charlotterudenstam

Mörkermännen: Sexbrottslingar slipper undan i Sverige.

Tyvärr verkar det ligga mycket i det demonstranten säger. Har du eller någon du känner blivit utsatt för ett sexbrott? Då är risken tyvä...

Tyvärr verkar det ligga mycket i det demonstranten säger.

Har du eller någon du känner blivit utsatt för ett sexbrott?
Då är risken tyvärr stor att brottet inte leder till åtal.
Dagens Nyheter har kartlagt hur stor andel av anmälda sexbrott som leder till åtal, och det är bara 39%, där Karlskrona ligger lägst med 22% och Kristianstad högst med 57%.

Sexualbrott är en knivig uppgift för poliser och åklagarväsende. Ord står ofta mot ord och ganska ofta saknas det vittnen. Därför måste polisen vara snabb, säkra teknisk bevisning och förhöra de inblandade.
– Jag tror att det handlar om ett synsätt. Jag har reagerat på att vissa anmälningar har skrivits av på ett tidigt stadium, säger Karin Åkesson Rehnholm, advokat i Karlskrona till DN.

Och i en annan artikel berättar en tidigare polischef om orsakerna till att det är så här.
Magnus Lindgren säger till DN att det är låg kvalitet på sexualbrottutredningar sm sätter brottsoffrens rättssäkerhet ur spel. 

Att detta fortfarande kan ske, menar han beror på polisen förledade attityder.
Och inte särskilt mycket verkar ske för att rätta till situationen trots att polisen med jämna mellanrum för svidande kritik för hur de handlägger ärenden som handlar om vålds- och sexualbrott mot kvinnor.


Jag blir ledsen och arg när jag läser det här. Ska det vara så himla svårt att stå upp för kvinnorna och verkligen utreda till exempel våldtäktsanmälningar? 

Jag ställer mig frågan hur verkligheten hade sett ut om det hade varit män som hade utsatts för den här typen av brott.

Och även om det i dag finns många kvinnor inom polisen, så tycker jag att attityden till de här brotten luktar manlig kåranda. Kanske är det jobbigt att utreda sexualbrott för att de utredande männen själva känner sig hotade? Eller så kanske det finns attityder av att kvinnor får skylla sig själva eller ”En kvinnas nej, betyder nog kanske…” (GRRRR!)

Det är jättebra att DN har gjort den här kartläggningen, som ger en tydlig bild av attityder till kvinnor som blir utsatta för sexualbrott (och även våldsbrott). Det är som att kvinnan fortfarande, i vissa avseenden, är rättslös. Den kvinna som blir våldtagen i Karlskrona har ju bara tur om gärningsmannen åtalas med tanke på att 78% av brottsanmälningarna inte går vidare till åtal.

Siffror från Brottsförebyggande rådet säger detta:
  • 16 900 sexualbrott polisanmäldes (2010)
  • 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2008)
  • 26 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2008)

Och så tänker jag så här.


Många kvinnor skäms över att ha blivit utsatta för ett sexualbrott. I många fall tror jag att det krävs mycket för att verkligen våga polisanmäla. Och att då bli ifrågasatt eller taskigt bemött innebär ytterligare en kränkning.

Det innebär att mörkertalen är stora. Jag undrar just hur många kvinnor som låter bli att anmäla, för att de tänker att det inte är någon idé eller för att de är rädda för gärningsmannen. Många skulle jag gissa.

Jag hittar ett blogginlägg där en polischef i Dallas säger: "Våldtäkterna skulle försvinna som kvinnor slutade dricka". Jag lägger in inlägget här... För det säger så mycket om det där med mörkermän och attityder. 

Thank you so much, Police Chief David Brown! I had already thought of “not wearing short skirts,” “not opening my legs” and “not leaving the house,” but “not drinking” wasn’t even on my list of ways to keep myself from being violated by a manfolk! Thankfully, the Dallas chief of police offered this helpful advice during a recent Public Safety committee meeting, where a major topic was the fact that rapes in the area are up by 25 percent.
“We’re needing to create a message to the victims of this type of crime, related to, you know, someone you don’t know that well, you having a little bit too much to drink,” explains Chief Brown, suggesting women, “have your friends watch you” if you intend to drink in front of a man.
Write this one down ladies, since your silly little brain is too wrapped up in the storylines from Days Of Our Lives to remember.Så snälla farbror polisen – börja ta sexbrotten mot kvinnor på allvar!


Related

sexualbrott 7637646641955407191

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item