charlotterudenstam

Vilken roll låter du andas bedömningar av dig få? Meditationer om jantelagen
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Känslan av att vara korkad är vad Jantelagen vill pressa fram i det tredje budet. För det är ju baksidan av budordets påstående.

Vem är det som mäter vad det är att vara klok? Är det till exempel klokt att jämföra sig med andra? Är det klokt att döma andra? Är det klokt att vara arrogant?

För mig utstrålar den här paragrafen just arrogans, eftersom det är någon, lagens upphovsperson, som dömer den som ska följa lagen som lite korkad. Kanske det mest är en projektion tänker jag.

Meditera över följande:Vem tillåter jag att döma eller bedöma mig och vilken roll låter jag det få, i min syn på mig själv?Jantelagen
, med sina tio budord,  uppfanns av den nordiske författaren Aksel Sandemose och den stod att läsa för första gången i hans roman "En flykting korsar sitt spår"  (1933) - som bland annat skildrar det mentala klimatet i Jante, som i själva verket var den danska staden Nyköping Mors.

Jag ger dig möjlighet att meditera över jantelagen... för att du ska stärka dig själv, känna dig mer värdefull och kärleksfull och för att världen behöver så mycket kärlek i denna tid. I Jante skapas i själva verket krig, hat och förvirring. Så detta är ett litet vänligt projekt strax innan vi går in i juletiden.

Related

meditation 985686983494629085

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item