lätt beröring och så att säga stärka känselspröten i huden.

Jag är så tacksam över att få möta människor, coacha dem, göra övningar och även röra vid deras kroppar och se hur de ”hittar hem” och finner sätt att njuta utan krav. Eftersom många har levt målstyrt när det gäller intimitet och sexualitet kan det ta tid att programmera om sig – och det är härligt att se det ske framför mina ögon.

Så ja, det går verkligen att njuta utan mål.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Just nu är det semestertider, så jag har inte särskilt många tider. Ta direktkontakt med mig via mejl om du är intresserad av coaching eller sessioner. Coaching kan jag erbjuda via Skype även när jag är på resa.


Related

sexualitet 844371427553040721

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Tycker det låter sunt att inte sätta mål i sex. Att bygga in prestation kan bli tokigt. Mål för njutning räcker gott för oss iaf :) Jag har svårt med målsättandet vad gäller allt i livet faktiskt, tycker det är roligare att göra och planera kortsiktigt.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item