charlotterudenstam

Våldet mot kvinnor är en global hälsoepidemi.

En tredjedel av världens kvinnor kommer under sin livstid att bli utsatta för våld eller sexuellt våld. Det visar en ny omfattande ...
En tredjedel av världens kvinnor kommer under sin livstid att bli utsatta för våld eller sexuellt våld.
Det visar en ny omfattande rapport från WHO som också föreslår konkreta åtgärder.
Nu är det verkligen dags att se detta som ett hälsoproblem och inte som privata små problem som drabbar enskilda kvinnor.
För hur ska vi få en riktigt bra värld när många kvinnor är rädda och inte vågar leva med all sin kraft? Världen behöver all tillbakahållen kvinnokraft!

Först av allt. Detta är inte en text som är mot män. Detta är en text som handlar om hur vi ska ta tillvara potentialen hos kvinnor. För som jag ser det, som Eve Ensler ser det, som även företrädare för Världshälsorganisationen, WHO ser det, är våldet mot kvinnor ett enormt hälsoproblem – och detta oavsett vem som utför våldet.

 Vi upptäckte att kvinnor som upplever våld dubbelt så ofta är deprimerade och har alkoholproblem och det är en och en halv gång vanligare att de har HIV eller annan könssjukdom.
– Om våld mot kvinnor vore en ny smittsam sjukdom, så skulle det skapa rubriker världen över. Vår rapport visar att våld mot kvinnor är ett stort hälsoproblem, det är ett globalt hälsprogram av epidemisk storlek, säger Margaret Chan på WHO till Huffington post.

Den farligaste platsen för en kvinna att vistas i är det egna hemmet. Våldet mot kvinnor sker ofta i nära relationer. Den farligaste platsen för en man är utanför hemmet. Våldet mot män sker ofta utanför nära relationer.

– I många länder är det socialt acceptabelt att slå sin fru. Det ses även som ett uttryck för kärlek. Sådana normer måste ändras tidigt, i skolor och familjer. Utbildning är nyckel i kampen mot kvinnomisshandel, säger Claudia Garcia-Moreno som skrivit rapporten, enligt Aftonbladet.

När någon för fram frågan om våldet mot kvinnor sker ofta en polarisering i vi och dem. Det är lätt att hamna i en diskussion där män demoniseras. Det är olyckligt. Jag tror att det är oerhört viktigt att lyfta fram det världen går miste om genom att kvinnor utsätts för våld och sexuellt våld.

Konsekvenserna av våld kan vara stora. De föder rädsla, den kan leda till att kvinnan utesluts ur samhälls- eller familjegemenskapen (detta sker till exempel när våldtäkt används som krigshandling och när offret, den våldtagna kvinnan, får bära konsekvenserna). Livrädda kvinnor tror inte på sig själva, får svårare att försörja sig, utbilda sig, starta företag, förverkliga sina livsdrömmar. Våldet mot kvinnor krymper deras möjligheter rejält.

Eve Ensler, kvinnan bakom v-day och one billion rising, har länge pekat på de här sakerna. Nu får hon sin vetskap bekräftad i den stora FN-studien.

Fria kvinnor kan välja sina liv. 
Fria kvinnor kan leva sin potential.
Fria kvinnor kan.

Jag är helt övertygad om att världen behöver fria kvinnor och vår kraft, vår initiativförmåga, vår kärlek och vår medkänsla.

Därför behöver det ske konkret arbete för att få bort våldet mot kvinnor. 
Hemmet behöver vara en trygg plats för alla att vistas i. 
Och då krävs handlingar som minskar risken för att våld ska utlösas. 
Jag är övertygad om att människor som är trygga i sig själva varken slår eller våldtar. 
Så vi behöver ett samhälle där en rädd, arg eller osäker människa inte väljer att slå en annan rädd.
Jag drar mitt strå till stacken genom att skriva ord om kärlek, 
genom att leva kärleksfullt, 
genom att bidra till att människor känner sig mer trygga och kärleksfulla, 
genom bokprojekt och genom sexsibility.
För att det är så viktigt!

Related

världen 8379582103000848450

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Charlotte, Bra inlägg. Ingen skall känna sig otrygg. Jag som man måste få min hustru, mina döttrar och andra kvinnor i min närhet att känna sig trygga. Jag uppträder som en vuxen person och löser mina konflikter med ord och utan hot.

    SvaraRadera
  2. Charlotte Rudenstam9 juli 2013 09:29

    Klockrent, Hans-Erik <3

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item