charlotterudenstam

Har du sex för sällan? Se till att ha mycket att göra

Perfekt förspel? Är du på besök i ett hem där du ser att mannen och kvinnan tar gemensamt ansvar för hushållsarbetet, så kan du vara gansk...

Perfekt förspel?
Är du på besök i ett hem där du ser att mannen och kvinnan tar gemensamt ansvar för hushållsarbetet, så kan du vara ganska säker på att de har mer sex än i familjer där den ene ligger på soffan och jäser.
Det visar en
ny amerikansk undersökning.

Det finns nog en rätt allmän föreställning om att människor som har mycket att göra, har mindre (tid för) sex än andra. Det berömda livspusslet sägs göra det svårt för människor att hinna med sexet och lusten.

Men det behöver inte alls vara så. Constance T Gager är professor i studier om familj och barn vid Montclair State University, New Yersey USA. Hon har lett en studie som nyligen publicerades i
Journal of Family issues.
Den visar, kanske något oväntat, att upptagna människor också tycks lyckas göra plats för sex. Och att familjer där båda bidrar mycket till hushållsarbetet (även om kvinnorna fortfarande gör typ dubbelt så mycket) har mer sex än andra.

– Vi påstår inte att hushållsarbete leder till sex, det är snarare så att det finns vissa människor som ”gör allt” och andra grupper som inte gör det. Vi kom fram till att de som tar för sig gör prioriteringar i sina tajta agendor för att hitta tid att ha sex, säger Gager i ett
pressmeddelande.
Här i Sverige har vi kvinnor varit självklara på arbetsmarknaden sedan på 1970-talet. Riktigt så är inte fallet i USA. Där böcker som
Kvinnorummet av Marilyn French (om en hemmafru som börjar plugga och bryter upp från äktenskap och förortsliv) banbrytande.
Nu är det allt vanligare att också amerikanska kvinnor jobbar och Constance Gager ville ta reda på om detta, att kvinnorna både är aktiva på hemmafronten och på jobbfronten, skulle få några konsekvenser i sänghalmen. Det hade det. Men inte på det sätt hon trodde.
I artikeln Who has the time? The relationship between household labor time and sexual frequency visar hon att det finns en direkt kopppling mellan tiden man lägger ner på hushållsarbete och hur ofta ett gift par har sex.
Nästan sju tusen gifta par ingick i undersökningen och man undersökte sexaktivitet i förhållande till tre saker:
Hur mycket tid paret hade, vilken ideologi man hade kring köns- och jämställdhetsfrågor och i hur hög grad personerna var aktiva inom många områden.

Hushållsarbete definierades som att personerna ägnade sig åt att städa, laga mat, diska, tvätta, köra barn till aktiviteter, handla, fixa i trädgården, fia med bilen och betala räkningar.
Man tog hänsyn till ålder, hälsa, utbildning, hur länge relationen hade pågått, religion, inkost, ras eller etnicitet och hur lyckligt äktenskapet var.
Andra faktorer var hur mycket tid man jobbade med betalt arbete och för familjer med barn, hur gamla barnen var.

Hustrurna tillbringade nästan dubbelt så mycket tid med hushållsarbete (42 timmar) jämfört med männens 23 timmar. Undersökningen visade att både män och kvinnor som lade mycket tid på hushållsarbete också hade sex oftare än de som jobbade mindre i hemmet.
Resultatet visade också att tillgången till tid eller synen på könsrollerna påverkade sexlivet i mycket lägre utsträckning.

Nä, det verkar helt enkelt som att de som har mycket att göra också blir bra på att prioritera och att de också väljer att prioritera sin lust.

Related

sex 2553633173890473003

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item