charlotterudenstam

Samtal om lust och liv

Vad är lust för dig? Är det något av det som visas på bilden av Hieronymos Bosch? I så fall kanske du är ill...

Vad är lust för dig? Är det något av det som visas på bilden av Hieronymos Bosch? I så fall kanske du är illa ut. Konstverket heter nämligen de sju dödssynderna...

I går, när vi hade vårt första samtal om lust och liv i vårt vardagsrum, fick deltagarna spåna fritt kring ordet lust:
Längtan, dans, medvetenhet, glädje, sex, rytm, frid, lekfullhet, kul, kärlek, äkthet, vilja, frihet, liv, passion, musik, njutning, mat, älska, lycka, närvaro, öppenhet.
Ett helt pärlband med ord som symboliserar något som vi gör av fri vilja, något vi längtar efter, något som är befriat från måsten, något som kommer inifrån oss själva.
När alla dessa livsbejakande ord fanns på pappret fördes ännu ett fram, som flyttade hela fokus från detta lustfyllda, nämligen ordet skam. Det var som att när det ordet var uttalat så kletade det sig länge kvar i samtalet. Det var svårt att gå runt det, det återkom i nya former hela tiden. Och visst finns det en stark koppling mellan lust och skam. Ändå är det nästan magiskt hur skammen liksom lyckades nästla sig in trots att att kvällens tema var lust.
Eftersom vi var en majoritet av kvinnor kanske det inte är så konstigt att en del av samtalet kom att handla om skambeläggandet och förtryckandet av kvinnans sexualitet.
Så småningom återkom vi till lusten. Vi gensköt skammen flera gånger. Vi kände att lust är något som kommer inifrån oss själva. Ju mer trygga vi är desto lättare är den att erkänna och att bejaka.
Jag ser fram emot nästa samtal. Vi har inte spikat datum än. Men det blir om så där en månad. Ny soppa, nytt bröd, nytt samtal, nya och gamla vänner.

Related

skam 5370644945179333935

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item