charlottecronquist

Du kan koppla ihop lust och kärlek

Jag minns en älskare som sa "så här kan jag inte ha sex med min fru".
Han kunde ge sig hän, för hjärtat var inte riktigt med.
Men tänk om det faktiskt går att förena kraften i lusten och i kärleken och njuta ännu mera?

Ibland, när jag talar med män, talar de om kvinnor som stereotyper. 
En kvinna kan få representera madonnan, en annan modern, en tredje horan - och förhoppningsvis kan arketypen vildkvinnan finnas med på ett hörn.
Det jag hör dem säga är att vissa kvinnotyper passar för vissa aktiviteter, medan andra inte funkar. Det är inte ovanligt med bilden av "frun" som en kombination av madonne- och moders-arketyperna. Alltså med "frun" bygger mannen familjen och tryggheten och sedan, när han ska ha roligt och lite spänning så söker han sig till krogen eller nätet för att hitta någon som han kan leva ut sin lust med.
En sådan programmering är irriterande och feg tycker jag. Inte minst för att det placerar fruarna i ett slags "trist sex-fack" och som någon som mannen kan ta för given. Jag skulle vilja se män som säger: "Jag valde kvinnan som jag har bäst sex med och vi fortsätter att ha ett grymt sexliv". 
Om vi, till mans och kvinns, vågade tala mer om våra behov, vår längtan och vad vi går igång på sexuellt, så tror jag att många skulle upptäcka den sexuella potential som finns i relationen. Men ofta är locket på och de som lever i relationen "vet" att den andre skulle säga nej till mer innovativt sex. Men eftersom frågan inte ställs... ligger svaret i mörkret, så att säga. 
Och det är väl ett av skälen till att jag och andra kvinnor har erfarenheter av män som hade pliktskyldigt sex med sina fruar, medan älskarinnan fick stå för de eldiga mötena.
Det kan mycket väl vara så att de här männen har svårt att förena lust och kärlek. Kärleken till partner finns där, men lusten dalar, eller saknas. Lusten till någon utanför relationen finns där och kan levas ut, men kärleken saknas.
Jag möter män som längtar efter att förena lust med kärlek. Att kunna vara både kåt och kärleksfull på en och samma gång. Självklart är det möjligt, även om det kan kräva en del träning.
Orsakerna till den här stereotypiseringen av kvinnor (som oftast är omedveten) kan ligga långt tillbaka i tiden. Den kan ha fötts i barndomen och byggts på under livet. Det kan handla om undertryckta känslor. Det kan handla om sorg eller trauman. Det kan handla om föreställningar som odlas i samhället, av föräldrar, i vänkretsen... Så ibland kan det ta tid att skapa den här kopplingen mellan lust och kärlek. Ett verktyg - förutom exempelvis samtal - är medveten andning. Alltså att andas för att skapa en koppling mellan könet och hjärtat - vilket alltså motsvarar den råa lusten och kärleken. 
Tantra är ett riktigt bra sätt att skapa den här kopplingen. Att känna energin som strömmar genom kroppen, att förnimma hur hjärtat öppnas och att tillåta att kåtheten väcks då. Det kan bli magiskt.

Nästa helg sker premiären på Lekfull tantra för par. Det finns ett par par-platser kvar. Kanske kan den kursen bidra till ökad intimitet mellan dig och din partner? Kanske kan ni hitta tillbaka till något? Kanske upptäcker du att du har en stereotyp bild av kvinnor och män och du vill öppna för att släppa taget om dem. Tänk om det är så att vi alla har lite av alla arketyper inom oss?Här kan du läsa mer om parkursen Lekfull tantra.
Här kan du läsa mer om coaching och sessioner.
Boken Lekfull tantra, kan också vara en guide till dig som vill koppla ihop lust och kärlek. 


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 1369334566470198479

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag tycker att kopplingen kärlek-lust är självklar. Trodde att ... alla tänkte så? Heja dig som krigar för kärleken. Och lusten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man så klart önska, men jag ser att den där uppdelningen inte är ovanlig. Och jag möter dem som verkligen vill kunna känna kärlek och lust samtidigt.

   Radera
 2. "Men eftersom frågan inte ställs... ligger svaret i mörkret, så att säga."

  Ja du. Hur många frågor – även inom alla möjliga andra aspekter av livet - är det inte precis så? Att vi tror vi vet svaret, och är rädd för dömandet vi föreställer oss, och därför håller tyst... till gagn för exakt vem då kan en undra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Den här typen av rädsla och osäkerhet som förlamar människor. Tänk om det vore så att vi kan ta en del dömningar med en klackspark och se att det handlar om domaren... det kan vara en väg ut ur förlamningen.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item