charlotterudenstam

Filmen som väcker starka känslor: Heja snoppen, snippan och Bacillakuten!Jag ser världens sötaste lilla film om snoppen och snippan, från SVT:s Barnkanalen.
Det är två glada könsorgan som dansar tillsammans och denna minut väcker vågor av glädje … och indignation.
På bara några dagar har klippet setts på Youtube närmare 800.000 gånger på bara några dagar och med tanke på att det finns i flera andra sociala medier, kan jag gissa att det är betydligt fler som sett den.
Frågan är varför den väcker så mycket känslor?


Ibland blir jag så trött på att så många människor är felsökare, att de tycks gå igång på att försöka hitta det som inte stämmer och så hacka ner på det.

Jag ser att den lilla filmen blir attackerad från åtminstone två håll.

Den ena är gänget med moralpanik som verkar tycka att det är hemskt att visa en film som handlar om kön och som riktar sig till barn. Att snoppen också står upp, verkar göra det ännu hemskare.

Det andra är det mer radikala gänget, som väljer att se att filmen utesluter transpersoner. Jag gluttar på en lång tråd på Barnkanalens Facebooksida som startar så här: ” Tänk på att alla tjejer har ej snippa och alla killar har ej snopp, killar kan ha snippa och tjejer kan ha snopp annars verkar det som ett jätte bra program om man utesluter att det verkar vara väldigt cisnormativt..”

Jo, men alltså, det är ju sant… men går det aldrig att visa något för barn, utan att försöka hitta en motsättning?

Kajsa Peter, som är projektledare för Bacillakuten svarar på den typen av kritik i ett blogginlägg:

”Vi vill självklart ta avstånd från transfobiska budskap. Men många flickor har snippor, och många pojkar har snoppar. Vi vill inte lägga värdering i det, att alla flickor 'ska ha' snippor. Vi förstår att det låter så. Och en transpersons vardag, full av dessa oskyldiga och/eller ignoranta antaganden, måste vara riktigt tuff. Det känns tråkigt att vi är en del av det tuffa”, skriver Kajsa Peters.

Kajsa Peter säger att det finns ett pedagogiskt syfte med filmen och hoppas att den ska bidra till att det blir lättare för föräldrar att tala med snoppen och snippan med sina barn.

Kajsa Peter betonar att Bacillakuten bygger på frågor från barn.

– Vi har fått in massor av frågor om snoppen och snippan. För barnen är det helt naturligt, som vilken kroppsdel som helst. De ämnen som vi får in flest frågor om gör vi också program om, meddelar hon till Göteborgsposten.

Själv tycker jag att det är riktigt bra att Bacillakuten tar upp de frågor som barn verkligen undrar över och att de inte väjer för att svara på frågor om kropp, kön och sexualitet.

Den här lilla stormen i vattenglaset visar ju hur många fortfarande väljer att skambelägga könen och sexualiteten. För vore frågan ”avladdad” hade väl alla bara sett det jag ser: En söt film om två varelser som gillar varandra.


Related

världen 6853639883282120597

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item